Θύελλα αντιδράσεων για τις δηλώσεις Ζάεφ περί διδασκαλίας της «μακεδονικής γλώσσας» και στην Ελλάδα

Θύελλα αντιδράσεων για τις δηλώσεις Ζάεφ περί διδασκαλίας της «μακεδονικής γλώσσας» και στην Ελλάδα Facebook Twitter
0

Θύελλα αντιδράσεων στον πολιτικό κόσμο έχουν προκαλέσει οι προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ για δυνατότητα διδασκαλίας της μακεδονικής γλώσσας και στην Ελλάδα. 

Συγκεκριμένα ο Ζόραν Ζάεφ έκανε λόγο για ύπαρξη «Μακεδόνων» στην Ελλάδα, οι οποίοι με την Συμφωνία των Πρεσπών θα έχουν πλέον την δυνατότητα να διδάσκονται τη «μακεδονική» γλώσσα στη χώρα μας. 

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, μιλώντας το Σάββατο στη Βουλή ο Σκοπιανός πρωθυπουργός έκανε λόγο για «Μακεδόνες» στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, ενώ φέρεται να σημείωσε πως «ειδικά για αυτούς τους Αιγαίου, σχεδόν τίποτα δεν έχει γίνει τα προηγούμενα 27 χρόνια από την ανεξαρτησία της Μακεδονίας». Κατά τα σκοπιανά ΜΜΕ, ο κ. Ζάεφ συμπλήρωσε πως πλέον, με τη Συμφωνία των Πρεσπών, υπάρχει πιθανότητα η «μακεδονική» γλώσσα να διδάσκεται στην Ελλάδα.

Τα λεγόμενα του Ζόραν Ζάεφ πυροδότησαν έντονες αντιδράσεις, με την Νέα Δημοκρατία να τοποθετείται πρώτη επί του θέματος, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή της πως «Οι δηλώσεις του προκαλούν όλους τους Έλληνες».

«Η Νέα Δημοκρατία είχε εγκαίρως προειδοποιήσει ότι η επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών ενθαρρύνει αντί να εξαλείφει τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων και δυστυχώς δικαιώνεται με τον χειρότερο τρόπο. Οι δηλώσεις Ζάεφ για τη δυνατότητα διδασκαλίας της δήθεν μακεδονικής γλώσσας στην χώρα μας προκαλούν όλους τους Έλληνες», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και επισημαίνει: «Και γι' αυτό εξίσου προκλητική είναι και η αφωνία του πρωθυπουργού και υπουργού των εξωτερικών κ. Τσίπρα».

Με αιχμές προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σχολίασε η Φώφη Γεννηματά τις δηλώσεις. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής δήλωσε συγκεκριμένα: «Άρχισαν τα όργανα... Κατά τον κ.Ζάεφ σε λίγο θα διδάσκουμε την δήθεν Μακεδονική γλώσσα στα Ελληνικά σχολεία. Μεγάλη επιτυχία κ.Τσίπρα . "Ιστορική" η συμφωνία σας».

Απάντηση στα περί διδασκαλίας «μακεδονικών» στην Ελλάδα έδωσε όμως και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην πΓΔΜ, ότι η Ελλάδα αναμένει τον πλήρη σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Γ, Κατρούγκαλος υπογράμμισε πως «απαιτούμε πλήρη σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών, και όταν θα έχουμε πλήρη την καταγραφή της σχετικής δήλωσης (του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ), αν αποκλίνει από οποιοδήποτε πλαίσιο, θα τοποθετηθούμε αναλόγως» και διαμήνυσε: «Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχει αμφιβολίας ως προς το πραγματικό περιεχόμενο που θα έχει η ανταπόκριση της συνταγματικής αναθεώρησης στις υποχρεώσεις που έχει η άλλη πλευρά».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη γλώσσα που αναγνωρίζει η συμφωνία των Πρεσπών στο γειτονικό κράτος, ξεκαθάρισε πως για την Ελλάδα είναι σαφής η συμφωνία των Πρεσπών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κατρούγκαλος διάβασε το άρθρο 4 παράγραφο 3 της συμφωνίας, σημειώνοντας πως καλύπτει και την παρούσα και μελλοντικές αναθεωρήσεις. Επισήμανε ακόμα πως στο άρθρο 7 υπάρχει μια πλήρης καταγραφή της γλώσσας της γειτονικής χώρας, ως σλαβικής γλώσσας και επιπλέον επικαλούμενος την τελευταία παράγραφος του άρθρου 7, είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεχίζει να την αποκαλεί σλαβομακεδονική, όπως και είναι.

Εστιάζοντας στη διαδικασία αναθεώρησης του συντάγματος της πΓΔΜ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε πως η Ελλάδα έχει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την άλλη πλευρά σε όλα τα επίπεδα, ξεκαθαρίζοντας πως ξέρουν τις υποχρεώσεις τους και λαμβάνουν μηνύματα. 

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενώπιον του ανακριτή σήμερα ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα

Πολιτική / Ενώπιον του ανακριτή σήμερα ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα

Το σοβαρό επεισόδιο, που είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό του βουλευτή, Βασίλη Γραμμένου, ενεργοποίησε, με άμεση παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, την αυτόφωρη διαδικασία
NEWSROOM