ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

«Είμαι τρομοκρατημένη ότι μπορεί να μείνω εδώ για πάντα»: Η επιστολή της Μπρίτνεϊ Γκρίνερ στον Τζο Μπάιντεν

Αστυνομικός συνοδεύει την Μπρίτνεϊ Γκρίνερ Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η σταρ του WNBA Μπρίτνεϊ Γκρίνερ, που είναι προφυλακισμένη στη Ρωσία, έκανε έκκληση στον Τζο Μπάιντεν να βοηθήσει στην απελευθέρωσή της, με χειρόγραφη επιστολή που παραδόθηκε στον Λευκό Οίκο. 

«Είμαι τρομοκρατημένη ότι μπορεί να μείνω εδώ για πάντα», αναφέρει σε απόσπασμα της επιστολής που δημοσιοποιήθηκε. «Αντιλαμβάνομαι ότι ασχολείστε με τόσα πολλά, αλλά σας παρακαλώ μην ξεχάσετε εμένα και τους άλλους κρατούμενους. Σας παρακαλώ, κάντε ό,τι μπορείτε για να μας φέρετε στο σπίτι», συμπληρώνει. 

Η Γκρίνερ, μία από τις πιο επιτυχημένες Αμερικανίδες μπασκετμπολίστριες, συνελήφθη τον Φεβρουάριο όταν έφτασε στη Μόσχα για να παίξει σε ρωσική ομάδα. Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές στις αποσκευές της βρέθηκαν φιαλίδια ατμίσματος με έλαιο κάνναβης. Η δίκη της ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή και εκτιμάται ότι η Μόσχα μπορεί να χρησιμοποιήσει την Γκρίνερ για να την ανταλλάξει με κάποιο Ρώσο που κρατείται στις ΗΠΑ. 

Στην επιστολή κάνει αναφορά στην Ημέρα Ανεξαρτησίας, αλλά και στο γεγονός ότι ο πατέρας της υπηρέτησε στους πεζοναύτες, μεταξύ άλλων με δύο αποστολές στο Βιετνάμ. «Την 4η Ιουλίου η οικογένειά μας συνήθως τιμά εκείνους που πολέμησαν για την ελευθερία μας, συμπεριλαμβανομένου του πατέρα μου που είναι βετεράνος του πολέμου του Βιετνάμ. Με πονά να σκέφτομαι πώς γιορτάζω συνήθως αυτή την ημέρα, γιατί η ελευθερία σημαίνει κάτι εντελώς διαφορετικό για εμένα αυτή τη χρονιά», αναφέρει. 

«Καθώς κάθομαι εδώ, σε μια ρωσική φυλακή, μόνη με τις σκέψεις μου και χωρίς την προστασία της συζύγου μου, της οικογένειας, των φίλων μου, της φανέλας της Ολυμπιακής ομάδας ή όποιων επιτευγμάτων, είμαι τρομοκρατημένη ότι μπορεί να μείνω εδώ για πάντα», γράφει στην επιστολή της. 

Σε αυτή, αναφέρει επίσης ότι ψήφισε τον Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές. «Ψήφισα για πρώτη φορά το 2020 και σας ψήφισα. Πιστεύω σε εσάς. Έχω ακόμη τόσα πολλά να κάνω με την ελευθερία μου, που μπορείτε να βοηθήσετε να αποκατασταθεί. Μου λείπει η σύζυγός μου! Μου λείπει η οικογένειά μου! Μου λείπουν οι συμπαίκτριές μου! Με σκοτώνει να ξέρω ότι υποφέρουν τόσο πολύ αυτή τη στιγμή. Είναι ευγνώμων για οτιδήποτε μπορείτε να κάνετε αυτή τη στιγμή, για να με φέρετε σπίτι», καταλήγει. 

Πριν από λίγες ημέρες η σύζυγος της αθλήτριας, Σερίλ Γκρίνερ, δήλωσε στο CNN ότι οι Αμερικανοί διπλωμάτες δεν κάνουν αρκετά για την υπόθεση, παρά τις καλές προθέσεις τους. «Δεν πιστεύω ότι καταβάλλεται η μέγιστη προσπάθεια, επειδή τα λόγια και οι πράξεις δεν συμβαδίζουν», δήλωσε. 

Τη Δευτέρα, ο Λευκός Οίκος επανέλαβε ότι η Ρωσία έχει αδίκως υπό κράτηση την Μπρίτνεϊ Γκρίνερ. «Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει υπάρξει σαφής για την ανάγκη να απελευθερωθούν όλοι οι Αμερικανοί που κρατούνται όμηροι ή αδίκως φυλακισμένοι στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της Μπρίτνεϊ Γκρίνερ», δήλωσε η εκπρόσωπος του συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Άντριεν Γουάτσον. «Η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται εντατικά, χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμο μέσο, για να την φέρει σπίτι», συμπλήρωσε και σημείωσε ότι η ομάδα του προέδρου είναι σε συχνή επαφή με την οικογένεια της αθλήτριας. 

Με πληροφορίες από Guardian 

Αθλητισμός
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ