Αυστραλία: Επιστήμονες έφτιαξαν το «Google Map του σύμπαντος» - Τηλεσκόπιο χαρτογράφησε εκατομμύρια γαλαξίες

Αυστραλία: Επιστήμονες έφτιαξαν το «Google Map του σύμπαντος» - Τηλεσκόπιο χαρτογράφησε εκατομμύρια γαλαξίες Facebook Twitter
Φωτογραφία: CSIRO
0

Επιστήμονες στην Αυστραλία χρησιμοποίησαν ένα νέο ισχυρό τηλεσκόπιο για να χαρτογραφήσουν περίπου τρία εκατομμύρια γαλαξίες σε χρόνο - ρεκόρ, δημιουργώντας αυτό που αποκαλούν «το Google Map του σύμπαντος». 

Το Australian Square Kilometer Array Pathfinder (ASKAP), ένα ραδιοτηλεσκόπιο που βρίσκεται στην αυστραλιανή ενδοχώρα, χαρτογράφησε τους γαλαξίες σε μόλις 300 ώρες ή 12,5 ημέρες. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το CNN πρόκειται για μία αξιόλογη αύξηση σε σχέση με προηγούμενες μελέτες, η οποίες χρειάστηκαν χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι ένας νέος Άτλας του Σύμπαντος, σύμφωνα με τον αυστραλιανό οργανισμό CSIRO που δημιούργησε και διαχειρίζεται το τηλεσκόπιο. 

Όπως αναφέρει με το CSIRO, το ASKAP χρησιμοποιεί τα πλέον πρόσφατα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα για (να απαντηθούν) τα πανάρχαια μυστήρια του σύμπαντος, ενώ παρέχει στους αστρονόμους σε όλον τον κόσμο με καινοτομίες ώστε να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις. 

Είναι η πρώτη φορά που το ASKAP δοκιμάστηκε στην πληρότητά του. Ο νέος χάρτης καλύπτει το 83% ολόκληρου του ουρανού και δείχνει τους γαλαξίες μας με πρωτοφανή λεπτομέρεια. Οι επιστήμονες ευελπιστούν πως θα εντοπίσουν δεκάδες εκατομμύρια νέους γαλαξίες σε μελλοντικές έρευνες. Οι αστρονόμοι σε όλον τον κόσμο θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα νέα δεδομένα για να «εξερευνήσουν το άγνωστο και να μελετήσουν τα πάντα σε σχέση με τη δημιουργία των αστεριών και το πως οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες αναπτύσσονται και αλληλοεπιδρούν». 

Το ASKAP αποτελείται από 36 δορυφορικά πιάτα που «συνεργάζονται» για τη λήψη πανοραμικών φωτογραφιών του ουρανού. Χρειάστηκαν να συνδυαστούν 903 εικόνες για να δημιουργηθεί ένας πλήρης χάρτης του ουρανού υψηλής ανάλυσης.  

  

 

Με πληροφορίες από CNN

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM