Σε ονομαστική ψηφοφορία το μεσημέρι η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση

Σε ονομαστική ψηφοφορία το μεσημέρι η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση Facebook Twitter
0

Ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας τίθεται το μεσημέρι η τροπολογία για το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους η οποία θα λάβει την έγκριση του σώματος με ονομαστική ψηφοφορία. Το αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, απόφαση που έγινε γνωστή χθες το απόγευμα από το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

 

Στόχος της ονομαστικής ψηφοφορίας είναι να τοποθετηθούν τα κόμματα, και το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους να ψηφιστεί με μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η απόφαση για υποβολή αιτήματος ονομαστικής ψηφοφορίας έγινε γνωστή, ενώ ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ανακοίνωσαν χθες ότι αναστέλλουν προσωρινά τις αποφάσεις τους για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, προκειμένου οι θεσμοί να αξιολογήσουν την επίπτωση των αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με τις δεσμεύσεις και τους στόχους του προγράμματος του ESM.

 

Η κυβέρνηση αναμένεται να καλέσει την αντιπολίτευση να ψηφίσει την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων προκειμένου το επίδομα να καταβληθεί κανονικά στις 22 Δεκεμβρίου και θα διατυπώσει τη θέση ότι η ψήφιση της τροπολογίας είναι για την υπηρέτηση των συμφερόντων της πλέον αδύναμης κοινωνικής ομάδας.

 

Οι εξελίξεις αυτές διαμορφώνουν ένα ακόμη σκηνικό αντιπαράθεσης στη επικείμενη συζήτηση στη Βουλή, καθώς ακόμη κι αν κόμματα της αντιπολίτευσης αποφασίσουν να ψηφίσουν υπέρ της τροπολογίας, αναμένεται να θέσουν ζήτημα για τους κυβερνητικούς χειρισμούς με δεδομένο ότι η διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Η ψήφιση της τροπολογίας με ευρύτατη πλειοψηφία για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, όπως είχε γίνει και με το πακέτο διάσωσης του Αυγούστου του 2015, θα προσέδιδε μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ γιατί θα έδινε την εικόνα ενός διακομματικού κοινοβουλευτικού μετώπου, σημείωναν χθες βράδυ κοινοβουλευτικοί κύκλοι για την απόφαση στην οποία κατέληξε η ΚΟ για ονομαστική ψηφοφορία.

 

«Οι συνταξιούχοι αποτελούν μια ιδιαίτερα ευαίσθητη κοινωνική κατηγορία η οποία δεν έχει για αντικειμενικούς λόγους τη δυνατότητα εύρεσης επιπλέον πηγών εισοδημάτων πλην της σύνταξης και επομένως δεν μπορεί να αναπληρώσει εισοδήματα τα οποία έχει απωλέσει», έχει δηλώσει η κυβέρνηση στην αιτιολόγηση της τροπολογίας. «Λόγω των εκτεταμένων εισοδηματικών περικοπών που πραγματοποιήθηκαν στα εισοδήματα των συνταξιούχων τα τελευταία επτά έτη, κρίνεται αναγκαία η στήριξη της ευαίσθητης αυτής κατηγορίας μέσω της παροχής έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης», αναφέρουν οι υπουργοί που υπογράφουν την τροπολογία Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος.

 

Αντίστοιχη θα είναι η διαδικασία και για το μέτρο αναστολής της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που έχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση. Η συγκεκριμένη τροπολογία θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα που ψηφίζεται την προσεχή Δευτέρα και θα ζητηθεί επίσης ονομαστική ψηφοφορία από τον ΣΥΡΙΖΑ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Πολιτική / Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Ο κ. Γεραπετρίτης διατύπωσε την επιδίωξη της Ελλάδας για ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Τρίπολη, με έμφαση στην οικονομία και τις επενδύσεις - Τι δήλωσε ο Λίβυος ΥΠΕΞ
LIFO NEWSROOM
Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Πολιτική / Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Το καλοκαίρι του 2024, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ενεπλάκη σε περιστατικό χειροδικίας κατά εργαζόμενου στο «Ελ. Βενιζέλος» με αποτέλεσμα τη διαγραφή του
LIFO NEWSROOM
ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

Πολιτική / ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

«Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι μόνο ένα οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς, αλλά μια δυσώδης υπόθεση διαπλοκής μετά το 2019 υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της ΝΔ και «γαλάζιων» παραγόντων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM
Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

Πολιτική / Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

«Τόσο ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ όσο και το παράγωγο ενωσιακό δίκαιο κατοχυρώνουν, εκτός από την κατ’ ουσίαν διεθνή προστασία σε περίπτωση βάσιμων λόγων δίωξης, και το δικαίωμα πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου»
LIFO NEWSROOM
Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Πολιτική / Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Ζητά την ανάκληση της νομικής αιτιολόγησης που στηρίζεται στο άρθρο 15 ΕΣΔΑ, δηλαδή το αντίστοιχο του άρθρου 48 Συντ. για την εφαρμογή του νόμου περί καταστάσεως πολιορκίας, όπως σημειώνει με έκπληξη
LIFO NEWSROOM
Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Πολιτική / Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να τεθεί σε αναστολή και ο ιατροδικαστής που υπέγραψε τις τρεις εκθέσεις για τα βρέφη που δολοφόνησε η Ειρήνη Μουρτζούκου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για την αναστολή λειτουργίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πάτρας
LIFO NEWSROOM
Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Πολιτική / Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Ο νέος υπουργός επιτίθεται στους μετανάστες με χυδαία ρητορική λέγοντας πως στις δομές «τρώνε 3 φορές κρέας και μία ψάρι» και πως «δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τον πληθυσμό της Ευρώπης»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

Πολιτική / Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

 Όταν απευθύνεστε σε αυτήν την παράταξη δεν θα χρησιμοποιείτε τον όρο «γαλάζια συμμορία», δεν τη δέχομαι από ένα κόμμα, που έχει στιγματίσει την πολιτική ζωή της χώρας, απάντησε σε υψηλούς τόνους στον Νίκο Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Σύλληψη και κράτηση για όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα – Νέα μέτρα υπό τον απόηχο της άρνησης Χάφταρ να δεχθεί την ευρωπαϊκή αποστολή
LIFO NEWSROOM