Ρέντσι σε Ευρωπαίους ηγέτες: «Δεν είστε άξιοι να αποκαλείστε Ευρωπαίοι»

Ρέντσι σε Ευρωπαίους ηγέτες: «Δεν είστε άξιοι να αποκαλείστε Ευρωπαίοι» Facebook Twitter
Christos DOGAS / POOL / SOOC
2

Σφοδρή κριτική άσκησε ο Ματέο Ρέντσι στους ευρωπαίους ηγέτες για την ανικανότητα τους να συμφωνήσουν σε σχέδιο που θα ανακατανέμει σε άλλες χώρες 40 χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες από την Ιταλία και την Ελλάδα. Συγκεκριμένα το προσχέδιο έκανε λόγο για 16 χιλιάδες από την Ελλάδα και 24 χιλιάδες από την Ιταλία.

 «Αν δεν συμφωνείτε με τον αριθμό 40.000, δεν είστε άξιοι να αποκαλείστε Ευρωπαίοι. Αν αυτή είναι η γνώμη σας για το τι σημαίνει Ευρώπη, μπορείτε να την κρατήσετε. Ή υπάρχει αλληλεγγύη ή μη σπαταλάτε το χρόνο μας», είπε σύμφωνα με το Ρόιτερς στη Σύνοδο Κορυφής ο Ιταλός Πρωθυπουργός.

«Δεν έχουμε συμφωνήσει σε υποχρεωτικές ποσοστώσεις για τους μετανάστες, αλλά (…) αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για να μη κάνουμε τίποτα», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ, προσθέτοντας  ότι «αλληλεγγύη χωρίς θυσία είναι καθαρή υποκρισία».

Σύμφωνα με προσχέδιο της Συνόδου ως το τέλος Ιουλίου θα πρέπει να καθοριστούν τα κριτήρια για την ανακατανομή των προσφύγων και μεταναστών μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.. Θα λαμβάνεται υπόψη, σύμφωνα με το προσχέδιο, οι οικονομική κατάσταση των κρατών.

Η ΕΕ θα δεσμευτεί ακόμη για την επανεγκατάσταση 20.000 μεταναστών άμεσα από χώρες όπως τη Συρία,το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν τους μηχανισμούς επαναπάτρισης μεταναστών που δεν μπορούν να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ