Τροπολογία από το υπουργείο Πολιτισμού για τη διαφάνεια στη λειτουργία των Κρατικών Σκηνών και της Λυρικής Σκηνής

Τροπολογία από το υπουργείο Πολιτισμού για τη διαφάνεια στη λειτουργία των Κρατικών Σκηνών και της Λυρικής Σκηνής Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
0

Δύο τροπολογίες, μία για την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων του καλλιτεχνικού διευθυντή στα κρατικά θέατρα και στην Εθνική Λυρική Σκηνή και άλλη μία, με την οποία παρατείνεται η άδεια λειτουργίας θεάτρων, προκειμένου να εγκαταστήσουν τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας ως οφείλουν, κατέθεσε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οι τροπολογίες κατατέθηκαν στο Σχέδιο Νόμου «Ρυθμίσεις για την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση, τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και άλλες διατάξεις» του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, οι προτεινόμενες διατάξεις στην πρώτη τροπολογία «τροποποιούν το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο με την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων του καλλιτεχνικού διευθυντή και την θεσμοθέτηση θέσης ενός διοικητικού-οικονομικού διευθυντή, υπαγόμενου στο Διοικητικό Συμβούλιο, στα Κρατικά Θέατρα (Εθνικό και Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος) και στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

Σκοπός της τροποποίησης αυτής είναι η εύρυθμη και διαφανής λειτουργία των κρατικών Θεάτρων και της Ε.Λ.Σ. και η βελτίωση της διαχείρισης των διοικητικών και οικονομικών θεμάτων, εντός του ψηφισθέντος από το Διοικητικό Συμβούλιο προϋπολογισμού.

Η πρόσληψη του διευθυντή γίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο, μετά από δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων. Για την πρόσληψη απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του καλλιτεχνικού διευθυντή. Αλλιώς η πρόσληψη γίνεται μετά από απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού».

Με τη δεύτερη τροπολογία, η παράταση στις άδειες λειτουργίας θεάτρων προκειμένου να προσαρμοστούν στα μέτρα ενεργητικής πυροπροστασίας που οφείλουν να εγκαταστήσουν, δίνεται συγκεκριμένα σε:

1. Θέατρα ή άλλοι χώροι παραστάσεων που λειτουργούσαν νομίμως κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4229/2014 (Α΄ 8) επιτρέπεται, εφ' όσον τηρούν τους όρους της αδείας που διέθεταν κατά την ημερομηνία αυτή, να συνεχίσουν τη λειτουργία τους μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2017.

2. Θέατρα ή άλλοι χώροι παραστάσεων που δεν διαθέτουν άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας, βρίσκονται σε διατηρητέα κτίρια στο ιστορικό κέντρο των πόλεων και έχουν εγκεκριμένες μελέτες από την πυροσβεστική υπηρεσία, επιτρέπεται να λειτουργήσουν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2016.

3. Θέατρα και χώροι παραστάσεων της προηγούμενης παραγράφου που δεν διαθέτουν ακόμα πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας, λειτουργούν νομίμως μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υποβάλει τη σχετική μελέτη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, στην οποία και εκκρεμεί η εξέτασή της, και ότι συμμορφώθηκαν προς τη μελέτη αυτή.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

LiFO politics / Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σπύρος Βλαχόπουλος, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για την ανάγκη κατάργησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, εξηγώντας όμως γιατί πρέπει να τηρείται όσο παραμένει σε ισχύ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Πολιτική / Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Ο κ. Γεραπετρίτης διατύπωσε την επιδίωξη της Ελλάδας για ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Τρίπολη, με έμφαση στην οικονομία και τις επενδύσεις - Τι δήλωσε ο Λίβυος ΥΠΕΞ
LIFO NEWSROOM
Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Πολιτική / Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Το καλοκαίρι του 2024, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ενεπλάκη σε περιστατικό χειροδικίας κατά εργαζόμενου στο «Ελ. Βενιζέλος» με αποτέλεσμα τη διαγραφή του
LIFO NEWSROOM
ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

Πολιτική / ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

«Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι μόνο ένα οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς, αλλά μια δυσώδης υπόθεση διαπλοκής μετά το 2019 υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της ΝΔ και «γαλάζιων» παραγόντων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM