Αποχωρεί από το Facebook ο Ελληνοαμερικανός επικεφαλής κυβερνοασφάλειας

Αποχωρεί από το Facebook ο Ελληνοαμερικανός επικεφαλής κυβερνοασφάλειας Facebook Twitter
Wikimedia Commons/Web Summit Ireland
0

Ο Ελληνοαμερικανός Άλεξ Στάμος, επικεφαλής του τομέα κυβερνοασφάλειας του Facebook από το 2015, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την εταιρία στις 17 Αυγούστου.

Όπως έκανε γνωστό, θα αναλάβει μία θέση διδασκαλίας και έρευνας στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με το TechCrunch, φήμες για την επικείμενη αποχώρηση του Στάμος υπήρχαν από τον Μάρτιο. Ο 39χρονος φέρεται να είχε διαφωνήσει με την προσέγγιση του Facebook σχετικά με τη διερεύνηση και αποκάλυψη του ρόλου της εταιρίας όσον αφορά στην υπόθεση περί ρωσικού «δαχτύλου» στις αμερικανικές εκλογές.

Συγκεκριμένα, πιστεύεται πως είχε ταχθεί υπέρ της μεγαλύτερης διαφάνειας εκ μέρους του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου, κάτι που φαίνεται να μην έγινε δεκτό από άλλα στελέχη της εταιρίας.

Σε ένα εσωτερικό έγγραφο του Facebook που είχε γράψει ο Στάμος τον περασμένο Ιανουάριο και το οποίο είδαν οι New York Times, ανέφερε πως η ομάδα ασφαλείας της εταιρίας αναδιοργανώνεται και πως δεν θα αποτελεί πλέον ένα αυτόνομο τμήμα.

Αντίθετα, όπως σημείωνε, οι εργαζόμενοι για την κυβερνοασφάλεια θα συνεργάζονται περισσότερο με άλλες ομάδες εντός της εταιρίας και θα επικεντρώνονται είτε στην προστασία της εταιρικής υποδομής, είτε στην προστασία των χρηστών.

«Οι προκλήσεις σχετικά με την ασφάλεια που αντιμετωπίζουμε σήμερα διασκορπίζονται σε πολλά πεδία και η αντιμετώπισή τους απαιτεί τη συμβολή πολλών ομάδων σε όλη την εταιρία», έγραφε ο Στάμος.

Η Σέριλ Σάντμπεργκ, γενική διεύθυντρια επιχειρήσεων (COO) του Facebook, ανέφερε πως η εταιρία συνεχίσει να συνεργάζεται με τον Στάμος για θέματα της ειδικότητάς του, μετά την αποχώρησή του. 

«Ο Άλεξ έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο πώς προσεγγίζουμε τις προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας και μας βοήθησε να θεμελιώσουμε σχέσεις με διάφορους συνεργάτες ώστε να αντιμετωπίζουμε καλύτερα τις απειλές», είπε.

Ο 39χρονος Στάμος, παιδί Ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ, ο οποίος σπούδασε μηχανικός υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, θα αναλάβει θέση βοηθού καθηγητή στο Στάνφορντ τον Σεπτέμβριο.

Επίσης θα συμμετέχει στη διεπιστημονική ομάδα εργασίας του Πανεπιστημίου που ονομάζεται «Information Warfare» (Κέντρο Πληροφοριακού Πολέμου), όπου θα ερευνήσει τον ρόλο της ασφάλειας και της τεχνολογίας στην κοινωνία.

Η ομάδα αυτή είναι νεοσύστατη, αποτελείται από περίπου 14 μέλη και, σύμφωνα με τον Στάμος, πρόκειται να πραγματοποιήσει έρευνα σχετικά με τις τακτικές πολέμου στο πεδίο των πληροφοριών και να σχεδιάσει αντίμετρα.

Με πληροφορίες από New York Times και TechCrunch

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ