Κριτική για την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, άσκησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού. «Το 2015 ξεκινήσαμε με την άποψη ότι θα καταφέρναμε μια καλύτερη συμφωνία για το χρέος, αλλά ηττηθήκαμε», είπε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά. 

 

Ο ίδιος, αναγνώρισε ότι ορισμένες κοινωνικές ομάδες επιβαρύνονται με δυσανάλογη φορολογία, υποστηρίζοντας πως αυτό οφείλεται κυρίως στα Μνημόνια. «Εάν χρησιμοποιείτο ο δημοσιονομικός χώρος μόνο για μειώσεις φόρων, θα αυξάνονταν οι ανισότητες», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ένα κράτος ευημερίας.

 

«Το 2015 ξεκινήσαμε με την άποψη ότι θα καταφέρναμε μια καλύτερη συμφωνία για το χρέος, αλλά ηττηθήκαμε. Η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε διαρκώς συμφωνία για το χρέος. Μετά κάναμε έναν συμβιβασμό: αποδεχθήκαμε το πρόγραμμα, γιατί υπήρξε υπόσχεση για συμφωνία για το χρέος στο τέλος του προγράμματος. Πήραμε τη συμφωνία αυτή το περασμένο καλοκαίρι», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

 

Πρόσθεσε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε δύο βασικά λάθη, παρέχοντας ωστόσο στήριξη στον προκάτοχό του, Γιάνη Βαρουφάκη.

 

«Δεν καταλάβαμε πως το σχέδιό μας να χρησιμοποιήσουμε το μεγάλο ποσό του χρέους ήταν αυτό που ήθελαν οι Γερμανοί. Δεν ήταν απειλή η έξοδος από το ευρώ. Ο Σόιμπλε την ήθελε. Το μεγαλύτερο λάθος μας, λοιπόν, ήταν ότι μάλλον υπερβάλαμε ως προς την ισορροπία δυνάμεων. Ήμασταν πιο αδύναμοι απ' ό,τι νομίζαμε και αυτό δεν έχει να κάνει με τον προκάτοχό μου Γιάνη Βαρουφάκη. Δεν πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερα με άλλον υπουργό τα πράγματα. Και τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης να είχαμε, τα ίδια θα συνέβαιναν! Το θέμα ήταν να νικηθεί μια αριστερή κυβέρνηση. Το δεύτερο λάθος ήταν ότι είχαμε υπερεκτιμήσει τις δυνατότητες άμεσης αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής».

 

Σε ό,τι αφορά το σενάριο Grexit, εκείνη την περίοδο, εκτίμησε πως θα ήταν επιζήμιο για την ευρωζώνη. Κατά τον ίδιο, το πρόβλημα του χρέους θα πρέπει να επανεξεταστεί σε βάθος χρόνου, καθώς «η ευρωζώνη δεν μπορεί να είναι βιώσιμη με τόσο μεγάλες διαφορές ως προς το ύψος του χρέους μεταξύ των κρατών-μελών, χρειάζεται ευρωπαϊκή λύση».

 

Ο κ. Τσακαλώτος διαβεβαίωσε πάντως ότι η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup του περασμένου Ιουνίου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ήταν καλή.

 

«Η συμφωνία που πήραμε μετά το δημοψήφισμα ήταν πολύ καλύτερη, σε σύγκριση με την πρόταση που απορρίφθηκε στο δημοψήφισμα (...) Μπορώ να πω ότι πήγε καλύτερα απ' ό,τι περίμενα. Δεν θα ήμουν τόσο σίγουρος πριν από τρία χρόνια ότι θα είχαμε βγει από το πρόγραμμα, θα είχαμε επιστρέψει στις αγορές, θα υπήρχε ανάπτυξη».

 

Κατά την ομιλία του, με θέμα «Συμπεράσματα από την ελληνική κρίση για την Ευρώπη», ως επί το πλείστον σε φοιτητές της Σχολής Πολιτικών Επιστημών, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι «υπάρχουν αισιόδοξα σημάδια για την Ελλάδα σε σχέση με το τέλος της κρίσης: εκδώσαμε 10ετές ομόλογο για πρώτη φορά ύστερα από 9 χρόνια, έχουμε επιστροφή στην ανάπτυξη, πολύ καλές επιδόσεις στις εξαγωγές, τη βιομηχανική παραγωγή, μείωση της ανεργίας, παρότι παραμένει πολύ υψηλή».

 

Προειδοποίησε ωστόσο ότι η ευρωπαϊκή κρίση δεν έχει τελειώσει, καθώς εξακολουθεί να υφίσταται ανισότητα και αίσθημα έλλειψης δημοκρατίας στους πολίτες.