Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Προειδοποιούν τους αθλητές να προσέχουν τι λένε

Πατινάζ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Facebook Twitter
Fred Lee/Getty Images
0

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητών των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου έχει προειδοποιήσει τους αθλητές ότι «πρέπει να είναι υπεύθυνοι» εάν αποφασίσουν να μιλήσουν για αμφιλεγόμενα ζητήματα.

Η ελευθερία των αθλητών ήταν ένα από τα καυτά θέματα πριν από αυτούς τους Αγώνες, με τις ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων να προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να έχει συνέπειες η συζήτηση για γεγονότα στο Θιβέτ, το Χονγκ Κονγκ και το Xinjiang. Ωστόσο, ο βετεράνος αθλητής του πατινάζ Yang Yang, ο οποίος είχε κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στους Χειμερινούς Αγώνες του 2002, επέμεινε ότι οι αθλητές θα ήταν ελεύθεροι να μιλούν σε μικτές ζώνες και συνεντεύξεις σύμφωνα με τον κανόνα 50 της ΔΟΕ - αν και οι διαμαρτυρίες στο βάθρο θα απαγορευόταν.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητών των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου έχει προειδοποιήσει τους αγωνιζόμενους ότι «πρέπει να είναι υπεύθυνοι» εάν αποφασίσουν να μιλήσουν για αμφιλεγόμενα ζητήματα.

Η ελευθερία των αθλητών ήταν ένα από τα καυτά θέματα πριν από αυτούς τους Αγώνες, με τις ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων να προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να έχει συνέπειες η συζήτηση για γεγονότα στο Θιβέτ, το Χονγκ Κονγκ και το Xinjiang. Ωστόσο, ο πρώην πατινέρ ταχύτητας Yang Yang, ο οποίος κέρδισε το χρυσό στους Χειμερινούς Αγώνες του 2002, επέμεινε ότι οι αθλητές θα ήταν ελεύθεροι να μιλούν σε μικτές ζώνες και συνεντεύξεις σύμφωνα με τον κανόνα 50 της ΔΟΕ - αν και οι διαμαρτυρίες στο βάθρο θα απαγορευόταν.

Όμως τα λόγια της σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη ήταν αρκετά διφορούμενα που κάποιοι από το κοινό ένιωσαν ότι προειδοποιούσε τους αθλητές να μην επικρίνουν δημόσια το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κίνας.

«Έχουμε τον Κανόνα 50 του Καταστατικού της ΔΟΕ», είπε ο Yang, ο οποίος είναι επίσης αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ. «Λέει πολύ ξεκάθαρα για την ελευθερία του λόγου των αθλητών, τι είδους εκφράσεις μπορούν να κάνουν, σε ποια ώρα, σε ποιες διοργανώσεις. Οι αθλητές αποτελούν πρότυπα για τον κόσμο και υπάρχει μεγάλη προσοχή σε αυτούς. Έχουν τις απόψεις τους και αν θέλουν να τις μοιραστούν, αυτό είναι σημαντικό».

«Υπάρχουν πολύ αυστηροί κανόνες στο Καταστατικό. Στις τελετές των μεταλλίων, δεν μπορούν να πουν τις απόψεις τους, αλλά σε συνεντεύξεις τύπου ή συνεντεύξεις, οι αθλητές είναι ελεύθεροι να εκφράσουν τις απόψεις τους. Αλλά πρέπει να είναι υπεύθυνοι για αυτά που λένε. Θα συνεργαστούμε με τη ΔΟΕ και θα διασφαλίσουμε ότι τηρείται αυστηρά ο Κανόνας 50», πρόσθεσε.

Τα σχόλια του Yang ακολουθούν δηλώσεις από τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του Πεκίνου 2022, Yang Shu, ο οποίος είπε τον περασμένο μήνα ότι οι αθλητές θα μπορούσαν να τιμωρηθούν εάν τα σχόλιά τους για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι «κατά του Ολυμπιακού πνεύματος, ειδικά κατά των κινεζικών νόμων και κανονισμών».
 

Με πληροφορίες Guardian

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM