Σύνοδος ΝΑΤΟ: Σήμερα η συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Σήμερα η συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI
0

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί σήμερα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, περίπου 16 μήνες μετά το τετ α τετ στην Κωνσταντινούπολη. 

Στη συνάντηση αυτή, που θα πραγματοποιηθεί στις 12:00, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέπει μια ευκαιρία προκειμένου να γίνει το πρώτο βήμα στην επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, μετά τις πρόσφατες εκλογικές νίκες των δύο ηγετών. 

«Πιστεύω ότι και οι δύο, με μία ισχυρή λαϊκή εντολή, μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των σχέσεων Ελλάδος και Τουρκίας», δήλωσε χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Βίλνιους, ενόψει της συνάντησής του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και επανέλαβε ότι οι δύο χώρες δεν είναι καταδικασμένες να ζουν σε διαρκές κλίμα έντασης. 

«Έχουμε προφανώς σημαντικές διαφορές. Μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε ότι, με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και τον σεβασμό μας στο διεθνές δίκαιο, θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη σημαντικότερη γεωπολιτική μας διαφορά, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στο θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες, ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα. «Ευελπιστώ και προσβλέπω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό το θετικό κλίμα και να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προόδου. Βήματα προόδου τα οποία θα είναι προφανώς προς όφελος και των δύο λαών μας», κατέληξε αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Συνάντηση Μητσοτάκη και με Μακρόν- Σόλτς 

Στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Άννα Μαρία Μπούρα. 

Από πλευράς Τουρκίας θα μετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν και ο επικεφαλής σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς. Στο Βίλνιους θα γίνουν και ξεχωριστές συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας. 

Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις τόσο με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, όσο και με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς. Επίσης, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον ομόλογό του από τη Βόρεια Μακεδονία, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι. Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, από τον οποίο ζήτησε να δοθεί άμεση λύση στην υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κασσελάκης για Τσίπρα:

Πολιτική / Κασσελάκης για Τσίπρα: «Εάν έφερνα γυναίκα σύντροφο θα το ανέφερε ποτέ στο βιβλίο του;»

Ο πρόεδρος του «Κινήματος Δημοκρατίας» σχολιάζει τις αναφορές στο πρόσωπό του, μέσα στο βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας λόγο για «κρεσέντο ομοφοβικού κουτσομπολιού»
LIFO NEWSROOM
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΒΙΒΛΙΟ ΙΘΑΚΗ

Πολιτική / «Ιθάκη»: Πότε πήρε την απόφαση για το δημοψήφισμα ο Τσίπρας - Τι αποκαλύπτει

Το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα, «Ιθάκη» κυκλοφόρησε σήμερα και έχει προκαλέσει ήδη πολιτικές αντιδράσεις - Η περίοδος του Δημοψηφίσματος και το παρασκήνιο πίσω από τη λήψη της απόφασης
LIFO NEWSROOM
«Ιθάκη»: Οι ομολογίες Τσίπρα, τα λάθη που καταλογίζει και οι αποκαλύψεις του νέου βιβλίου

Πολιτική / «Ιθάκη»: Οι ομολογίες Τσίπρα, τα λάθη που καταλογίζει και οι αποκαλύψεις του νέου βιβλίου

Ο πρώην πρωθυπουργός καταγράφει στιγμές, διαλόγους και συναισθήματα που –όπως ο ίδιος επιμένει– καθόρισαν την πιο ταραχώδη πολιτική περίοδο της Μεταπολίτευσης
LIFO NEWSROOM
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΑΡΑΝΑΣΤΑΣΗ

Πολιτική / Κωνσταντοπούλου για παραίτηση Καραναστάση: Διαμαντή, όσο κι αν με πονάει που φεύγεις, σε ευχαριστώ

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε συγγνώμη από τον Διαμαντή Καραναστάση «που δεν κατάφερα να καθαρίσω ακόμη αυτό το τόσο βρόμικο τοπίο, που σε κάνει να ασφυκτιάς και να φεύγεις»
LIFO NEWSROOM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ EUROGROUP ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Πολιτική / Financial Times: Υποψήφιος για την προεδρία του Eurogroup ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Η αποχώρηση του Πασκάλ Ντόναχιου από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Ιρλανδίας και κατ΄ επέκταση από το «τιμόνι» της Ευρωομάδας, εκκινεί τη διαδικασία επιλογής του επόμενου προέδρου, με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να συγκαταλέγεται ανάμεσα στα επικρατέστερα ονόματα των διαδόχων του
LIFO NEWSROOM
ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο Μακάριος Λαζαρίδης καταθέτει μήνυση κατά της επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ

Πολιτική / ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο Μακάριος Λαζαρίδης καταθέτει μήνυση κατά της επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη, επέμεινε στις καταγγελίες της ότι ο Λαζαρίδης επιτέθηκε στον μάρτυρα και ζήτησε την απομάκρυνσή του από τη ΝΔ
LIFO NEWSROOM