Τσίπρας στο CNN: «Υποστηρίζω ό,τι εφαρμόζει ο Ομπάμα»

Τσίπρας στο CNN: «Υποστηρίζω ό,τι εφαρμόζει ο Ομπάμα» Facebook Twitter
5

Tις θέσεις του οι οποίες προσομοιάζουν-όπως λέει-με αυτές που εφαρμόζει ο Ομπάμα, εξηγεί ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στο CNN. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι μόνη λύση για τη χώρα-καθώς το χρέος δεν είναι βιώσιμο-είναι ένα γενναίο κούρεμα που θα αποφασιστεί σε διεθνή διάσκεψη.

«Διεκδικούμε μια λύση αντίστοιχη με αυτή που δόθηκε για τη Γερμανία το 1953, στη Διεθνή Διάσκεψη του Λονδίνου, όταν διαγράφηκε το 50% του χρέους της Γερμανίας, δόθηκε αναστολή στην πληρωμή των τόκων και υπήρξε ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή του υπόλοιπου χρέους με όρο, αν υπάρχει δηλαδή θετικός ρυθμός ανάπτυξης στη γερμανική οικονομία, να αποπληρώνεται το υπόλοιπο. Κάτι αντίστοιχο διεκδικούμε, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες του Νότου που έχουν τεράστιο πρόβλημα χρέους», σημειώνει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Τονίζει επίσης ότι πρέπει να σταματήσουν να πληρώνουν μόνο οι φτωχοί και τα μικρομεσαία στρώματα, λέγοντας ότι ουσιαστικά υποστηρίζει αυτό που προσπαθεί να εφαρμόσει ο Μπαράκ Ομπάμα στις ΗΠΑ.

Αναφορικά με το χθεσινό Eurogroup, ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι δεν μπορούσαν οι υπουργοί να αποφασίσουν κάτι ουσιαστικό επαναλαμβάνοντας ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο ενώ επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι θερμός υποστηρικτής της ενωμένης Ευρώπης και της ευρωπαϊκής ιδέας και γι' αυτό απαιτεί να σταματήσει η πολιτική της λιτότητας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναπτύσσει το σκεπτικό της παράταξης του λέγοντας ότι η λύση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι επωφελής και για αυτούς που χρωστάνε αλλά και για τους δανειστές: "Γιατί έτσι θα υπάρξει δυνατότητα να πάρουν τουλάχιστον ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων τους. Προσέξτε αν έχεις κάποιον χρεωκοπημένο, η λύση δεν είναι να του δώσεις περισσότερα δάνεια, που δεν θα μπορέσει ποτέ να επιστρέψει. Η λύση είναι να τον βοηθήσεις να εργαστεί, να παράξει, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να αρχίσει να αποπληρώνει. Αυτό που γίνεται με την Ελλάδα είναι απολύτως καταστροφικό. Διότι φορτώνουμε νέα δάνεια σε μια χώρα η οποία είναι χρεωκοπημένη και της στερούμε τη δυνατότητα να παράξει προκειμένου να μπορέσει να τα αποπληρώσει. Εκεί είναι το πρόβλημα. Και γι’ αυτό το λόγο σήμερα δεν έχουμε λύση»

«Το χρέος δεν είναι βιώσιμο, η κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα γίνεται ολοένα και χειρότερη. Η ανεργία έχει ανέβει κοντά στο 30%, ενώ για τους νέους ανθρώπους είναι πάνω από 50%. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι αυτό το πρόγραμμα είναι ένα πρόγραμμα που διαλύει την κοινωνία, απολύτως επικίνδυνο και αναποτελεσματικό», αναφέρει ο κ. Τσίπρας και καταλήγει: «Δεν θέλουμε να συνεχιστεί ακριβώς για το λόγο που έγραψαν στο κύριο άρθρο τους οι New York Times την Παρασκευή, γιατί δεν θέλουμε ο ελληνικός λαός να πιεί το κώνειο. Ταυτόχρονα όμως δεν θέλουμε να συνεχιστεί γιατί οδηγεί σε αδιέξοδο όλη την Ευρώπη».

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Προχωράμε στην πρόωρη εξόφληση του δανείου των 52,9 δισ. ευρώ που είχε λάβει η χώρα το 2010»

«Στόχος μας είναι έως το 2030 η Ελλάδα να μην έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ευρώπη», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΕΕ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ευρώπη δεν μπορεί να ανεχθεί νέα προσφυγική κρίση όπως του 2015

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις επιπτώσεις από επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές, προειδοποιώντας ότι μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει αυτός ο πόλεμος»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία ενώ προανήγγειλε πρόσθετα μέτρα σε περίπτωση που η κρίση στη Μέση Ανατολή διαρκέσει περισσότερο από το προβλεπόμενο
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ, ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΕΝΟΠΛΕΣ, ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης: «Οι Έλληνες να εμπιστεύονται τις ένοπλες δυνάμεις σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς»

Η αναφορά του πρωθυπουργού στο νέο πρόγραμμα αεράμυνας «Ασπίδα του Αχιλλέα», που όπως ανέφερε θα ενισχύσει σημαντικά την προστασία της χώρας απέναντι στις σύγχρονες και μελλοντικές απειλές
THE LIFO TEAM