Συμφωνίες Αθήνας – Ριάντ για ενέργεια, επενδύσεις και τεχνολογία – «Πέφτουν» νέες υπογραφές σήμερα

Συμφωνίες Αθήνας – Ριάντ για ενέργεια, επενδύσεις και τεχνολογία – «Πέφτουν» νέες υπογραφές σήμερα Facebook Twitter
Φωτ.: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
0

Σειρά συμφωνιών θα υπογραφούν, και σήμερα, μεταξύ Ελλήνων και Σαουδαράβων αξιωματούχων, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του πρίγκιπα διαδόχου της χώρας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάνστη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, με την υπογραφή επιχειρηματικών συμφωνιών μεταξύ ελληνικών και σαουδαραβικών ιδιωτικών ομίλων στους τομείς των θαλάσσιων μεταφορών, της υδατοκαλλιέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, του πολιτισμού, των τροφίμων και των γεωργικών προϊόντων, των κατασκευών και της αμυντικής τεχνολογίας, θα επισφραγιστεί η υψηλού επιπέδου επιχειρηματική συνάντηση στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

Συμφωνίες Αθήνας – Ριάντ για ενέργεια, επενδύσεις και τεχνολογία – «Πέφτουν» νέες υπογραφές σήμερα Facebook Twitter
Φωτ.: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Τους Σαουδάραβες υπουργούς και επιχειρηματίες, θα υποδεχτούν ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και πρόεδρος της Enterprise Greece Ιωάννης Σμυρλής. Η εν λόγω συνάντηση έπεται των δύο επιχειρηματικών φόρουμ που πραγματοποιήθηκαν, φέτος, στο Ριάντ στις 13-14 Μαρτίου και στην Αθήνα στις 30-31 Μαΐου, επισφραγίζοντας τη βούληση των δύο πλευρών να ενισχύσουν περαιτέρω και να εμβαθύνουν τις διμερείς οικονομικές σχέσεις και συνεργασίες.

Στη συνάντηση θα συμμετέχει επίσης, από την ελληνική πλευρά, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και από τη σαουδαραβική πλευρά, ο υπουργός Επενδύσεων Καλίντ μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Φαλίχ, ο υπουργός Εμπορίου Δρ. Ματζίντ μπιν Αμπντουλάχ αλ Κασαμπί, και ο υπουργός Επικοινωνιών, Πληροφορικής και Τεχνολογίας Αμπνουλάχ μπιν Αμέρ αλ Σγουαχά. Παρόντες θα είναι και οι συμπρόεδροι του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας, Λούμπνα αλ Ολαγιάν και Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος.

Συνεργασία σε τουρισμό, ακίνητα, ναυτιλιακές μεταφορές και logistics

Υπενθυμίζεται πως χθες, ο πρίγκιπας διάδοχος είχε συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ στο πλαίσιο της επίσκεψης υπεγράφησαν και διμερείς συμφωνίες.

Συμφωνίες Αθήνας – Ριάντ για ενέργεια, επενδύσεις και τεχνολογία – «Πέφτουν» νέες υπογραφές σήμερα Facebook Twitter
Φωτ.: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Παρουσία του πρωθυπουργού και του πρίγκιπα διαδόχου οι εκπρόσωποι των εταιρειών Mena Hub, TTSA, ΔΕΗ και CYTA υπέγραψαν τη συμφωνία για την κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδίου East to Med data Corridor.  Πρόκειται για επίγεια και υποθαλάσσια καλωδιακή σύνδεση μεταφοράς δεδομένων, που θα περνά από τη Σαουδική Αραβία, την Κύπρο και την Ελλάδα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου φτάνει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ και θα συνδέσει 39 σταθμούς σε 33 χώρες, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Στη συνάντηση, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συζήτησαν τις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της «πράσινης» ενέργειας, όπως και τις δυνατότητες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τη Σαουδική Αραβία στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, που «μπορεί να γίνει "γέφυρα"», ανάμεσα στη Μέση Ανατολή και τη «γηραιά» ήπειρο, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου.

Εξάλλου, και στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έκανε αναφορά στο ζήτημα της ενέργειας.

«Συνδέοντας τα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος, μπορούμε να παρέχουμε στην Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω της Ελλάδας πολύ φθηνότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και θα υπογράψουμε μνημόνιο κατανόησης σχετικά με αυτό σήμερα. Μας απασχολεί, επίσης, το υδρογόνο και πώς να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε κόμβο για την Ευρώπη όσον αφορά το υδρογόνο, πρόκειται για κάτι που αλλάζει τα δεδομένα και για τις δύο χώρες» ανέφερε σχετικά.

Συμφωνίες Αθήνας – Ριάντ για ενέργεια, επενδύσεις και τεχνολογία – «Πέφτουν» νέες υπογραφές σήμερα Facebook Twitter
Φωτ.: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρωθυπουργός επεσήμανε στον πρίγκιπα διάδοχο τις νέες επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα στις τουριστικές υποδομές, την αγορά ακινήτων, τις ναυτιλιακές μεταφορές και τον τομέα των logistics και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις σημαντικές επενδυτικές δυνατότητες στις λιμενικές υποδομές και το δίκτυο χερσαίων μεταφορών στην Αλεξανδρούπολη.

Επίσης, θεσμοθετήθηκε επίσημα, με την υπογραφή συμφωνίας, η σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας των δύο χωρών, κάτι που «εδραιώνει τη στρατηγική σχέση των δύο χωρών και τη συστηματική προώθηση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος», σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά τη συνάντηση των αντιπροσωπειών, υπεγράφησαν συμφωνίες στους τομείς: ενέργειας, στρατιωτικής συνεργασίας, διμερών επενδύσεων, επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας, υγείας, καταπολέμησης του εγκλήματος, πολιτικού και αθλητισμού, τεχνικής συνεργασίας στα πεδία της τυποποίησης και ποιότητας και στην αρχειοθέτηση και διαχείριση αρχείων.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ