Αίγυπτος: Επιστήμονες «ξετύλιξαν» τις μούμιες τριών ζώων ηλικίας 2.000 ετών με 3D σαρώσεις - Εντυπωσιακό βίντεο

Αίγυπτος: Επιστήμονες «ξετύλιξαν» τις μούμιες τριών ζώων ηλικίας 2.000 ετών με 3D σαρώσεις - Εντυπωσιακό βίντεο Facebook Twitter
0

Ερευνητές ανέλυσαν τις μούμιες μιας γάτας, ενός πουλιού και ενός φιδιού ηλικίας 2.000 ετών από την αρχαία Αίγυπτο. 

«Καταφέραμε να δούμε το εσωτερικό τους για πρώτη φορά», λέει στο CNN ο επικεφαλής ερευνητής Ρίτσαρντ Τζόνστον, του πανεπιστημίου του Swansee. Χρησιμοποιώντας μια πρωτοποριακή τεχνική, οι επιστήμονες κατάφεραν να κάνουν ψηφιακές τομές στα ζώα, συγκεντρώνοντας πληροφορίες για τον τρόπο που έζησαν και πέθαναν. 

Για παράδειγμα ανακάλυψαν ότι η γάτα πέθανε σε ηλικία μόλις πέντε μηνών και κατά πάσα πιθανότητα στραγγαλίστηκε. Το πουλί αναγνωρίστηκε ως κοντινός συγγενής του κοινού γερακιού, χάρη στη δομή των οστών του. 

Οι Αιγύπτιοι συνήθιζαν να μουμιοποιούν ζώα θέλοντας να τα προσφέρουν στους «θεούς» τους. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πως θαμμένες στην Αίγυπτο είναι πάνω από 70 εκατομμύρια μούμιες ζώων. 

Τα αποτέλεσμα της 3D σάρωσης υψηλής ανάλυσης είναι εντυπωσιακά. 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Check4facts: Μια νέα πλατφόρμα fact checking από ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους

Media / Check4facts: Μια νέα πλατφόρμα fact checking από ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους

Σε μια εποχή που τα fake news εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα στη δημόσια σφαίρα, μια νέα πλατφόρμα fact checking, η Check4Facts/Science, που λειτουργεί με τη στήριξη επτά επιστημονικών φορέων, βάζει στο μικροσκόπιο της έρευνας ειδήσεις και δηλώσεις πολιτικών προσώπων, προκειμένου να αποφανθεί για τον βαθμό ακρίβειας ή ανακρίβειας που εμπεριέχουν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο γυναικείος εγκέφαλος αλλάζει κατά την διάρκεια του έμμηνου κύκλου

Τech & Science / Ο γυναικείος εγκέφαλος αλλάζει κατά την διάρκεια του έμμηνου κύκλου

Τα μεταβαλλόμενα επίπεδα το ορμονών επηρεάζουν τον όγκο και το μέγεθος διάφορων περιοχών του γυναικείου εγκεφάλου. Μπορούν, όμως, αυτές οι αλλαγές να επηρεάσουν τις σκέψεις και τις πράξεις;
NEWSROOM