Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα στον ελληνικό τύπο, περί διαμεσολάβησης των ΗΠΑ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

 

Τις προηγούμενες ημέρες, μερίδα του ελληνικού τύπου επικαλείτο πληροφορίες, σύμφωνα με τι οποίες οι ΗΠΑ σκόπευαν να μεσολαβήσουν για την αποκλιμάκωση της έντασης Ελλάδας - Τουρκίας στη Μεσόγειο, μεταδίδοντας πως ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο σε αυτό. 

 

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών όμως, που ρωτήθηκε από ανταποκριτή του ANT1 στην Ουάσιγκτον, τήρησε ουδέτερη στάση όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα: «Γνωρίζουμε αυτά τα δημοσιεύματα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται συνεχώς με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας για να ενθαρρύνουν την αποκλιμάκωση των εξελίξεων μέσω διπλωματικών οδών. Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε τους συμμάχους μας ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύσουν τις διαφωνίες τους ειρηνικά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και καλούν όλα τα μέρη να απέχουν από όλες τις ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο αύξησης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο».

 

Για το ταξίδι του Πάλμερ στην Τουρκία

 

Διπλωματική πηγή που επικαλείται ο τηλεοπτικός σταθμός, αναφέρει ότι το ταξίδι του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ στην Τουρκία τον επόμενο μήνα ήταν ήδη προγραμματισμένο και δεν εντάσσεται σε πλαίσιο κάποιας πρωτοβουλίας μεσολάβησης, όπως άφηναν να εννοηθεί τα δημοσιεύματα. «Δεν έχει συμφωνηθεί διαμεσολάβηση των ΗΠΑ ούτε σε υψηλό ούτε σε χαμηλό επίπεδο. Oι διαμεσολαβήσεις δεν βγαίνουν σε καλό», κατέληξε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή.