Τσίπρας: Πουλήσατε ότι είστε κυβέρνηση των αρίστων και αποδεικνύεστε κυβέρνηση των αχρήστων

Τσίπρας: Πουλήσατε ότι είστε κυβέρνηση των αρίστων και αποδεικνύεστε κυβέρνηση των αχρήστων Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Μείζον θέμα δημοκρατίας, για τον τρόπο που νομοθετεί η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας, έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για διαχειριστική ανικανότητα, ενώ προανήγγειλε ότι μετά τις γιορτές θα καταθέσει αίτημα για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα της «δημοκρατίας, της διαφάνειας, της κοινοβουλευτικής λειτουργίας και λογοδοσίας».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπερβαίνει τα όρια και επιλέγει να νομοθετεί «σαν τον κλέφτη», όχι μόνο στην περίοδο των Χριστουγέννων, εκμεταλλευόμενη τις «έκτακτες συνθήκες» που επικρατούν στη Βουλή λόγω της πανδημίας και «εξυπηρετώντας συμφέροντα».

Ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τροπολογία «τελευταίας στιγμής» του υπουργείου Παιδείας για την «εξίσωση» των πτυχίων ΑΕΙ με τους απόφοιτους κολλεγίων, κάνοντας λόγο για υπουργό «ιδιωτικής παιδείας» και πρωθυπουργό της «ελίτ».

«Δεν μπορείτε να ισοπεδώνετε το Σύνταγμα και να νομοθετείτε νύχτα», τόνισε o κ. Τσίπρας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, για να «βρούνε πελατεία οι ιδιοκτήτες των κολλεγίων», «αλλάζει, μήνα Δεκέμβρη, εν μέσω πανδημίας, το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

«Αυτή είναι η αντίληψή σας για τη δικαιοσύνη, αυτή είναι η αντίληψή σας για την αριστεία, αυτή είναι η αντίληψή σας για τη δημοκρατία», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι αυτό δεν είναι θέμα «πολιτικών διαφορών», αλλά «μείζον ζήτημα δημοκρατίας και διαφάνειας στη χώρα».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις καταγγελίες για το «διπλό σύστημα καταγραφής» δεδομένων για την πανδημία, με τα μητρώα που, όπως είπε, «πληρώθηκαν πανάκριβα αλλά δεν επικοινωνούν οι βάσεις δεδομένων» και το οποίο χαρακτήρισε «επικίνδυνο συνδυασμό αδιαφάνειας και ασύλληπτου ερασιτεχνισμού». «Η απάντηση της κυβέρνησης σε αυτό το πρόβλημα ήταν ότι δεν φταίει το χάος που προκαλέσατε αλλά αυτοί που το αποκάλυψαν», σημείωσε, αναφερόμενος στην πρόσφατη καταγγελία δημοσιογράφου.

«Με απαίτηση Μαξίμου οι φιλικοί στην κυβέρνηση ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης, καθαρίζουν σε μια νύχτα όποιους δημοσιογράφους τολμήσουν να κάνουν ρεπορτάζ. Και εξαφανίζουν από το διαδίκτυο και το ρεπορτάζ το ίδιο. Λες και βρισκόμαστε σε άλλες εποχές, λες και μπορεί να εξαφανίσει κανείς την ύπαρξη μιας είδησης», συμπλήρωσε, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή πράγματα για την ευρωπαϊκή δημοκρατία».

«Ευκαιρία για διασπάθιση δημόσιου χρήματος»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε σφοδρά την κυβέρνηση και για ζητήματα διαφάνειας, σχολιάζοντας ότι η πανδημία αποτελεί «ευκαιρία για διασπάθιση δημόσιου χρήματος». «Αρνείστε έλεγχο δαπανών για την πανδημία. Αρνείστε να δώσετε στοιχεία για το ύψος και το είδος των δωρεών προς το ελληνικό Δημόσιο, την περίοδο της πανδημίας καθώς και για τον τρόπο αξιοποίησης αυτών», είπε και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, σε «όργιο» που έχει στήσει η γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής, κ. Νικολάου, «η οποία έχει μοιράσει με σειρά απευθείας αναθέσεων στο σύνολο μέχρι τώρα 1,7 εκατομμύρια, με ανατιμήσεις σε προϊόντα ακόμη που φτάνουν το 450%, σε νεοσύστατες εταιρείες ή σε άλλες που αλλάζουν το καταστατικό τους λίγες ημέρες προτού υπογράψουν σύμβαση».

«Και ενώ αρνείστε τον έλεγχο, ολοένα και βγαίνουν στο φως περίεργες συνεργασίες με σκοτεινές εταιρείες που επιμελώς τις κρατάτε κρυφές», τόνισε αναφερόμενος στην υπόθεση Πάλαντιρ και ζητώντας από την κυβέρνηση να φέρει στη δημοσιότητα τη «σύμβαση» που έχει συνάψει με την αμερικανική εταιρία «που συνεργάζεται με μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, την καμπάνια Τραμπ και πριν λίγους μήνες πρωταγωνίστησε σε ένα τεράστιο σκάνδαλο παραβίασης προσωπικών δεδομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας».

«Θα καταθέσω τις αμέσως επόμενες μέρες λοιπόν προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα της Δημοκρατίας, της διαφάνειας, της κοινοβουλευτικής λειτουργίας και λογοδοσίας ιδιαίτερα στην περίπτωση της καραντίνας», προανήγγειλε ο κ. Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας «η δημοκρατία δεν μπορεί να μπει σε καραντίνα».

Σε ό,τι αφορά στον κορωνοϊό, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Δυτική Αττική, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει χάσει τον έλεγχο και δεν έχει λάβει επαρκή μέτρα για περιπτώσεις εργαζομένων που ενδέχεται να κυκλοφορούν ακόμη και με κορωνοϊό για να μην χάσουν τις θέσεις εργασίας τους και να μην δουλεύουν απλήρωτες υπερωρίες.

Άσκησε κριτική για το σύστημα δειγματοληπτικών τεστ μέσω «λοταρίας» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και προέβλεψε ότι τα συμπεράσματα θα είναι «στρεβλά» γιατί δεν θα συμπεριλάβει όσους δεν θα έκαναν αίτηση συμμετοχής, όπως Ρομά, άστεγους, πρόσφυγες, ηλικιωμένους σε δομές, εργαζόμενους σε εργοστάσια ή αρνητές του ιού.

Ακόμη, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, ότι άφησε να περάσουν 18 μήνες, μέχρι να λύσει το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων, παραθέτοντας ταυτόχρονα στοιχεία για το ότι η πρώην κυβέρνηση είχε μειώσει το ύψος των εκκρεμών συντάξεων και τώρα έχουν και πάλι τριπλασιαστεί.

«Πουλήσατε ότι είστε κυβέρνηση των αρίστων και αποδεικνύεστε κυβέρνηση των αχρήστων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι τίθεται ζήτημα «διαχειριστικής ανικανότητας» της κυβέρνησης η οποία «με ό,τι έχει καταπιαστεί, τα έχει κάνει θάλασσα».

Κλείνοντας, υπογράμμισε τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται εργαζόμενοι και επιχειρηματίες, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να παράσχει καν το δώρο Χριστουγέννων, προκειμένου να ελαφρύνει τις επιχειρήσεις που «στενάζουν» και προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξει «διαγραφή μέρους του χρέους» τους, «θα πάμε σε μια κόλαση με χιλιάδες λουκέτα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Θα ζητήσουμε από την ΕΕ ζητήσουμε ρητές αναφορές στο παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο

Πολιτική / Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Θα ζητήσουμε από την ΕΕ ζητήσουμε ρητές αναφορές στο παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο

«Η Ελλάδα έχει ήδη κινητοποιήσει και της Ένοπλες Δυνάμεις έτσι ώστε να υπάρχει μια αποστολή επιτήρησης των λιβυκών αρχών έξω από τα χωρικά ύδατα» δήλωσε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Αυτός είναι ο χάρτης για τις τουρκικές έρευνες για πετρέλαιο

Πολιτική / Αυτός είναι ο χάρτης για τις τουρκικές έρευνες για πετρέλαιο

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε το μνημόνιο «παράνομο, ανυπόστατο και απαράδεκτο», τονίζοντας ότι «δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα»
LIFO NEWSROOM
Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την προστασία των ανηλίκων από προϊόντα καπνού και αλκοόλ

Πολιτική / Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την προστασία των ανηλίκων από προϊόντα καπνού και αλκοόλ

Βασικό αντικείμενο του νομοσχεδίου είναι η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την πώληση, προσφορά και διάθεση προϊόντων καπνού και αλκοόλ
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Σχεδιάζουμε να δαπανήσουμε για την άμυνα σε 12 χρόνια πάνω από 25 δισ. ευρώ

Πολιτική / Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Σχεδιάζουμε να δαπανήσουμε για την άμυνα σε 12 χρόνια πάνω από 25 δισ. ευρώ

«Το νόημα μιας συμμαχίας είναι να διασφαλιστεί ότι υπάρχει δίκαιη κατανομή των βαρών και ότι δεν υπάρχει η αίσθηση ότι ορισμένες χώρες μπορούν να παρεκκλίνουν» δήλωσε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
«Η εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν επηρεάζει άμεσα την ελληνική ναυτιλία»

LiFO politics / Βασίλης Κικίλιας: «Η εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν επηρεάζει άμεσα την ελληνική ναυτιλία»

Ο υπουργός Ναυτιλίας μιλά στο LiFO Politics για τις επιπτώσεις της εμπόλεμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή στην ελληνική ναυτιλία, την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών, τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και τον ρόλο του Λιμενικού Σώματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Βορίδης για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δεν έχω τελέσει καμία αξιόποινη πράξη – Περιμένω τη δικογραφία»

Πολιτική / Βορίδης για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δεν έχω τελέσει καμία αξιόποινη πράξη – Περιμένω τη δικογραφία»

Η υπόθεση, που αφορά ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις και φέρεται να αγγίζει και τον επίσης πρώην υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, έχει ήδη διαβιβαστεί στη Βουλή λόγω της εμπλοκής πολιτικών προσώπων
LIFO NEWSROOM
Τραγωδία στα Τέμπη: Με 154 ψήφους πέρασε η πρόταση για την προανακριτική Καραμανλή

Πολιτική / Τραγωδία στα Τέμπη: Με 154 ψήφους πέρασε η πρόταση για την προανακριτική Καραμανλή

Η πρόταση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ απορρίφθηκε - Επίσης απορρίφθηκε και η πρόταση που συνυπέγραψαν οι ΚΟ της Ελληνικής Λύσης, της «Νίκης», της Πλεύσης Ελευθερίας καθώς και 6 ανεξάρτητοι βουλευτές
LIFO NEWSROOM