Άνθρωποι με άγχος ή κατάθλιψη εμφανίζουν Αλτσχάιμερ σε μικρότερη ηλικία

Οι άνθρωποι με άγχος ή κατάθλιψη εμφανίζουν Αλτσχάιμερ σε μικρότερη ηλικία Facebook Twitter
Pixabay
0

Οι άνθρωποι με κατάθλιψη ή άγχος που εμφανίζουν Αλτσχάιμερ εκδηλώνουν συχνά τα πρώτα συμπτώματα αυτής της συχνότερης μορφής άνοιας σε πιο μικρή ηλικία, σε σχέση με όσους, επίσης, παθαίνουν τη νευροεκφυλιστική νόσο αλλά δεν έχουν άγχος ή κατάθλιψη.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μίας νέας αμερικανικής επιστημονικής μελέτης, της πρώτης που κάνει αυτήν τη συσχέτιση. Eρευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ζάκαρι Μίλερ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο (διαδικτυακό λόγω κορωνοϊού) ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για 1.500 άτομα, εκ των οποίων το 43% είχε ιστορικό κατάθλιψης, το 32% άγχους, το 1,2% διπολικής διαταραχής, το 1% διαταραχής μετατραυματικού στρες και 0,4% σχιζοφρένειας.

Ήταν γνωστό από παλαιότερες μελέτες ότι η κατάθλιψη αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ. Η νέα έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι με κατάθλιψη αρχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα άνοιας περίπου δύο χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τους μη καταθλιπτικούς. Οι αγχώδεις εμφανίζουν τα πρώτα συμπτώματα άνοιας περίπου τρία χρόνια νωρίτερα σε σχέση με όσους δεν έχουν διαταραχή άγχους.

«Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί η επίπτωση των ψυχικών διαταραχών όπως η κατάθλιψη και το άγχος στην εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ και κατά πόσο η θεραπεία της κατάθλιψης και του άγχους μπορεί να αποτρέψει ή να καθυστερήσει την εκδήλωση της άνοιας. Ασφαλώς, δεν λέμε ότι οι άνθρωποι με κατάθλιψη ή άγχος κατ' ανάγκη θα εμφανίσουν Αλτσχάιμερ», τόνισε ο Μίλερ.

Η μελέτη δείχνει ότι όσο περισσότερες είναι οι διαγνωσμένες ψυχικές διαταραχές σε έναν άνθρωπο, τόσο νωρίτερα εμφανίζονται τα συμπτώματα της άνοιας. Έτσι, άνθρωποι με μόνο μία διαταραχή εμφανίζουν τις πρώτες ενδείξεις Αλτσχάιμερ περίπου ενάμισι χρόνο πριν από αυτούς που δεν έχουν καμία ψυχική διαταραχή. Εκείνοι με δύο διαταραχές εμφανίζουν άνοια κατά μέσο όρο 3,3 χρόνια νωρίτερα, ενώ εκείνοι που έχουν περισσότερες από τρεις εμφανίζουν τα πρώτα συμπτώματα άνοιας 7,3 χρόνια νωρίτερα σε σχέση με όσους δεν έχουν καθόλου ψυχικές διαταραχές. Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι οι άνθρωποι με κατάθλιψη και άγχος είναι πιθανότερο να είναι γυναίκες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NASA ARTEMIS II

Τech & Science / Artemis II: Η NASA δημοσίευσε τις πρώτες φωτογραφίες της Γης από το διαστημόπλοιο Orion

«Όσο μακριά κι αν φτάσουμε, παραμένουμε ένας κόσμος, που παρακολουθεί, ελπίζει και στοχεύει ψηλότερα» ανέφερε χαρακτηριστικά το Κέντρο Ελέγχου της NASA για να περιγράψει μία από τις δύο εικόνες
THE LIFO TEAM
ΠΑΣΧΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ

Τech & Science / Πάσχα 2026: Συμβουλές για να είστε σίγουροι ότι είναι ασφαλές να καταναλώσετε τα βαμμένα αυγά

Τα αυγά μπορούν να βαφτούν και να καταναλωθούν με ασφάλεια κατά τη διάρκεια του Πάσχα, ακολουθώντας μερικούς απλούς κανόνες υγιεινής τροφίμων κατά το μαγείρεμα, την ψύξη και τον χειρισμό τους
THE LIFO TEAM
Οι πορνοστάρ φτιάχνουν AI σωσίες για να μη γεράσουν ποτέ online

Τech & Science / Οι πορνοστάρ φτιάχνουν AI σωσίες για να μη γεράσουν ποτέ online

Από τη Lisa Ann έως τη Cherie Deville, όλο και περισσότεροι δημιουργοί ερωτικού περιεχομένου βλέπουν τους AI σωσίες τους όχι ως απειλή αλλά ως τρόπο να παρατείνουν την εμπορική ζωή της δημόσιας εικόνας τους.
THE LIFO TEAM