Αυστραλία: Επιστήμονες έφτιαξαν το «Google Map του σύμπαντος» - Τηλεσκόπιο χαρτογράφησε εκατομμύρια γαλαξίες

Αυστραλία: Επιστήμονες έφτιαξαν το «Google Map του σύμπαντος» - Τηλεσκόπιο χαρτογράφησε εκατομμύρια γαλαξίες Facebook Twitter
Φωτογραφία: CSIRO
0

Επιστήμονες στην Αυστραλία χρησιμοποίησαν ένα νέο ισχυρό τηλεσκόπιο για να χαρτογραφήσουν περίπου τρία εκατομμύρια γαλαξίες σε χρόνο - ρεκόρ, δημιουργώντας αυτό που αποκαλούν «το Google Map του σύμπαντος». 

Το Australian Square Kilometer Array Pathfinder (ASKAP), ένα ραδιοτηλεσκόπιο που βρίσκεται στην αυστραλιανή ενδοχώρα, χαρτογράφησε τους γαλαξίες σε μόλις 300 ώρες ή 12,5 ημέρες. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το CNN πρόκειται για μία αξιόλογη αύξηση σε σχέση με προηγούμενες μελέτες, η οποίες χρειάστηκαν χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι ένας νέος Άτλας του Σύμπαντος, σύμφωνα με τον αυστραλιανό οργανισμό CSIRO που δημιούργησε και διαχειρίζεται το τηλεσκόπιο. 

Όπως αναφέρει με το CSIRO, το ASKAP χρησιμοποιεί τα πλέον πρόσφατα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα για (να απαντηθούν) τα πανάρχαια μυστήρια του σύμπαντος, ενώ παρέχει στους αστρονόμους σε όλον τον κόσμο με καινοτομίες ώστε να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις. 

Είναι η πρώτη φορά που το ASKAP δοκιμάστηκε στην πληρότητά του. Ο νέος χάρτης καλύπτει το 83% ολόκληρου του ουρανού και δείχνει τους γαλαξίες μας με πρωτοφανή λεπτομέρεια. Οι επιστήμονες ευελπιστούν πως θα εντοπίσουν δεκάδες εκατομμύρια νέους γαλαξίες σε μελλοντικές έρευνες. Οι αστρονόμοι σε όλον τον κόσμο θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα νέα δεδομένα για να «εξερευνήσουν το άγνωστο και να μελετήσουν τα πάντα σε σχέση με τη δημιουργία των αστεριών και το πως οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες αναπτύσσονται και αλληλοεπιδρούν». 

Το ASKAP αποτελείται από 36 δορυφορικά πιάτα που «συνεργάζονται» για τη λήψη πανοραμικών φωτογραφιών του ουρανού. Χρειάστηκαν να συνδυαστούν 903 εικόνες για να δημιουργηθεί ένας πλήρης χάρτης του ουρανού υψηλής ανάλυσης.  

  

 

Με πληροφορίες από CNN

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Αυστρία, μέσα στην έπαυλη των ανήθικων πειραμάτων σε παιδιά

Τech & Science / Στην Αυστρία, μέσα στην έπαυλη των ανήθικων πειραμάτων σε παιδιά

Τα "παιδιά του epiphysan" είναι η ιστορία χιλιάδων παιδιών στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας, εκεί που μία φρικτή επιστήμονας, ανεξέλεγκτη και τυραννική προσπάθησε να ρημάξει τη σεξουαλικότητά τους προς χάριν του (αποναζιστοποιημένου) έθνους
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
8χρονη υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού, χωρίς κίνδυνο απορρίψης του μοσχεύματος

Τech & Science / 8χρονη υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού, χωρίς κίνδυνο απορρίψης του μοσχεύματος

Το επίτευγμα θεωρειται πραγματικά επαναστατικό και η 8χρονη Αντίτι είναι το πρώτο παιδί στο Ηνωμένο Βασίλειο που υποβλήθηκε με επιτυχία σε αυτή την ειδικού τύπου μεταμόσχευση
NEWSROOM