Τηλεφωνική συνομιλία με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ (J.Borrell) πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

 

 

Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (Gymnich) που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε νωρίτερα η ΕΡΤ, επικαλούμενη δημοσιεύματα γαλλικών Μέσων ενημέρωσης, η ναυαρχίδα του γαλλικού στόλου, η οποία συνοδεύεται από άγνωστο αριθμό πλοίων και υποβρυχίων του γαλλικού πολεμικού ναυτικού, αναμένεται να καταπλεύσει άμεσα στην Ανατολική Μεσόγειο. 

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το Σαρλ ντε Γκόλ καταπλέει στη Μεσόγειο σε μια «μη προσδιορισμένη αποστολή», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά δημοσίευμα του γαλλικού lemarin.ouest-france.fr.

 

Το αεροπλανοφόρο επιστρέφει στη θάλασσα στις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα γαλλικά Μέσα ενώ δεν έχουν ανακοινωθεί για λόγους ασφαλείας περισσότερες λεπτομέρειες, δεδομένου δε, ότι αποτελεί το μεγαλύτερο όπλο του γαλλικού στόλου.

 

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν 

 

Η Τουρκία δεν θα ανεχθεί παράνομες ενέργειες στις περιοχές του Αιγαίου και της Μεσογείου δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει πειρατεία ή ληστεία στις περιοχές της Μεσογείου και του Αιγαίου», δήλωσε ο Ερντογάν από την Κερασούντα στην Μαύρη Θάλασσα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την έναρξη της αλιευτικής περιόδου.

 

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους πρόσθεσε πως η Άγκυρα δεν θα περιοριστεί στις ακτές της, καθώς είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην περιοχή της Μεσογείου.