Σε Χίο και Λέρο σήμερα ο Τσίπρας

Σε Χίο και Λέρο σήμερα ο Τσίπρας Facebook Twitter
Andrea Bonetti / PM Handout / SOOC
0

Επίσκεψη πραγματοποιεί σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στη Χίο και τη Λέρο, προκειμένου να επισκεφθεί τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (hotspots) των δύο νησιών και να διαπιστώσει την πορεία των εργασιών.

Ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα και αναμένεται να φτάσουν στη Χίο στις 14:00. Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στα δύο νησιά, ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Πέμπτη-Παρασκευή).

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση το πρωί της Πέμπτης με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, και εν συνεχεία θα συμμετάσχει στη συνάντηση κρατών-μελών της Ε.Ε. με την Τουρκία, πριν ξεκινήσει το απόγευμα η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Θέση της κυβέρνησης -την οποία διατύπωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα-, είναι ότι η Ελλάδα, παρά τον αρχικό αιφνιδιασμό από τον όγκο των προσφυγικών ροών το καλοκαίρι, τηρεί τις υποχρεώσεις της και ότι πρέπει να τις τηρήσουν και η Ε.Έ. και η Τουρκία και οι τρίτες χώρες σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες επανεισδοχής. Ο κ. Τσίπρας τόνιζε την περασμένη Παρασκευή από το ίδιο βήμα ότι πλέον η προσοχή πρέπει να επικεντρωθεί όχι στις υποχρεώσεις της Ελλάδας που τις τηρεί, αλλά στο τι γίνεται και από την άλλη πλευρά, επισημαίνοντας ότι υπήρξε μια συμφωνία με την Τουρκία για να μειωθούν αυτές οι ροές, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένουμε να δούμε.

Ως προς την επιλογή των κέντρων ταυτοποίησης και μετεγκατάστασης στα νησιά, ο κ. Τσίπρας είχε εξηγήσει ότι δεν επιβλήθηκε ούτε από την κυβέρνηση ούτε από την Ε.Ε., αλλά από την ίδια την πραγματικότητα και τη γεωγραφία. Η Ελλάδα έχει ζητήσει, μεταξύ άλλων, υλικοτεχνική υποδομή από τις ευρωπαϊκές αρχές και άλλες χώρες για τις αυξημένες ανάγκες της, που όμως δεν έχουν καλυφθεί.

Χτες ενόψει της Συνόδου στις Βρυξέλλες όπου αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το Προσφυγικό, ο Αυστριακός Καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν -που είχε επισκεφθεί τη Λέσβο μαζί με τον πρωθυπουργό προ δύο μηνών-, δήλωσε ότι απαιτείται ακόμη αρκετή πολιτική, οικονομική και οργανωτική υποστήριξη για την Ελλάδα και την Ιταλία, όπως επίσης και ένας στενότερος συντονισμός με την Τουρκία. Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι "δεν επιτρέπεται να στρουθοκαμηλίζουμε αλλά πρέπει να αναλάβουμε δράση".

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαμαράς για Τέμπη: Χωρίς ηθικό έρεισμα η απόρριψη αιτήματος γονέων για εκταφή σορών των παιδιών τους

Πολιτική / Σαμαράς για Τέμπη: Χωρίς ηθικό έρεισμα η απόρριψη αιτήματος γονέων για εκταφή σορών των παιδιών τους

«Έχουν απόλυτο δικαίωμα να διαπιστώσουν εάν τα λείψανα που βιαστικά και δίχως τον πρέποντα έλεγχο τους παραδόθηκαν προς ταφή, ανήκουν πράγματι στα παιδιά τους» τονίζει
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης για Λοβέρδο: «Τόσο κακό είναι που ένας άνθρωπος έχει απογοητευτεί από το πώς εξελίχθηκε το κόμμα του;»

Πολιτική / Μαρινάκης για Λοβέρδο: «Τόσο κακό είναι που ένας άνθρωπος έχει απογοητευτεί από το κόμμα του;»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «δικαίωση» την προσχώρηση του Ανδρέα Λοβέρδου στη Νέα Δημοκρατία - «Φεύγουν από αλλού ο ένας μετά τον άλλον και έρχονται στη ΝΔ»
LIFO NEWSROOM
Ο Πλεύρης υπογράφει εγκύκλιο και καταργεί τον όρο «παράτυπη μετανάστευση» – Αντικαθίσταται με το «παράνομη»

Πολιτική / Ο Πλεύρης υπογράφει εγκύκλιο και καταργεί τον όρο «παράτυπη μετανάστευση» – Αντικαθίσταται με το «παράνομη»

Η εγκύκλιος δίνει κατεύθυνση για την εφαρμογή του άρθρου, που προβλέπει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών για όσους παραμένουν παράνομα στη χώρα
LIFO NEWSROOM
Ντέμης Χασάμπης σε Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης»

Πολιτική / Ντέμης Χασάμπης σε Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης»

Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Google DeepMind, Ντέμη Χασάμπη, και στελέχη της Google στο Μέγαρο Μαξίμου
LIFO NEWSROOM