Τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Καγκελάριο της Γερμανίας ενόψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (17-18 Ιουλίου), με την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, συζήτησαν μεταξύ άλλων το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

 

Η συνομιλία Μητσοτάκη - Μέρκελ γίνεται στον απόηχο της συμβιβαστικής πρωτοβουλίας ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα που ανέλαβε το Βερολίνο, με σκοπό να αποκλιμακωθεί η ένταση στις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας.

 

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, το Βερολίνο δεν έχει πρόθεση να δώσει πληροφορίες για τη συνάντηση του συμβούλου για θέματα εξωτερικής πολιτικής της καγκελαρίου Γαν Χέκερ με τον εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν και την υπεύθυνη για ευρωπαϊκά θέματα της ελληνικής κυβέρνησης Ελένη Σουράνη που πραγματοποιήθηκε στη γερμανική πρωτεύουσα.

 

Σε γραπτή του δήλωση προς την Deutsche Welle εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επισημαίνει πως «επί της αρχής δεν σχολιάζουμε τις όποιες τυχόν συνομιλίες της καγκελαρίας σε υπηρεσιακό επίπεδο».

 

Υπενθυμίζεται πως την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες θα συγκληθεί μία από τις κρισιμότερες ευρωπαϊκές συνόδους κορυφής, καθώς οι ηγέτες των 27 κρατών- μελών θα συναντηθούν δια ζώσης μετά από μήνες, στις 17 Ιουλίου, για να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης.

 

Ένα από τα σοβαρότερα σημεία διαφωνίας στην πρόταση για το πακέτο 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι η κατανομή των επιδοτήσεων συνολικού ύψους 500 δισ. και για την ώρα συνεχίζονται οι συζητήσεις, για τον πιθανό επιμερισμό του ποσού που θα δικαιούται κάθε χώρα, με μία φόρμουλα υπολογισμού 70% - 30%.