Χειμερινοί Ολυμπιακοί αγώνες: Σε εφαρμογή η «φούσκα» για τον κορωνοϊό στο Πεκίνο

Χειμερινοί Ολυμπιακοί αγώνες: Σε εφαρμογή η «φούσκα» για τον κορωνοϊό στο Πεκίνο Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Ένα μήνα πριν από την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων στο Πεκίνο, οι διοργανωτές έθεσαν σε εφαρμογή τη «φούσκα», που έχει στόχο να αποτραπεί η εξάπλωση στον γενικό πληθυσμό μιας έξαρσης του κορωνοϊού ανάμεσα στους μετέχοντες. 

Η αντίστροφη μέτρηση για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες- που ξεκινούν στις 4 Φεβρουαρίου- γίνεται ενώ ο πλανήτης είναι αντιμέτωπος με την εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον, αν και η Κίνα- που εφαρμόζει πολιτική μηδενικής ανοχής για τον κορωνοϊό- έχει καταγράψει ελάχιστες περιπτώσεις αυτού του στελέχους. 

Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι η «φούσκα» τέθηκε σε ισχύ την Τρίτη, όπως είχε προγραμματιστεί, την ίδια ημέρα που ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ επισκέφθηκε διάφορες εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών αγώνων. 

Ο ηγέτης της χώρας εξέφρασε «απόλυτη βεβαιότητα» ότι οι εργαζόμενοι στη διοργάνωση «θα συνεχίσουν να κάνουν καλή δουλειά στις προετοιμασίες για να διασφαλίσουν την απόλυτη επιτυχία των Χειμερινών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών αγώνων του Πεκίνου». 

Με τη «φούσκα» διαχωρίζεται το προσωπικό των Αγώνων και οι μετέχοντες σε αυτούς, από τον τοπικό πληθυσμό. Όσοι περιλαμβάνονται σε αυτό το σύστημα, επιτρέπεται να βγουν από τη «φούσκα» μόνο για να φύγουν από τη χώρα, διαφορετικά μπαίνουν σε καραντίνα. 

Το προσωπικό των Αγώνων περιορίζεται σε συγκεκριμένες ζώνες εντός και γύρω από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, προκειμένου να αποφευχθεί κάθε επαφή με τον τοπικό πληθυσμό και κατά συνέπεια κάθε κίνδυνος μετάδοσης. Οι μετέχοντες από το εξωτερικό, φτάνοντας στην Κίνα θα μεταφερθούν απευθείας εντός της «φούσκας».

Τα μέτρα σε εγκαταστάσεις στο Πεκίνο και στην πόλη Σιχιαζουάνγκ θα είναι πολύ πιο αυστηρά από εκείνα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων στο Τόκιο το περασμένο καλοκαίρι.

Οι μετέχοντες στους αγώνες θα πρέπει να είναι αρνητικοί σε τεστ κορωνοϊού προτού τους επιτραπεί να επιβιβαστούν σε ειδικές πτήσεις προς το Πεκίνο. Φτάνοντας, θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι διαφορετικά προβλέπεται καραντίνα τριών εβδομάδων, ενώ όλοι θα κάνουν τεστ καθημερινά. 

Περισσότεροι από 2.000 αθλητές από όλο τον κόσμο αναμένεται να φτάσουν στην Κίνα για τους Ολυμπιακούς αγώνες, όπως και άλλοι 25.000 άνθρωποι που εμπλέκονται στη διοργάνωση, μεγάλος αριθμός εκ των οποίων είναι από το εξωτερικό. Οι διοργανωτές δεν έχουν αναφέρει πόσοι από αυτούς θα είναι στη «φούσκα». 

Ειδικοί του τομέα της Υγείας έχουν εκφράσει ανησυχία ότι η μεγάλη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον αποτελεί μία ακόμη πρόκληση για την αποτροπή εξάρσεων στους Αγώνες, που θα γίνουν χωρίς ξένους θεατές. 

Οι διοργανωτές έχουν δηλώσει ότι περιμένουν να εντοπιστούν κρούσματα κορωνοϊού στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες, αλλά εκφράζουν βεβαιότητα για τα σχέδια περιορισμού που έχουν καταρτίσει. 

Πέρα από την πανδημία, η προετοιμασία για τους Αγώνες έχει επισκιαστεί από ένα διπλωματικό μποϊκοτάζ που σχεδιάζουν διάφορες χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία, ως διαμαρτυρία για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Με πληροφορίες από Reuters  

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM