Σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης στις δηλώσεις του Ισραηλινού πρέσβη: «Ξεπέρασε κάθε όριο»

Σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης στις δηλώσεις του Ισραηλινού πρέσβη: «Ξεπέρασε κάθε όριο» Facebook Twitter
Ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα, Νόαμ Κατζ / Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi
0

Έντονες αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα, Νόαμ Κατζ.

Ο Νόαμ Κατζ, πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα από το 2022,  σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή της Αθήνας για απραξία «απέναντι στις οργανωμένες μειονότητες» και υποστήριξε ότι ο δήμαρχος Χάρης Δούκας «δεν καθαρίζει την πόλη» και «δεν κάνει αρκετά για να προστατεύσει τους τουρίστες», μιλώντας για τους Ισραηλινούς.

Ο Ισραηλινός πρέσβης, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε τα γκράφιτι που αναγράφουν συνθήματα όπως «σκοτώστε σιωνιστές, σώστε ζωές» ως «προτροπή σε δράση» και «σαφώς αντισημιτικά», υποστηρίζοντας ότι δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας στους Ισραηλινούς επισκέπτες στην Αθήνα. Διευκρινίζοντας πως «σε γενικές γραμμές οι Αρχές λειτουργούν ισορροπημένα, καθώς προστατεύουν το δικαίωμα των πολιτών στη διαμαρτυρία, αλλά και τους τουρίστες», πρόσθεσε πως «οι Ισραηλινοί αισθάνονται άνετα και ευπρόσδεκτοι στα περισσότερα νησιά» στην Ελλάδα. Υπογράμμισε ακόμη ότι «οι τουρίστες έχουν διακριτή προσωπικότητα» και «δεν εκπροσωπούν το κράτος του Ισραήλ», επομένως «ο στιγματισμός τους από οργανωμένες μειοψηφίες είναι λανθασμένος».

ΠΑΣΟΚ: Να ασχοληθεί με τα εγκλήματα πολέμου στη Γάζα

Με ιδιαίτερα αιχμηρό τόνο απάντησε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, καλώντας τον Νόαμ Κατζ να στραφεί στα τεκταινόμενα στη Γάζα αντί να επικρίνει τον δήμαρχο Αθηναίων:

«Παραινούμε τον πρέσβη του Ισραήλ να ασχοληθεί με τα τεκταινόμενα στη Γάζα, τη συστηματική εθνοκάθαρση, τον λιμό σε βάρος των Παλαιστινίων, την εγκατάλειψη των ομοεθνών του ομήρων και όλα τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει η κυβέρνηση της χώρας του», ανέφερε η ανακοίνωση.

Το ΠΑΣΟΚ τόνισε ακόμη ότι η Αθήνα είναι «η δημοκρατική πρωτεύουσα ενός δημοκρατικού κράτους» και ότι «έχει μάθει να προασπίζει το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις». Κάλεσε, τέλος, την ελληνική κυβέρνηση να τοποθετηθεί με «καθαρή και υπεύθυνη θέση».

ΣΥΡΙΖΑ: «Ο πρέσβης ξεπέρασε κάθε όριο»

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, σε δήλωσή του, ο Κώστας Ζαχαριάδης ανέφερε: «Ο Ισραηλινός πρέσβης με όσα είπε για την Αθήνα στην “Καθημερινή”, ξεπέρασε κάθε όριο. Η Ελλάδα και η Αθήνα είναι μια φιλόξενη χώρα και πόλη για κάθε φιλειρηνικό πολίτη του κόσμου. [...] Δεν δεχόμαστε μαθήματα συμπερίληψης. Δείχνουμε στην πράξη τον δρόμο της ειρηνικής συνύπαρξης ως πόλη και ως χώρα».

Ο κ. Ζαχαριάδης χαρακτήρισε τον πρέσβη «εκπρόσωπο του καθεστώτος που διαπράττει γενοκτονία και οδηγεί μικρά παιδιά στον θάνατο από πείνα» και κατηγόρησε τον Νόαμ Κατζ για «θράσος» επειδή «κάνει μαθήματα δημοκρατίας στον Δήμο Αθηναίων». «Το Διεθνές Δίκαιο και η ανθρώπινη ζωή δεν μπορούν να μπαίνουν στην ίδια ζυγαριά με ένα γκράφιτι», κατέληξε, ζητώντας από την κυβέρνηση να αντιδράσει.

Νέα Αριστερά: «Η σιωπή δεν είναι επιλογή»

Ακόμη πιο καυστική υπήρξε η τοποθέτηση της Νέας Αριστεράς, η οποία, σε ανακοίνωσή της, σχολίασε:

«Αν σας ενοχλούν οι διαμαρτυρίες, κ. πρέσβη, απλά αγνοήστε τις. Όπως ακριβώς κάνετε με τη γενοκτονία. [...] Η πρεσβεία του Ισραήλ προφανώς αντλεί αυτό το θράσος από τη δουλική και ουσιαστικά συνενοχή στάση που έχει η ελληνική κυβέρνηση. [...] Δυστυχώς για εσάς, κ. πρέσβη, η σιωπή δεν είναι επιλογή ούτε για τους πολίτες της Αθήνας, ούτε για τον ελληνικό λαό».

Η ανακοίνωση υπογράμμισε ότι «το έγκλημα είναι η γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού και όχι η αλληλεγγύη στα θύματα μιας γενοκτονίας».

Δούκας: Δεν δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατίας από όσους σκοτώνουν αμάχους

Απάντηση έδωσε και ο ίδιος ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, τονίζοντας ότι:

«Η Αθήνα, πρωτεύουσα μιας δημοκρατικής χώρας, σέβεται απόλυτα τους επισκέπτες της και υποστηρίζει το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης των πολιτών της. [...] Δεν δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατίας από όσους σκοτώνουν αμάχους και παιδιά στις ουρές των συσσιτίων, από όσους οδηγούν στον θάνατο καθημερινά δεκάδες ανθρώπους στη Γάζα, από βόμβες, πείνα και δίψα».

Ο κ. Δούκας χαρακτήρισε «προκλητική» την επικέντρωση του πρέσβη στα γκράφιτι, «την ώρα που στη Γάζα διεξάγεται μια πρωτοφανής γενοκτονία». Πρόσθεσε, τέλος, ότι «τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκε πάνω από 90% ο αριθμός των Ισραηλινών στους οποίους χορηγήθηκε ελληνική Golden Visa».


 

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δούκας σε πρέσβη Ισραήλ: Δεν δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατίας από όσους σκοτώνουν αμάχους

Πολιτική / Δούκας σε πρέσβη Ισραήλ: Δεν δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατίας από όσους σκοτώνουν αμάχους

Η απάντηση του δημάρχου Αθηναίων στις δηλώσεις του Νόαμ Κατζ, ο οποίος άσκησε κριτική για ελλιπή προστασία της πόλης από «οργανωμένες μειονότητες», ανεπαρκή καθαριότητα και έλλειψη ασφάλειας που –κατά τον ίδιο– κάνει τους Ισραηλινούς τουρίστες να αισθάνονται άβολα
LIFO NEWSROOM
Η πείνα σκοτώνει στη Γάζα: Δεκάδες νεκροί ενώ αναζητούσαν τροφή

Διεθνή / Η πείνα σκοτώνει στη Γάζα: Δεκάδες νεκροί ενώ αναζητούσαν τροφή

27 νεκροί σε διανομή τροφίμων, 6 νεκροί από υποσιτισμό - Οργή για την επίσκεψη Ισραηλινού υπουργού στο τέμενος αλ-Άκσα - Συνολικά 119 νεκροί από ισραηλινούς πυροβολισμούς και επιδρομές το τελευταίο 24ωρο - 550 πρώην αξιωματούχοι του στρατού ζητούν κατάπαυση πυρός
LIFO NEWSROOM
Σίδνεϊ: Δεκάδες χιλιάδες σε πορεία για την Παλαιστίνη - Ανάμεσά τους και ο Τζούλιαν Ασάνζ

Διεθνή / Σίδνεϊ: Δεκάδες χιλιάδες σε πορεία για την Παλαιστίνη - Ανάμεσά τους και ο Τζούλιαν Ασάνζ

Η Αυστραλία δέχεται διεθνή πίεση να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως κράτος, με τον πρωθυπουργό της να απαντά πως θα συμβεί μονάχα εάν διασφαλιστεί η ασφάλεια του Ισραήλ
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Πολιτική / Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Ο κ. Βάρρας, που παραμένει σύμβουλος του πρωθυπουργού για αγροτικά ζητήματα, υποστήριξε ότι έχει δεχθεί «δολοφονία χαρακτήρα» και έχει ήδη απευθυνθεί δύο φορές στους Ευρωπαίους Εισαγγελείς
LIFO NEWSROOM
Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Πολιτική / Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Οξύς υπήρξε και απέναντι στη σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως η παρουσία του Σωκράτη Φάμελλου «δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικά διαφορετικό» και πως το κόμμα παραμένει χωρίς σαφή πολιτική πρόταση
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

Πολιτική / Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

«Θυμίζω ότι ακολούθησαν τα capital controls, οι κλειστές τράπεζες, το διχαστικό δημοψήφισμα και χρεώθηκε η χώρα μας πάνω από 100 αχρείαστα δισεκατομμύρια», είπε ο Παύλος Μαρινάκης.
LIFO NEWSROOM
Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ: «Η κυβέρνηση οδηγείται σε επικοινωνιακή πανωλεθρία στο θέμα Ρούτσι»

Πολιτική / Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ: «Η κυβέρνηση οδηγείται σε επικοινωνιακή πανωλεθρία στο θέμα Ρούτσι»

Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, διαφοροποιείται ανοιχτά από τη γραμμή της κυβέρνησης στο ζήτημα του πατέρα Ρούτσι, μετά τις πρώτες φωνές στελεχών και βουλευτών που εξέφρασαν δημόσια στήριξη προς τον απεργό πείνας
LIFO NEWSROOM
Για την ασφάλεια των παιδιών στο Διαδίκτυο συνομίλησε ο Μητσοτάκης με τον αντιπρόεδρο της Google

Πολιτική / Για την ασφάλεια των παιδιών στο Διαδίκτυο συνομίλησε ο Μητσοτάκης με τον αντιπρόεδρο της Google

Στη διάρκεια της συζήτησης έγινε αναφορά στις δράσεις που έχουν αναληφθεί τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ασφαλή πλοήγηση των ανηλίκων στο διαδίκτυο και την αντιμετώπιση φαινομένων ψηφιακού εθισμού
LIFO NEWSROOM