ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Doodle Google: 100 χρόνια από την γέννηση του χρυσού ζευγαριού του Ελσίνκι Emil Zatopek και Dana Zatopkova

Google doodle: 100 χρόνια από την γέννηση του Emil Zatopek και της συζύγου του Dana Zatopkova Facebook Twitter
Φωτ.: european-athletics
0

Στο ζευγάρι των Ολυμπιονικών Emil Zatopek και Dana Zatopkova είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google.

Οι δύο αθλητές έγραψαν ιστορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι το 1952 όταν και οι δύο κέρδισαν χρυσά μετάλλια καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Ο Emil Zatopek και η σύζυγός του Dana Zatopkova γεννήθηκαν σαν σήμερα, 19 Σεπτεμβρίου πριν από 100 χρόνια.

Το 1952 στο Ελσίνκι εκείνος έγινε ο μοναδικός αθλητής που έχει κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στα 5.000 μέτρα, τα 10.000 μέτρα και τον μαραθώνιο, καταρρίπτοντας το Ολυμπιακό ρεκόρ και στους τρεις αγώνες.

Εκείνη, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό, λίγα λεπτά αφότου ο σύζυγος της είχε κερδίσει το χρυσό στα 5.000 μ. Το μοναδικό αυτό γεγονός συνέβη στις 24 Ιουλίου 1952.

Doodle Google: 100 χρόνια από την γέννηση του χρυσού ζευγαριού του Ελσίνκι Emil Zatopek και Dana Zatopkova Facebook Twitter

Ο Emil και η Dana γεννήθηκαν την ίδια ημέρα, στις 19 Σεπτεμβρίου 1922. Η Dana μεγάλωσε στην Karvina της Τσεχίας. Πριν ασχοληθεί με το ακόντιο, ήταν ταλαντούχα αθλήτρια χάντμπολ.

Ο ακοντισμός τράβηξε λίγο αργότερα την προσοχή της. Φήμες λένε ότι έφτασε τα 34 μέτρα την πρώτη φορά που το δοκίμασε. Αργότερα έγινε η πρώτη γυναίκα στην Τσεχία, που έριξε ακόντιο πάνω από 40 μέτρα και προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948.

Ο Emil εργαζόταν ως έφηβος σε ένα εργοστάσιο υποδημάτων. Εκεί τον ενθάρρυναν να τρέξει σε έναν τοπικό αγώνα, όπου τερμάτισε δεύτερος ανάμεσα σε 100 συμμετέχοντες.

Όταν υπηρετούσε στον τσεχικό στρατό έκανε προπόνηση τη νύχτα, τρέχοντας με τις γαλότσες του, ενώ κρατούσε την αναπνοή του για να ενισχύσει την ικανότητα των πνευμόνων του.

Το 1946 τράβηξε πάνω του τη διεθνή προσοχή για πρώτη φορά, όταν πήγε με το ποδήλατό του από την Πράγα στο Βερολίνο για να πάρει μέρος σε αγώνα δρόμου 5.000 μέτρων. Βγήκε πρώτος.

Ο Emil γνώρισε την Dana όταν εκείνη προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αμέσως δέθηκαν λόγω των κοινών γενεθλίων τους, ενώ λίγο αργότερα έκαναν σχέση.

Ταξίδεψαν μαζί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948 στο Λονδίνο, όπου ο Emil κέρδισε το χρυσό στα 10.000 μέτρα και η Dana κατέλαβε την έβδομη θέση στον ακοντισμό. Λίγο μετά το ζευγάρι παντρεύτηκε.

Αθλητισμός
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοφία Μαλκογεώργου στη LiFO: «Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα ήταν ο σημαντικότερος αγώνας της ζωής μου, τώρα σκέφτομαι μόνο τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι»

Αθλητισμός / Σοφία Μαλκογεώργου: «Οι νεαρές αθλήτριες δεν πρέπει να τα παρατάνε»

Η πρωταθλήτρια μιλά στη LiFO για την «τυχαία» στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιτεχνική κολύμβηση, για την ισότητα στον αθλητισμό, για το ντουέτο με την Ευαγγελία Πλατανιώτη, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα, όπου και πραγματοποιήθηκε το όνειρο με το «εισιτήριο» της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ