Συγκλονιστικός Ναδάλ: Νίκησε τον Μεντβέντεφ, κατέκτησε το 21ο Grand Slam και έγραψε ιστορία

Συγκλονιστικός Ναδάλ: Νίκησε τον Μεντβέντεφ, κατέκτησε το 21ο Grand Slam και έγραψε ιστορία Facebook Twitter
0

Ο Ράφαελ Ναδάλ υπερνίκησε σήμερα όλα τα εμπόδια - τους τραυματισμούς, την κούραση και την ηλικία - και έγραψε με την ρακέτα του ιστορία, κατακτώντας το 21 Grand Slam της καριέρας του απέναντι στον Ντανίλ Μεντβέντεφ. 

Στον τελικό του αυστραλιανού Όπεν ο 35χρονος Ισπανός έκανε μία από τις σπουδαιότερες εμφανίσεις της ζωής του και ξεπέρασε τους έτερους δύο του λεγόμενου Big 3, Ρότζερ Φέντερερ και Νόβακ Τζόκοβιτς, καταφέρνοντας να γίνει ο πρώτος τενίστας που βάζει 21ο τρόπαιο Grand Slam στη συλλογή του. Ο «Νόλε» και ο Φέντερερ ακολουθούν με 20 τίτλους. Ο αμέσως επόμενος, Πιτ Σάμπρας, είχε κατακτήσει 14 τίτλους στην καριέρα του.  

Ο επικός αγώνας στο Rod Laver Arena κράτησε πέντε ολόκληρες ώρες και παρότι ο Μεντβέντεφ, Νο 2 στην παγκόσμια κατάταξη, προηγήθηκε με 2-0 σετ (6-2, 7-6), ο Ναδάλ έδειξε το «μέταλλο» από το οποίο είναι φτιαγμένος, καταφέρνοντας ένα εκπληκτικό σερί τριών σετ (6-4, 6-4, 7-5), κάνοντας μία ανατροπή για τα βιβλία ιστορίας του τένις. Τα τερέν του Αυστραλιανού Όπεν είχαν να δουν τέτοια ανατροπή από το 1965, όταν ο Ρόι Έμερσον είχε επανέλθει από το «μείον δύο» απέναντι στον Φρέντ Στόλε. 

Ο αντίπαλος του Ράφα, ο μόλις 25 ετών Μεντβέντεφ έλεγε πριν τον αγώνα: «Δεν είμαι εγώ που πηγαίνω για τον 21ο τίτλο, δεν είμαι εγώ που προσπαθώ να σπάσω αυτά τα ρεκόρ. Δεν θα πω ψέματα, ξέρω τι συμβαίνει, ξέρω τι κυνηγά ο Ράφα, ήξερα τι κυνηγούσε ο Νόβακ. Εγώ απλώς θα συγκεντρωθώ σε εμένα και θα κάνω τη δουλειά μου». 

Ο Ρώσος μπορεί να μην κέρδισε σήμερα αλλά έγινε μόλις ο δεύτερος άνδρας της εποχής των Όπεν που κερδίζει τον πρώτο μεγάλο του τίτλο και επιστρέφει φτάνοντας ως τον τελικό της επόμενης διοργάνωσης. Πριν από αυτόν, μόνο ο Άντι Μάρεϊ τα είχε καταφέρει το 2012-2013. 

Στα μέσα Δεκεμβρίου όλα ήταν αβέβαια ακόμα και για την συμμετοχή του Ναδάλ που είχε τραυματιστεί στο πόδι και είχε νοσήσει με κορωνοϊό. Παρά την προχωρημένη για τα αθλητικά δεδομένα ηλικία του, ο Ισπανός βρήκε τον ρυθμό του αυτόν τον μήνα στη Μελβούρνη και το τουρνουά που είχε να κατακτήσει από το 2009 ξαφνικά φάνταζε και πάλι εφικτό. 

«Δεν ξέρω καν τι να πω. Είναι εκπληκτικό. Για να είμαι ειλικρινής, ενάμισι μήνα νωρίτερα δεν ήξερα καν αν θα ήμουν σε θέση να επιστρέψω και σήμερα είμαι μπροστά σας, με αυτό το τρόπαιο. Δεν μπορώ να σας ευχαριστήσω αρκετά για όλη την υποστήριξη που έχω λάβει από την στιγμή που έφτασα εδώ» δήλωσε ο Ναδάλ, χωρίς να μπορεί να κρύψει τη συγκίνησή του. 

Στο πρώτο σετ του σημερινού τελικού, ο Μεντβέντεφ έκανε break στο πέμπτο game αιφνιδιάζοντας τον Ναδάλ και κρατώντας το σερβίς ως το τέλος. Στο δεύτερο σετ ο Ισπανός επιχείρησε να απαντήσει σπάζοντας το σερβίς του Μεντβέντεφ και προηγήθηκε με 4-1 αλλά ο Ρώσος κατάφερε να φτάσει στο tie break κερδίζοντας και με 7-5. Από εκεί και πέρα, οι «μηχανές» του Ναδάλ πήραν μπροστά και ο κορυφαίος τενίστας ήταν επιθετικός και ασταμάτητος. Στα οχτώ games ο Ναδάλ έκανε break και μείωσε σε 2-1 σετ.

Στο τέταρτο σετ, ο Ισπανός έσπασε δύο φορές ο σερβίς του Μεντβέντεφ και ισοφάρισε με το κοινό να «παραληρεί» στις κερκίδες. Κάνοντας break στο πέμπτο game του πέμπτου σετ.  Στα 5-5 games ο Μεντβέντεφ σέρβιρε για να πάρει το πλεονέκτημα αλλά ο Ναδάλ κατάφερε νέο break και θριάμβευσε. 

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM