Σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν Facebook Twitter
Φωτογραφία ΑΠΕ
0

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις ΗΠΑ. 

Η συνάντηση θα έχει διάρκεια περίπου 45 λεπτά θεωρείται «αναγνωριστική», καθώς είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μητσοτάκης συναντά τον Τούρκο πρόεδρο από τη θέση του πρωθυπουργού. Το τετ α τετ έρχεται σε μία περίοδο τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ ενώ έχουν αυξηθεί οι μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά του Αιγαίου. Τα συγκεκριμένα θέματα συζητούνται πλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο με αιχμή το μεταναστευτικό.

Παρόντες στη συνάντηση είναι και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Από τουρκικής πλευράς βρίσκεται ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Η προηγούμενη συνάντησή τους ήταν το 2017, κατά την επίσημη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα. 

 

Το υπόλοιπο πρόγραμμα του Μητσοτάκη

Στις 11:00 τοπική ώρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο Global Business Forum του Bloomberg, όπου συμμετέχουν πολιτικοί και επιχειρηματίες. Στο περιθώριο του Forum θα έχει διμερή συνάντηση με τον Μάικλ Μπλούμπεργκ, ενώ αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη σε ζωντανή μετάδοση στο Bloomberg TV. Αμέσως μετά την εκδήλωση του Bloomberg, η οποία συγκεντρώνει το ενδιαφέρον σημαντικών οικονομικών παραγόντων των ΗΠΑ, σειρά έχει το γεύμα που παραθέτει ο υπουργός Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών Γουίλμπουρ Ρος παρουσία σημαντικού αριθμού επενδυτών.

Η προγραμματισμένη συνάντησή του Ντόναλντ Τραμπ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ακυρώθηκε χθες, αλλά στο πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού υπάρχει κενό το απόγευμα της Τετάρτης, με το ΑΠΕ-ΜΠΕ να μεταδίδει ότι παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο για μία κατ' ιδίαν συνάντνση των δύο ηγετών.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού πάντως θα ολοκληρωθεί κανονικά το βράδυ της Τετάρτης με την ομιλία του στις 19:30 τοπική ώρα, σε ομογενειακή εκδήλωση στην Αστόρια. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί, μεταξύ άλλων, και στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Επαφές για προσέλκυση επενδύσεων

Χθες ο πρωθυπουργός είχε σειρά επαφών και συναντήσεων πάντα για την προώθηση των στόχων της επίσκεψης, που είναι η προβολή της νέας εικόνας της χώρας και η προσέλκυση διεθνών επενδυτών αλλά και η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Atalantic Counsil, όπου το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων εστιάστηκε σε δύο πεδία: τις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης και τις γεωπολιτικές εξελίξεις σε σχέση με την Τουρκία και τις ενέργειές της απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ο πρωθυπουργός παρουσίασε το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, ενώ σε σχέση με τα γεωπολιτικά ο πρωθυπουργός σημείωσε την ανάγκη αποκλιμάκωσης των ενεργειών της Τουρκίας σε σχέση με την Κύπρο, αλλά και ότι θα πρέπει να σταματήσει η παρέμβαση της Τουρκίας στις συζητήσεις των δύο κοινοτήτων για την εξεύρεση λύσης.

Ενδιαφέρον όμως είχε και η παρουσία του πρωθυπουργού στην εκδήλωση της Goldman Sachs όπου συμμετείχαν περί τους 30 μεγάλους επιχειρηματίες. Η συζήτηση κινήθηκε κυρίως γύρω από τις τράπεζες και τις προοπτικές του. Ενδιαφέρον υπήρξε και για τις αποκρατικοποιήσεις στα ΕΛΠΕ και στην ενέργεια ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, ΔΕΔΗΕ που προωθεί πιο επιθετικά η ελληνική κυβέρνηση ενώ συζητήθηκε και το δημοσιονομικό περιθώριο και η χρησιμοποίησή του. Η θέση βέβαια της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι το χρησιμοποιούμε προσεκτικά και πάντα σε συνεννόηση με τους εταίρους μας. Σε όλες τις συναντήσεις με διεθνείς επενδυτές ο πρωθυπουργός προβάλλει το σχέδιο του για μεταρρυθμίσεις, μείωση της φορολογίας και επιθετικές ιδιωτικοποιήσεις.

Διμερείς συναντήσεις

Την πρώτη του συνάντηση είχε ο πρωθυπουργός και με τον Ζόραν Ζάεφ. Η συζήτηση όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές ήταν σε καλό κλίμα. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι αν ήταν εκείνος πρωθυπουργός δεν θα υπέγραφε την Συμφωνία των Πρεσπών αλλά εφόσον ισχύει θα την εφαρμόσει. Η ελληνική πλευρά έθεσε κυρίως το θέμα για τις εμπορικές ονομασίες. Ο κ. Ζάεφ είπε ότι η δική του πλευρά δεν θα έχει καθυστέρηση στο σύνολο των θεμάτων και ότι η προσαρμογή στην Συμφωνία θα γίνει κανονικά. Συνέδεσε δε την εφαρμογή της Συμφωνίας και με τις υπόλοιπες προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από τη ΕΕ, καθώς ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίες. Το θέμα έχει τεθεί και στο επίπεδο της ΕΕ όπου όμως η πλειονότητα των κρατών θεωρεί ότι τα Δυτικά Βαλκάνια θα πρέπει να προχωρήσουν μαζί, ενώ ο κ. Ζάεφ θα ήθελε η χώρα του να προχωρήσει μόνη της.

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Αρμενίας, ο πρόεδρος ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη ότι οπου είχε χθες θα προχωρήσει στην αναγνώριση της Βόρειας Μακεδονίας με το νέο συνταγματικό της όνομα. Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αυστραλό ομόλογό του της Αυστραλίας, ο κ. Μητσοτάκης δέχθηκε πρόσκληση και ήδη προγραμματίζεται επίσκεψή του στην Αυστραλία στις αρχές του επόμενου χρόνου. 

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H χειραψία Μητσοτάκη-Καραμανλή και η απουσία Σαμαρά από την παρουσίαση του βιβλίου του Ευρυπίδη Στυλιανίδη

Πολιτική / H χειραψία Μητσοτάκη-Καραμανλή και η απουσία Σαμαρά από την παρουσίαση του βιβλίου του Ευρυπίδη Στυλιανίδη

Στο Ωδείο Αθηνών παρουσιάστηκε το βιβλίο «Τεχνητή Νοημοσύνη: Ανθρώπινα Δικαιώματα, Δημοκρατία & Κράτος Δικαίου» του Ευριπίδη Στυλιανίδη. Παρόντες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κώστας Καραμανλής, απών ο Αντώνης Σαμαράς
LIFO NEWSROOM
Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Πολιτική / Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Ο κ. Βάρρας, που παραμένει σύμβουλος του πρωθυπουργού για αγροτικά ζητήματα, υποστήριξε ότι έχει δεχθεί «δολοφονία χαρακτήρα» και έχει ήδη απευθυνθεί δύο φορές στους Ευρωπαίους Εισαγγελείς
LIFO NEWSROOM
Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Πολιτική / Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Οξύς υπήρξε και απέναντι στη σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως η παρουσία του Σωκράτη Φάμελλου «δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικά διαφορετικό» και πως το κόμμα παραμένει χωρίς σαφή πολιτική πρόταση
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

Πολιτική / Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

«Θυμίζω ότι ακολούθησαν τα capital controls, οι κλειστές τράπεζες, το διχαστικό δημοψήφισμα και χρεώθηκε η χώρα μας πάνω από 100 αχρείαστα δισεκατομμύρια», είπε ο Παύλος Μαρινάκης.
LIFO NEWSROOM