ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

Αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης «καθαρίζει» τις θολές εικόνες από το σύμπαν

Αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης «καθαρίζει» τις θολές εικόνες από το σύμπαν Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Ένας αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης «καθαρίζει» τις θολές εικόνες από το σύμπαν αφαιρώντας τη θαμπάδα και παρέχει πιο ακριβή στιγμιότυπα. 

Ο εν λόγω αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης αντιμετωπίζει το πρόβλημα των επιστημόνων με τις εικόνες που καταγράφουν τα επίγεια τηλεσκόπια. Το θάμπωμα μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένες μετρήσεις.

Αυτές οι εικόνες φαίνονται θολές λόγω της ατμόσφαιρας της Γης και συγκεκριμένα λόγω των μεταβαλλόμενων θυλάκων αέρα της ατμόσφαιρας.

Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας δημοσιεύονται στο περιοδικό της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας «Monthly Notices».

Αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης «καθαρίζει» τις θολές εικόνες από το σύμπαν Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ

Επιστήμονες από τα πανεπιστήμια Νορθουέστερν των ΗΠΑ και Τσινγκχουά της Κίνας παρουσίασαν μια νέα στρατηγική για να διορθώσουν το πρόβλημα.

Προσάρμοσαν έναν αλγόριθμο μηχανικής όρασης που χρησιμοποιείται συνήθως για την ευκρίνεια των φωτογραφιών για να βελτιώσουν την αφαίρεση του θαμπώματος στις εικόνες που λαμβάνουν επίγεια τηλεσκόπια. Επίσης, εκπαίδευσαν τον αλγόριθμο σε δεδομένα που προσομοιώνονται για να ταιριάζουν με τις παραμέτρους απεικόνισης του Αστεροσκοπείου Vera C. Rubin στη Χιλή, ώστε όταν ανοίξει το επόμενο έτος, το εργαλείο να είναι άμεσα συμβατό.

Το εργαλείο λειτουργεί πιο γρήγορα και παράγει πιο ρεαλιστικές εικόνες σε σχέση με τις τρέχουσες τεχνολογίες. Με τη χρήση του οι εικόνες είχαν 38,6% λιγότερα σφάλματα σε σχέση με τις κλασικές μεθόδους για την αφαίρεση του θαμπώματος και 7,4% λιγότερα σφάλματα σε σχέση με τις σύγχρονες μεθόδους.

 

Αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης «καθαρίζει» τις θολές εικόνες από το σύμπαν Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ

«Καθαρίζοντας τις εικόνες με τον σωστό τρόπο, μπορούμε να λάβουμε πιο ακριβή δεδομένα. Ο αλγόριθμος αφαιρεί την ατμόσφαιρα υπολογιστικά επιτρέποντας στους φυσικούς να αποκτήσουν καλύτερες επιστημονικές μετρήσεις. Στο τέλος της ημέρας, οι εικόνες φαίνονται επίσης καλύτερες», δηλώνει η Έμα Αλεξάντερ, επίκουρη καθηγήτρια Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Νορθουέστερν και μία από τους συγγραφείς της μελέτης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρκίνος του παγκρέατος: Ένα βήμα πιο κοντά στην εύρεση θεραπείας μετά από επιστημονική ανακάλυψη

Τech & Science / Καρκίνος του παγκρέατος: Ένα βήμα πιο κοντά στην εύρεση θεραπείας μετά από επιστημονική ανακάλυψη

Ελπίδα για νέες θεραπείες για τον καρκίνο του παγκρέατος αφού οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η εξάπλωση της νόσου υποβοηθάται από απενεργοποίηση μορίων σε βασικά γονίδια
LIFO NEWSROOM