ΚΑΙΡΟΣ

ΣΥΡΙΖΑ: Ερωτήματα για τον τρίτο πίνακα που εκλάπη από την Εθνική Πινακοθήκη

ΣΥΡΙΖΑ: Ερωτήματα για τον τρίτο πίνακα που εκλάπη από την Εθνική Πινακοθήκη Facebook Twitter
Πηγή φωτο EUROKINISSI
0

Ερωτήματα για τις ενέργειες των αρμόδιων υπουργείων αναφορικά με τον τρίτο πίνακα που εκλάπη από την Εθνική Πινακοθήκη και δεν βρέθηκε θέτουν δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η Σία Αναγνωστοπούλου και ο Νίκος Ηγουμενίδης κατέθεσαν σήμερα ερώτηση στη Βουλή για το θρησκευτικό σχέδιο σε χαρτί, που αποδίδεται στον Γουλιέλμο Κάτσια (Μονκάλβο), το οποίο δεν βρέθηκε μετά τη σύλληψη του 49χρονου που ομολόγησε ότι διέπραξε την κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη. 

Υπενθυμίζεται ότι ο 49χρονος είπε στους αστυνομικούς ότι τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της διάρρηξης και σκούπισε το χέρι του πάνω στο σχέδιο, το οποίο στη συνέχεια πέταξε στη λεκάνη της τουαλέτας. 

Στην ερώτηση που κατέθεσαν οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι προκαλεί «έντονα ερωτήματα» η στάση των αρμοδίων όταν υπήρξαν «σοβαρές ενδείξεις που μπορούσαν να οδηγήσουν έγκαιρα» στον εντοπισμό του κλεμμένου πίνακα.  

ΣΥΡΙΖΑ: Ερωτήματα για τον τρίτο πίνακα που εκλάπη από την Εθνική Πινακοθήκη Facebook Twitter
Το έργο που εκλάπη από την Εθνική Πινακοθήκη και δεν έχει βρεθεί (Πηγή φωτό EUROKINISSI)


 
«Όπως έχει γίνει γνωστό ήδη από δημοσίευμα του Νοεμβρίου του 2020, η ιστορικός τέχνης Serena D’Italia εντόπισε τον Σεπτέμβριο του 2019, το έργο του Guglielmo Caccia (Moncalvo) σε ηλεκτρονικό κατάλογο γνωστού οίκου δημοπρασιών με έδρα τη Φλωρεντία», αναφέρουν και σημειώνουν ότι για το θέμα ενημερώθηκε άμεσα η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού καθώς και η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του υπουργείου. 

«Την ίδια περίοδο η τελευταία σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη διαβεβαίωνε πως προχώρησε άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες μέσω των αρμοδίων αστυνομικών αρχών (Interpol) προκειμένου να επιτευχθεί η πλήρης τεκμηρίωση του έργου. Ωστόσο, ο εν λόγω πίνακας-σχέδιο μετά τον εντοπισμό του από τη Serena D’Italia, κατέβηκε από τον ηλεκτρονικό κατάλογο του οίκου δημοπρασιών», συνεχίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. 

Παράλληλα επισημαίνουν ότι παρά τις προτάσεις που διατυπώθηκαν προς το ΔΣ της Εθνικής Πινακοθήκης για να αποσταλεί ειδικός με στόχο να εξετάσει από κοντά το έργο, «για άγνωστο λόγο το ΔΣ δεν έκρινε εκείνη την περίοδο απαραίτητο να αποσταλεί από πλευράς της χώρας ή της Εθνικής Πινακοθήκης ειδικός ως θα όφειλε». 

Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο βουλευτές καλούν τους υπουργούς Πολιτισμού και Προστασίας του Πολίτη να απαντήσουν σε ποιες ενέργειες προχώρησαν τα δύο υπουργεία όταν επισημάνθηκε η ομοιότητα του κλεμμένου πίνακα με τον πίνακα που αναρτήθηκε σε κατάλογο ξένου οίκου δημοπρασιών. 

Ακόμη, ζητούν να απαντηθεί για ποιο λόγο δεν κρίθηκε απαραίτητο να αποσταλεί άμεσα ειδικός να εξετάσει το ζήτημα, ενώ ρωτούν και σε ποιες ενέργειες προέβησαν τα δύο υπουργεία όταν έγινε γνωστό ότι ο πίνακας αποσύρθηκε από τον ηλεκτρονικό κατάλογο μετά τις επισημάνσεις που διατυπώθηκαν. 

Μενδώνη: Ήταν ανάλογο, όχι το ίδιο έργο 

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σε σημερινές δηλώσεις της ανέφερε ότι το έργο που εντοπίστηκε στη Φλωρεντία ήταν «ανάλογο αλλά όχι το ίδιο». 

Η κ. Μενδώνη ρωτήθηκε για το ζήτημα με αφορμή σημερινό δημοσίευμα της «Καθημερινής». «Κάποια στιγμή υπήρχαν πληροφορίες ότι ένα παρόμοιο, ανάλογο έργο, εντοπίστηκε σε κάποια δημοπρασία στη Φλωρεντία», είπε η υπουργός Πολιτισμού μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα». 

«Αυτές οι πληροφορίες δόθηκαν όπως έπρεπε στην Εθνική Πινακοθήκη για να διερευνήσει το θέμα. Ξέρω ότι η κ. Λαμπράκη- Πλάκα και οι αρμόδιοι της Εθνικής Πινακοθήκης έκριναν ότι είναι ένα ανάλογο έργο, αλλά δεν είναι το ίδιο», συμπλήρωσε η κ. Μενδώνη. 

Πολιτική
0

ΚΑΙΡΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεωργιάδης για φυγή αναισθησιολόγων: Το κράτος δεν μπορεί να δώσει €12.000, δίνει περίπου €3.000 μαζί με τις εφημερίες

Πολιτική / Γεωργιάδης για φυγή αναισθησιολόγων: Το κράτος δεν μπορεί να δώσει €12.000, δίνει περίπου €3.000 μαζί με τις εφημερίες

«Οι αναισθησιολόγοι του Αγλαΐα Κυριακού μας εκβιάζουν εν όψει των ευρωεκλογών» υποστήριξε ο υπουργός Υγείας - Πώς εξήγησε τις μαζικές παραιτήσεις αναισθησιολόγων από τα παιδιατρικά νοσοκομεία
NEWSROOM