Τσίπρας: Η αδράνεια της κυβέρνησης θα επιδεινώσει τη ζημιά από τον κορωνοϊό

Τσίπρας: Η αδράνεια της κυβέρνησης θα επιδεινώσει τη ζημιά από τον κορωνοϊό Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Η πανδημία του κορωνοϊού βρήκε τη χώρα ενώ η οικονομία είχε υφεσιακή πορεία, είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του κατά την ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ.

Η αδράνεια της κυβέρνησης θα επιδεινώσει τη ζημιά, προειδοποίησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άφησε αιχμές εναντίον της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι κάποιες από τις παρεμβάσεις της στην αγορά εργασίας αυτό το διάστημα ήταν «συμφωνημένες» με τον ΣΕΒ, προτού αναλάβει τη διακυβέρνηση.

«Κάποιοι θεωρούν ακόμα, ότι η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, ο περιορισμός της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων, η συγκράτηση του κατώτατου μισθού, η διευκόλυνση των απολύσεων, μπορούν να οδηγήσουν σε μια πιο ανταγωνιστική οικονομία, δηλαδή σε μεγέθυνση του ΑΕΠ, διεύρυνση του οικονομικού κύκλου και αύξηση της απασχόλησης. Η αλήθεια όμως είναι, ότι όλα αυτά έχουν την ακριβώς αντίθετη επίδραση», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Η ίδια πολιτική εφαρμόζονταν κατά γράμμα και την περίοδο 2010-2015. Ήταν η περίοδος κατά την οποία η χώρα κατρακύλησε στην βαθιά ύφεση και την ανεργία», πρόσθεσε, επιρρίπτοντας ευθύνες στη σημερινή κυβέρνηση, που «είχε ανατρέψει την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας, ήδη πριν την έναρξη της πανδημίας».

«Με λίγα λόγια, ο κορωνοϊός, δυστυχώς, συνάντησε τη χώρα, ενώ η οικονομία κινούταν σε αρνητικό έδαφος. Και άρα η αδράνεια της κυβέρνησης να παρέμβει έγκαιρα, οριζόντια, ουσιαστικά και δυναμικά στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, πολύ φοβάμαι ότι θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τη ζημιά», υπογράμμισε.

«Θα την πληρώσουν τα μεσαία στρώματα»

«Αν δεν υπάρξει σήμερα μια συντονισμένη εθνική προσπάθεια και γίνει ξανά η πολιτική επιλογή την κρίση να πληρώσουν τα μεσαία και χαμηλά στρώματα, τότε οι συνέπειες της, θα μας ακολουθήσουν για πολύ μεγαλύτερο διάστημα», προειδοποίησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι δεν έχει «πλάνο» επιστροφής στην ανάπτυξη παρ' όλο που «βρήκε έτοιμο» ένα τέτοιο πλάνο.

«Δεν παίρνει μαθήματα από το διεθνές περιβάλλον και τον τρόπο που άλλες χώρες ενεργούν αυτές τις ώρες για να περιορίσουν τη ζημιά. Στο μόνο πράγμα που υπάρχει σχέδιο, είναι στη διαμόρφωση μιας εικονικής πραγματικότητας από μια κυβέρνηση που επενδύει, πετυχημένα θα παραδεχτώ, τα πάντα στην επικοινωνία», δήλωσε ο κ. Τσίπρας και παρομοίασε την κυβέρνηση ως «διευθυντή σε ένα εργοστάσιο», ο οποίος «με το που ανέλαβε, συρρίκνωσε την παραγωγή, ακύρωσε την προγραμματισμένη επέκταση της μονάδας που διευθύνει, και καταγράφει κάθε μήνα και μεγαλύτερη ζημιά».

«Αλλά ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, εσείς βλέπετε κάθε μέρα αυτόν τον άνθρωπο σε πρωτοσέλιδα, sites και δελτία ειδήσεων, να παρουσιάζεται σαν να είναι ο executive of the year», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε λέγοντας ότι «αυτός ο άνθρωπος έχει ξοδέψει κεφάλαια της εταιρείας που επρόκειτο να επενδυθούν, σε φίλους και υποστηρικτές του στα ΜΜΕ για την προσωπική του προβολή, χωρίς μάλιστα να έχει ενημερώσει τους μετόχους της εταιρείας».

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία έχει κάθε δυνατότητα να αναπτυχθεί περισσότερο, παρά τη δύσκολη συγκυρία, κάνοντας αναφορά στα «ρεκόρ» των προηγούμενων ετών «στις εξαγωγές, τις επενδύσεις και τον τουρισμό», τα οποία, όπως σημείωσε, «είναι ενδεικτικά μιας αλλαγής πορείας που δυστυχώς διακόπηκε», όχι από την «πολιτική αλλαγή» αλλά από την «επιμονή» της κυβέρνησης σε «ιδεοληψίες».

«Είναι αδιανόητο να θεωρεί η κυβέρνηση πετυχημένα τα προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και επανέλαβε και επανέλαβε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων δεν έχει επωφεληθεί των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης, ενώ και οι τράπεζες παραμένουν μη προσβάσιμες για αυτές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Πολιτική / Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για συγκάλυψη, φέρνοντας ως παράδειγμα την καταψήφιση της πρότασης διερεύνησης υπουργικής ευθύνης στην υπόθεση της σύμβασης 717, παρά την αναφορά σχετικής δικογραφίας από την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη
LIFO NEWSROOM
«Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

LiFO politics / «Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

Η νέα εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξάνδρα Σδούκου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και εξηγεί γιατί «οι γυναίκες πολλές φορές χρειάζεται να καταβάλουν παραπάνω προσπάθεια για να αποδείξουν την αξία τους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Βασιλική Σιούτη για Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Lifo Videos / Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Από τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, μέχρι τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ και την παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή – Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με την υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ της LIFO Βασιλική Σιούτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, υπογραμμίζοντας πως: «Ο ελληνικός λαός υπέμεινε σοβαρές δυσκολίες και έκανε θυσίες, όμως επέδειξε θάρρος, αγκάλιασε την αλλαγή και απέδειξε την ανθεκτικότητά του»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Πολιτική / Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Τι αναφερει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του - Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων
LIFO NEWSROOM