Ανακαλύφθηκαν «σχεδόν άθικτα» πέντε μαμούθ ηλικίας 220.000 ετών στη Βρετανία - «Σπάνιο κι ασύλληπτο εύρημα»

Five ice-age mammoths unearthed in Cotswolds after 220,000 years Facebook Twitter
Ο Σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο με ένα πελώριο οστό μαμούθ στα χέρια από τα πρόσφατα ευρήματα - Πηγή φωτογραφίας: BBC
0

Πέντε μαμούθ της εποχής των Παγετώνων ανακαλύφθηκαν σε άριστη κατάσταση στο Κότσουολντς, προς έκπληξη αρχαιολόγων και παλαιοντολόγων. 


Τα απολιθώματα δύο ενηλίκων, δύο νεαρών και ενός μωρού που έζησαν 200.000 χρόνια πριν ανακαλύφθηκαν κοντά στο Σουίντον, μαζί με πλήθος εργαλείων των Νεάντερταλ που πιθανότατα κυνηγούσαν τα θηρία αυτά 10 τόνων.


Οι επιστήμονες θεωρούν πως θα βρεθούν κι άλλα απολιθώματα καθώς έχει ανασκαφεί μόλις ένα μικρό σημείο ενός τεράστιου λατομείου χαλικιού. 


Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, κρίνοντας από την ποιότητα των ευρημάτων, πρόκειται για λατομείο - «χρυσορυχείο».

Five ice-age mammoths unearthed in Cotswolds after 220,000 years Facebook Twitter
Πηγή φωτογραφίας: DigVentures/BBC

Τα ευρήματα κυμαίνονται από τους γίγαντες αυτούς της εποχής των Παγετώνων, όπως μαμούθ και ελάφια -διπλάσια σε μέγεθος από τους σημερινούς απογόνους τους, με κέρατια τριών μέτρων- έως μικροσκοπικά πλάσματα όπως σκαθάρια και σαλιγκάρια του γλυκού νερού, ακόμη και σπόρους, γύρη και απολιθώματα φυτών. 

Όλα αυτά τα πολύτιμα ευρήματα θα προσφέρουν νέα στοιχεία για τον τρόπο ζωής των Νεάντερταλ στις σκληρές καιρικές συνθήκες ψύχους τής τότε Βρετανίας, σε μια περίοδο της προϊστορίας για την οποία ελάχιστα είναι γνωστά. 

Οι εξαιρετικές ανακαλύψεις θα αναλυθούν σε ντοκιμαντέρ του BBC One που θα μεταδοθεί στις 30 Δεκεμβρίου όπου ο Σερ Ντέιβιντ Ατέμπορο μαζί με τον εξελικτικό βιολόγο, καθηγητή Μπεν Γκάροντ συναντούν αρχαιολόγους και ειδικούς, καταγράφοντας τη σπουδαία ανασκαφή. 

Five ice-age mammoths unearthed in Cotswolds after 220,000 years Facebook Twitter
Πηγή φωτογραφίας: DigVentures/BBC


«Πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις στη βρετανική παλαιοντολογία» σημειώνει ο Γκάροντ, προσθέτοντας πως, παρότι η ανακάλυψη οστών μαμούθ είναι συχνή, ο εντοπισμός άθικτων και ολόκληρων σκελετών είναι «απίστευτα σπάνιος». 

«Το έδαφος όπου βρίσκονται τα μαμούθ αυτά είναι το ακριβές σημείο όπου και πέθαναν ένα τέταρτο της χιλιετίας πριν
 - δίπλα σε απίστευτα πράγματα όπως λίθινα εργαλεία και σαλιγκάρια ποδοπατημένα» αναφέρει ο ίδιος. 

«Έχουμε στοιχεία τού πώς ήταν η περιοχή. Γνωρίζουμε τα φυτά που φύονταν εκεί. Τα μικρά πράγματα αυτά αποκαλύπτουν το ευρύτερο πλαίσιο για τους μεγάλους, εμβληματικούς γίγαντες. Είναι μια ματιά πίσω στον χρόνο. Και είναι απίστευτα σημαντικό υπό την έννοια της κατανόησής μας τού πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει κυρίως τα περιβάλλοντα, τα οικοσυστήματα και τα είδη» προσθέτει. 

Five ice-age mammoths unearthed in Cotswolds after 220,000 years Facebook Twitter
Πηγή φωτογραφίας: DigVentures/BBC

«Το συναρπαστικό ως όρος δεν  καλύπτει το εύρημα. Κι άλλα μαμούθ έχουν ανακαλυφθεί στη Βρετανία, αλλά όχι διατηρημένα σε τέτοια κατάστση. Είναι σχεδόν άθικτα. Δεν μπορείς να το συλλάβεις» αναφέρει με ενθουσιασμό η Λίζα Γουέστκοτ Γουίλκινς τού αρχαιολογικού φορέα DigVentures.


Οι ερευνητές εικάζουν πως τα απολιθώματα των μαμούθ και τα εργαλεία που ανακαλύφθηκαν, είναι ηλικίας περίπου 220.000 χρόνων, όταν το «νησί» κατοικούνταν από Νεάντερταλ κατά τη διάρκεια μιας θερμότερης, μεσοπαγετώδους περιόδου, γνωστής ως MIS7. Η πτώση της θερμοκρασίας εξανάγκασε τη φυγή των Νεάντερταλ προς Νότο κι έτσι η περιοχή αυτή εξελίχθηκε σε μια κατάφυτη, εύφορη πεδιάδα που προσέλκυε ζώα και ανθρώπους

Με πληροφορίες από Guardian 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ