Χρυσά, χάλκινα ή αργυρά, τα μετάλλια των Ολυμπιακών του Ρίο λέγεται ότι είναι κατασκευασμένα από το υλικό που φτιάχνονται και τα όνειρα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν συνδυασμό τέχνης και επιστήμης, καθώς τα υλικά δεν σταματούν στα τρία μέταλλα.

 

10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τα μετάλλια των Ολυμπιακών του Ρίο

 

Το πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας Χinhua σταχυολόγησε τα 10 πράγματα που πρέπει να ξέρει κάποιος για αυτά τα μετάλλια:

1. Μια ομάδα περίπου 100 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων γλυπτών και χειριστών  μηχανημάτων, έχουν εργαστεί στο Νομισματοκοπείο της Βραζιλίας για να παράξουν συνολικά 5.130 μετάλλια για τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς του Ρίο.

 

2. Στο εργοστάσιο, το μετάλλιο καλούπι πιέζεται από μια μηχανή με  550 τόνους δύναμη  τρεις φορές, προκειμένου να δημιουργηθούν αυτά τα τέλεια σύμβολα της νίκης.

 

3. Τα μετάλλια, που το καθένα ζυγίζει 500 γραμμάρια, είναι φτιαγμένα ως επί το πλείστον από ασήμι. Το χρυσό μετάλλιο, για παράδειγμα, περιέχει 494 γραμμάρια ασήμι και μόλις 6 γραμμάρια του πολύτιμου κίτρινου μετάλλου.

 

4. Σύμφωνα με την Ολυμπιακή επιτροπή της Βραζιλίας, περίπου το 30 τοις εκατό του αργύρου που χρησιμοποιείται στα μετάλλια είναι ανακυκλωμένα απορρίμματα από καθρέφτες  και πλάκες ακτινογραφιών. Περίπου το 40 τοις εκατό του χαλκού που χρησιμοποιείται στα χάλκινα μετάλλια είναι «απομεινάρια» από το ίδιο το εθνικό νομισματοκοπείο.

 

5. Σε τρέχουσες τιμές, ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στους αγώνες του Ρίο αξίζει περίπου 600 δολάρια ΗΠΑ.

 

6. Στατιστικά στοιχεία από το Κέντρο Μελετών Ολυμπιακών Αγώνων δείχνουν ότι από το έτος 1896, τα χρυσά μετάλλια παραδοσιακά γίνονται με επίχρυσο ασήμι. Οι τελευταίοι Ολυμπιακοί  Αγώνες που προσέφεραν 100 τοις εκατό χρυσά μετάλλια ήταν του 1912 στη Στοκχόλμη.

 

7. Επίσης, οι ταινίες που θα κρεμαστούν γύρω από το λαιμό των καλύτερων αθλητών του κόσμου είναι υφασμένες με ανακυκλωμένο πλαστικό από παλιά μπουκάλια.

 

8. Τα μετάλλια των Παραολυμπιακών θα περιέχουν μικροσκοπικές χαλύβδινες σφαίρες, οι οποίες βοηθούν τους αθλητές με μειωμένη όραση να προσδιορίσουν τον τύπο του μετάλλιου τους κουνώντας τα και ακούγοντας το θόρυβο.

 

9. Στην πρόσοψη  του κάθε μεταλλίου εξακολουθεί απεικονίζεται το παραδοσιακό φύλλο δάφνης μαζί με το λογότυπο του Ρίο. Η πίσω όψη του μεταλλίου εμφανίζει μια χάραξη της Νίκης, της θεάς της νίκης στην ελληνική μυθολογία.

 

10. Κάθε μετάλλιο περιέχεται σε ένα ξύλινο κουτί με το λογότυπο  Ρίο 2016.

 

10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τα μετάλλια των Ολυμπιακών του Ρίο

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr