Τσίπρας: Η κυβέρνηση θέλει να αποπροσανατολίσει από τα σκάνδαλά της - Παππάς: Όσα ειπώθηκαν δεν ήταν οι αυθεντικές πεποιθήσεις μου

Τσίπρας: Η κυβέρνηση θέλει να αποπροσανατολίσει από τα σκάνδαλά της - Παππάς: Όσα ειπώθηκαν δεν ήταν οι αυθεντικές πεποιθήσεις μου Facebook Twitter
0

Για «αδυναμία» της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση που «την οδηγεί στην επιλογή να σύρει την πολιτική ζωή του τόπου στο βούρκο της παραπολιτικής και της σκανδαλολογίας» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του στο σημερινό Πολιτικό Συμβούλιο της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα, το Μαξίμου «αποσκοπεί στο να κρύψει τα υπαρκτά και μεγάλα σκάνδαλα της ΝΔ, αποσκοπεί στο να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο ίδιος αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς στο ηχητικό ντοκουμέντο από συνομιλία του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή με τον πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως θέλει «να αποπροσανατολίσει» από τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα και από «την αδικαιολόγητη αδράνεια της να στηρίξει εργαζόμενους και επιχειρήσεις, που πλέον ήδη αρχίζουν να γίνονται ορατά καθημερινά».

«Από εκεί και πέρα ο καθένας μας πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί για λάθη, παραλήψεις ή αστοχίες. Όχι απλά για να πάμε παρακάτω. Αλλά για να μην τα επαναλάβουμε. Απέναντι σε ένα τέτοιο αδίστακτο σύστημα εξουσίας οφείλουμε όλοι και κυρίως τα στελέχη πρώτης γραμμής να προσέχουμε κάθε μας πράξη και κάθε μας λέξη» δήλωσε μεταξύ άλλων σπεύδοντας ωστόσο να προσθέσει: «Δεν έχω καμία αμφιβολία για την εντιμότητα των στελεχών μας, τα οποία σε όλες τις περιστάσεις έχουν αποδείξει την ανιδιοτέλεια τους [...] Δεν πρέπει να παραβλέπουμε τη μεγάλη εικόνα. Και η μεγάλη εικόνα είναι το μείζον θεσμικό ζήτημα, ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει να μετατρέψει την πολιτική ζωή σε βούρκο για να αποπροσανατολίσει από τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, για τα οποία ευθύνεται ο ίδιος. 

»Οι παρακρατικές πρακτικές σκοτεινών εποχών της μεταπολίτευσης που έχει όμως ανασύρει ο κ. Μητσοτάκης είναι καταδικασμένες στην συνείδηση των Ελλήνων πολιτών και όχι μόνο δεν θα καλύψουν τα αδιέξοδα της κυβέρνησης του αλλά θα γυρίσουν μπούμερανγκ στους εμπνευστές και κληρονόμους. Δεν θα τους επιτρέψουμε να αποπροσανατολίσουν από τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα» 

Παππάς: Προσπαθούσα να καθησυχάσω έναν άνθρωπο σε παραλήρημα

Στην ηχογραφημένη συνομιλία του με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, αναφέρθηκε και ο πρώην υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. 

«Είναι προφανές ότι όσα ειπώθηκαν δεν είχαν να κάνουν με τις αυθεντικές πεποιθήσεις μου, αλλά ειπώθηκαν απέναντι σε έναν άνθρωπο σε παραλήρημα που προσπαθούσα να καθησυχάσω», είπε ο Νίκος Παππάς, κάνοντας λόγο για «λάθη ύφους και ουσίας» που «έδωσαν αφορμή για επιθέσεις εναντίον μας».

Ζητώντας τον λόγο μετά τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Παππάς είπε: «Θέλω ευθύς εξαρχής να τοποθετηθώ αναλαμβάνοντας την ευθύνη και να κάνω την αυτοκριτική μου για σημεία της παρανόμως κτηθείσας συνομιλίας που είδαν το φως της δημοσιότητας».

Ο κ. Παππάς σημείωσε ότι «είναι προφανές ότι όσα ειπώθηκαν δεν είχαν να κάνουν με τις αυθεντικές πεποιθήσεις μου, αλλά ειπώθηκαν απέναντι σε έναν άνθρωπο σε παραλήρημα που προσπαθούσα να καθησυχάσω. Ωστόσο λάθη ύφους και ουσίας, έδωσαν αφορμή για επιθέσεις εναντίον μας. Και αναλαμβάνω για αυτό την ευθύνη», πρόσθεσε.

Προκαταρκτική εξέταση

Εν τω μεταξύ, τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, για την ηχογραφημένη συνομιλία Παππά- Μιωνή, που κατέθεσε ο επιχειρηματίας στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.

Ήδη, ο σχετικός φάκελος έχει ανατεθεί σε εισαγγελέα, ο οποίος έχει επίσης στα χέρια του τη δήλωση του Σάμπυ Μιωνή, αλλά και την κατάθεση του Νίκου Παππά στην προανακριτική επιτροπή. Αρχικά, η εισαγγελική έρευνα θα κληθεί να καθορίσει αν είναι νόμιμο ή παράνομο το υλικό της συνομιλίας.

Καθοριστικό ρόλο σε αυτό θα παίξει το αν η συνομιλία ήταν δημόσια ή ιδιωτική, δηλαδή αν ήταν μπροστά και άλλα άτομα. Επίσης, δεν αποκλείεται να διαταχθεί πραγματογνωμοσύνη, για να διαπιστωθεί η γνησιότητα της ηχογραφημένης συνομιλίας και αν έχει υποστεί επεξεργασία.

Παράλληλα, τίθενται μια σειρά νομικών ζητημάτων που θα εξετάσει ο εισαγγελέας που ανέλαβε την έρευνα. Για παράδειγμα, τόπος καταγραφής της συνομιλίας φέρεται να είναι η Κύπρος, που έχει άλλο δίκαιο από την Ελλάδα και η πράξη διέπεται από άλλο νομικό πλαίσιο.

Ο εισαγγελέας θα κληθεί να καθορίσει αν νομιμοποιείται η χρήση του υλικού στη χώρα μας, δηλαδή αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις που υπάρχουν σύμφωνα με τον νόμο, ο οποίος προβλέπει χρήση τέτοιου υλικού, όταν αφορά κακούργημα σχετικό με το οικονομικό ή έγκλημα διαφθοράς.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Πολιτική / Κωνσταντοπούλου για Τσίπρα: «Του είπα αυτό είναι τρίτο μνημόνιο και μου είπε "μη λες τέτοιες λέξεις"»

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου μιλώντας για την κρίσιμη περίοδο του 2015, περιγράφει μεταξύ άλλων μια σκηνή με τον Αλέξη Τσίπρα και τον τότε αρχηγό των Podemos, σχολιάζοντας τα «σπαστά αγγλικά» του πρώην πρωθυπουργού
THE LIFO TEAM
ΓΑΖΑ GLOBAL SUMUD FLOTILLA

Πολιτική / «Global Sumud Flotilla»: Διάβημα του ΥΠΕΞ στο Ισραήλ για τους Έλληνες πολίτες που συμμετέχουν στον στολίσκο

Στην ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται πως η ελληνική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα να παράσχει κάθε δυνατή προξενική συνδρομή
THE LIFO TEAM
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική / Πολάκης: «Φληναφήματα τα όσα ακούγονται περί μη συμμετοχής μου σε Πολιτική Γραμματεία και Κεντρική Επιτροπή»

Ο Παύλος Πολάκης έκανε νέα ανάρτηση σχετικά με τα όσα έχουν διαρρεύσει για μη συμμετοχή του σε Πολιτική Γραμματεία και Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ
THE LIFO TEAM
ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗ

Πολιτική / Νέα πυρά Γεωργιάδη κατά Ανδρουλάκη: «Μασαμπούκωσε 1,2 εκατ. ευρώ και μας κουνά το δάκτυλο, πέρασε «ζάχαρη» τη δεκαετία των μνημονίων»

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην ενοικίαση ακινήτου από το δημόσιο, ιδιοκτησίας της οικογένειας του Νίκου Ανδρουλάκη
THE LIFO TEAM
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΩΑΝΝΑ ΓΚΕΛΕΣΤΑΘΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ

Πολιτική / Παραιτήθηκε η Ιωάννα Γκελεστάθη από τη Νέα Δημοκρατία: Ανέφερε «πολιτικό, αξιακό και ψυχικό ρήγμα με την ηγεσία»

Η Ιωάννα Γκελεστάθη υπέβαλε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη την παραίτησή της «από κάθε κομματική ιδιότητα συμπεριλαμβανομένης και αυτής του απλού μέλους» - Η ανάρτησή της
THE LIFO TEAM