Ξεκινά το μεσημέρι στη Βουλή η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης

Ξεκινά το μεσημέρι στη Βουλή η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

Ξεκινά, σήμερα το μεσημέρι στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση που έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, η οποία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία, όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, στην οποία συζητήθηκαν όλα τα διαδικαστικά θέματα.

Στις 12 το μεσημέρι, σήμερα, θα ανοίξει η αυλαία της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής επί της προτάσεως του πρωθυπουργού για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η έναρξη της συζήτησης προσδιορίστηκε τελικά στις 12 το μεσημέρι αντί για τις 10 το πρωί, μετά από αίτημα του πρώην κυβερνητικού εταίρου και προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου, προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί η τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Παράλληλα συμφωνήθηκε να αναβληθεί για την ερχόμενη Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου, η προγραμματισμένη (για χθες) συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, ώστε, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σώματος, Νίκος Βούτσης, «να γίνει καλύτερη προετοιμασία των Κοινοβουλευτικών Ομάδων για αυτήν την τόσο σημαντική διαδικασία που αφορά την ψήφο εμπιστοσύνης προς τη κυβέρνηση».

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης, μετά από μία έντονη συζήτηση που έγινε, όπως είπε ο ίδιος, διευκρινίστηκαν όλα τα δεδομένα και αποφασίστηκε ομόφωνα να γίνει σε τέσσερις κύκλους.

Η συζήτηση θα ανοίξει από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, θα συνεχιστεί με τους πολιτικούς αρχηγούς και θα κλείσει με αντίστοιχη σειρά, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Κατά τη διήμερη συζήτηση, τον λόγο θα πάρουν κατά σειρά οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, καθώς και βουλευτές με αναλογία 5 από τον ΣΥΡΙΖΑ, τρεις από τη ΝΔ και ένας από κάθε κόμμα.

Σε ό,τι αφορά την αναβολή της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, ο κ. Βούτσης διευκρίνισε πως είναι σαφές ότι η Βουλή συνεχίζει κανονικά το κοινοβουλευτικό έργο της και δεν υπάρχει θέμα διακοπής των εργασιών της.

«Μόνο σε περίπτωση που η αξιωματική αντιπολίτευση είχε κάνει πρόταση μομφής, ενδιάμεσα η Βουλή δεν θα είχε άλλες κοινοβουλευτικές εργασίες, όπως προβλέπει ο κανονισμός του Κοινοβουλίου» διευκρίνισε.

Ο κ. Βούτσης σημείωσε, ακόμη, ότι «ο ίδιος ο πρωθυπουργός ζητά την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής, η οποία είχε δοθεί και πριν 20 μέρες με τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού, άρα είμαστε σε διαδικασία που η Βουλή λειτουργεί κανονικά».

Όπως είπε, η Διάσκεψη κατέληξε σε συναινετικές αποφάσεις, μετά από μία έντονη συζήτηση που προηγήθηκε, σε ό,τι αφορά στα διαδικαστικά θέματα».

Διευκρίνισε δε ότι το ΚΚΕ δεν θα είχε πρόβλημα να γίνει σήμερα η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, για το οποίο είναι κάθετα αντίθετο και έχει ζητήσει την απόσυρσή του.

Ερωτηθείς εάν θα συνεχιστεί η συζήτηση της τροπολογίας για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, που είχε καταθέσει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε ότι ο νέος υπουργός, Ευάγγελος Αποστολάκης, θα αποφασίσει για την τύχη της.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πολιτική / Εμανουέλ Μακρόν: Η Ελλάδα είναι ένα υπόδειγμα, ένα μοντέλο οικονομικής προόδου

Ο Γάλλος πρόεδρος, μιλώντας στο Ελληνο-Γαλλικό Οικονομικό Φόρουμ, αναφέρθηκε στις επιτυχίες της Ελλάδας σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο μετά την κρίση που διήλθε, καθώς και ότι η Γαλλία ήταν πάντα στο πλευρό της
THE LIFO TEAM
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ

Πολιτική / Παπασταύρου από Δελφούς: Πρώτη σε όλη την Ευρώπη η Ελλάδα στην προστασία των θαλασσών

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλώντας στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, δήλωσε πως «πριν τελειώσει το έτος» η χώρα μας θα έχει τα δύο θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο
THE LIFO TEAM