Τζανακόπουλος: Όχι στην επιστράτευση των εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων

Τζανακόπουλος: Όχι στην επιστράτευση των εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων Facebook Twitter
Nikos Libertas / SOOC
2

Ευθύνες στη ΝΔ για την παράταση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων επέρριψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, και είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει τη στρατηγική της έντασης. Απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστράτευσης των απεργών συμβασιούχων, ωστόσο δήλωσε ότι μετά την Πέμπτη, σε περίπτωση που δεν λήξει η κινητοποίηση, θα χρησιμοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι κρατικοί μηχανισμοί, για να μην υπάρξει διακινδύνευση της δημόσιας υγείας.

«Η επιστράτευση έχει καταργηθεί από την παρούσα κυβέρνηση, δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόθεση να επανέλθει, σας το δηλώνω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο» είπε, και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να κινδυνέψει η δημόσια υγεία. Ακόμα, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα σταθμίσει την κατάσταση και θα αποφασίσει. Διευκρίνισε πως το υπουργείο Εσωτερικών εφόσον χρειαστεί θα βρει την καλύτερη δυνατή λύση.

Για το εάν υπάρχουν ευθύνες της κυβέρνησης για το θέμα των συμβασιούχων στην καθαριότητα, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος απάντησε ότι «η ελληνική κυβέρνηση είχε κάνει μια προσπάθεια ομαλότητας των εργασιακών σχέσεων με τους συμβασιούχους, κάναμε αυτό που θεωρούσαμε σωστό», σημειώνοντας πως «εν τω μεταξύ μεσολάβησε μια απόφαση δικαστηρίου που έκρινε ότι οι προσπάθειες που προηγήθηκαν δεν ήταν στο πλαίσιο του Συντάγματος».

«Από τη δίκη μας πλευρά λέμε ότι με διάλογο θα μπορούσε να λυθεί το θέμα. Δεν επιλέξαμε τον εύκολο δρόμο να δώσουμε κατευθείαν τις υπηρεσίες σε ιδιώτες, και μάλιστα με πολύ υψηλότερη τιμή και συνθήκες εργασιακής γαλέρας. Επιλέξαμε τον δύσκολο δρόμο, την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων και το τέλος της πανσπερμίας των συμβάσεων. Η κυβέρνηση θέλει η καθαριότητα να είναι δημόσια υπηρεσία», τόνισε και προσέθεσε πως οι δημόσιες υπηρεσίες καθαριότητας εγγυώνται την εργασία, αλλά και την ασφάλεια της δημόσιας υγείας.

 


Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ εάν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε προσθήκες στην πρόταση που έχει ήδη παρουσιάσει στην ΠΟΕ- ΟΤΑ, απάντησε: «Θεωρούμε ότι η πρόταση καλύπτει τα αιτήματα της Ομοσπονδίας. Ο λόγος που παρατάθηκαν οι κινητοποιήσεις είναι γιατί η ΝΔ προσπαθεί να προκαλέσει πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση μετά την περίεργη αλλαγή στάσης της ΔΑΚΕ». «Βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι να μην διακινδυνεύει η δημόσια υγεία σε αυτή τη φάση», συμπλήρωσε, εκτιμώντας πως την Πέμπτη με το κλείσιμο ενός κύκλου κινητοποιήσεων ίσως και να αποφασιστεί το τέλος της απεργίας.


Για την οικονομία

Σχετικά με την ελληνική οικονομία, αφού αναφέρθηκε στα καταστροφικά σενάρια που επί 8 μήνες εκπορεύονταν από τη ΝΔ, επανέλαβε τα θετικά στοιχεία που καταγράφονται σε όλους τους δείκτες, ενώ σημείωσε και τη θετική αντίδραση των αγορών. Σημείωσε πως η έξοδος στις αγορές δεν θα γίνει βιαστικά καθώς δεν αποτελεί επικοινωνιακό τέχνασμα.


Ερωτηθείς για το αντικείμενο των συνομιλιών του πρωθυπουργού απόψε με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως η συζήτηση «θα αφορά στα αποτελέσματα του Eurogroup, στη διαχείριση του ελληνικού χρέους και την έξοδο στις αγορές».


Για τα capital controls εκτίμησε ότι θα χαλαρώσουν και άλλο, ενώ για την πλήρη άρση τους είπε πως δεν μπορεί να την τοποθετήσει χρονικά, αλλά σε κάθε περίπτωση ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης βρίσκεται σε επικοινωνία και με την ΕΚΤ ώστε να προχωρήσει η σταδιακή εξαλείψη των κεφαλαιακών ελέγχων.


Για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και την απάντηση του Μάριο Ντράγκι σημείωσε ότι δεν θέλει να προχωρήσει σε εικασίες, τόνισε όμως πως υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους και από το ΔΝΤ, και η ΕΚΤ θα κάνει τη δίκη της ανεξάρτητη μελέτη, τις επόμενες ημέρες.


Ερωτηθείς για την τοποθέτηση του Γιώργου Χουλιαράκη στο συνέδριο του Economist, είπε πως δεν έχει ακούσει το σύνολο της ομιλίας του, προσθέτοντας «ωστόσο τα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν με το τέλος του προγράμματος». «Στο Eurogroup βάσει της συμφωνίας για τα δημοσιονομικά μέτρα μπορούν να προσδιοριστούν τα μέτρα για το χρέος» σημείωσε, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση να μην ξεπερνά το 15% του ΑΕΠ το ποσό για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας και τον κλειδωμένο λογαριασμό που προκύπτει από τη συμφωνία και αγορά στα μέτρα για το χρέος. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε πως οι μόνες διαφωνίες που υπάρχουν πλέον αφορούν στο πεδίο των προβλέψεων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αμερικανικές εκλογές και η Ουκρανία

LiFO politics / Οι αμερικανικές εκλογές και η Ουκρανία

Ο διεθνολόγος και καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κώστας Λάβδας εξηγεί στη Βασιλική Σιούτη πώς θα επηρεάσουν οι αμερικανικές εκλογές τον πόλεμο στην Ουκρανία και αναφέρεται στη βοήθεια που στέλνει η Ελλάδα και στην αποτυχημένη προσπάθεια μεσολάβησης του Μακρόν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Νάνσι Πελόζι και Τσακ Σούμερ δείχνουν την έξοδο στον Τζο Μπάιντεν

Διεθνή / Νάνσι Πελόζι και Τσακ Σούμερ δείχνουν την έξοδο στον Τζο Μπάιντεν

Ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Χακίμ Τζέφρις, φέρεται να εξέφρασε την ίδια θέση - Χτες, ο Δημοκρατικός βουλευτής Άνταμ Σιφ κάλεσε δημόσια τον Μπάιντεν να αποσυρθεί
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης από το Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Η Ελλάδα αλλάζει ψηφιακά, ευκολότερη η καθημερινότητα του πολίτη

Πολιτική / Μητσοτάκης από το Ψηφιακής Διακυβέρνησης: «Τον τελευταίο χρόνο προστέθηκαν στο Δημόσιο 300 ψηφιακές υπηρεσίες»

Παρουσιάστηκαν επίσης τρία έγγραφα που θα προστεθούν στο Gov.gr Wallet και η δυνατότητα με παροχής συναίνεσης (consent), που δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα να επιτρέπει την άντληση δεδομένων για την εύκολη εξυπηρέτησή του
LIFO NEWSROOM
Σκληρή απάντηση Δένδια στην Άγκυρα: Λυπούμαστε που δεν ευχαρίστησε τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής

Πολιτική / Σκληρή απάντηση Δένδια στην Άγκυρα: Λυπούμαστε που δεν ευχαρίστησε τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής

«Λυπούμαστε ειλικρινώς που ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, παρέλειψε να "ευχαριστήσει" τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Έτσι, αγόρι μου! Δώσε! Πες το και με άλλα λόγια: η ιδεοληψία μας κατά της νομοθετικά προβλεπόμενης διαδικασίας της πολιτικής επιστράτευσης υπερισχύει της υγείας του συνόλου των Ελλήνων πολιτών! Να το πούμε και αλλιώς: η υγεία του συνόλου των Ελλήνων πολιτών δεν πιάνει μία, μπροστά στη δική μας ιδεοληψία κατά της νομοθετικά προβλεπόμενης διαδικασίας της πολιτικής επιστράτευσης!Κι αλλιώς: χεστήκαμε για την υγεία του συνόλου των Ελλήνων πολιτών. Τι δεν καταλαβαίνετε;