Μητσοτάκης: Έρχεται νομοσχέδιο για μη κρατικά ΑΕΙ- Αύξηση 20% στην αποζημίωση των εφημεριών στο ΕΣΥ

Προϋπολογισμός 2024: Live η ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Στο βήμα της Βουλής ανέβηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την ομιλία του για τον προϋπολογισμό 2024 ανακοινώνοντας μεταξύ άλλων την αύξηση 20% στην αποζημίωση όλων των εφημεριών στο ΕΣΥ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια τονίζοντας πως «Ήρθε η ώρα να εισάγουμε στην Ελλάδα μη κρατικά ανώτατα ιδρύματα» είπε σημειώνοντας ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας. Θα έχει γίνει νόμος του κράτους εντός του πρώτου μήνα του 2024», είπε.

«Να μην ξαναβρεθεί η χώρα στην ίδια οικονομική θέση (με το παρελθόν», δεσμεύτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κατά την έναρξη της ομιλίας του για τον προϋπολογισμό 2024. «Η επενδυτική βαθμίδα πρέπει να ορόσημο εθνικής αυτογνωσίας, είναι ένας σταθμός για συλλογική ωρίμανση, είναι κινητήριος μοχλός ενός υπεύθυνου πατριωτισμού» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είναι η ευκαιρία να επιδείξουμε την καλύτερη πλευρά του εαυτού μας. Σε πείσμα των όσων είπε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, η οικονομίας μας κ. Ανδρουλάκη γίνεται πιο εξωστρεφής, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλάζει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, δεν στηρίζεται μόνο σε έναν κλάδο και επίσης η χώρα έχει στη διάθεσή της και το υπερόπλο των 36 δισ. εκατ. του Ταμείου Ανάκαμψης, που θυμίζω αυτή η κυβέρνηση έφερε στη χώρα» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η επενδυτική βαθμίδα μας επιτρέπει να δανειζόμαστε πιο φτηνά είπε ο πρωθυπουργός δείχνοντας την εξέλιξη της πορείας της οικονομίας της Ελλάδας σε γράφημα που κατέθεσε στα πρακτικά. «Οι ρυθμοί ανάπτυξης μεταφράζονται σε καλύτερους μισθούς και δουλειές. Όσο πιο γρήγορα πέφτει η ανεργία, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη για τις ίδιες επιχειρήσεις να πληρώσουν περισσότερα για τους εργαζόμενους] είπε μεταξύ άλλων.

Πάνω από 12 δισ. επενδύσεων εγχώριων και ξένων μέσα στο 2024 και μετά τα δάνεια του ΔΝΤ αποπληρώνουμε πρόωρα και 5,2 δισ από το πρώτο μνημόνιο τότε ένα είναι σίγουρο η Ελλάδα ανέκτησε και πάλι την αξιοπιστία της, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ απάντησε στον Νίκο Ανδρουλάκη λέγοντας του ότι η χώρα χρεωκόπησε το 2009 με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου.

Μητσοτάκης για μέτρα και πληθωρισμό

Ως προς τον πληθωρισμό έχουμε δει τα χειρότερα, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Μόνο μέσα στον Δεκέμβριο εκταμιεύονται 717 εκατ. στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλύοντας τα νούμερα μιλώντας για το market pass, τα ειδικά μέτρα, το youthpass. Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα επιδοτούνται τα φτωχά νοικοκυριά που θερμαίνονται με ρεύμα, και αυτό γίνεται για πρώτη φορά και για όλο το 2024 θα συνεχίσουν να ισχύουν όλα τα κοινωνικά τιμολόγια στο ρεύμα, όπως είπε.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκη έκανε αναφορά στους ελέγχους κατά της αισχροκέρδειας. Δεν διστάσαμε να βάλουμε πρόστιμα εκατομμυρίων σε διεθνείς κολοσσούς με ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον ανταγωνισμό] είπε ο πρωθυπουργός ενώ σημείωσε ότι μπορεί για κάποιους αυτά τα ζητήματα να είναι λίγα αλλά για αρκετούς συμπολίτες είναι σημαντικά.

Διευκρίνισε ότι όλα αυτά δεν αλλάζουν τη βασική θέση ότι η πιο καίρια απάντηση στον πληθωρισμό είναι η μόνιμη αύξηση των μισθών. Οι έκτακτες στηρίξεις έχουν από τη φύση τους συγκεκριμένη δράση, επισήμανε μεταξύ άλλων.

«Το Ιανουάριο 660 χιλ. υπάλληλοι του δημοσίου θα δουν για πρώτη φορά αυξήσεις μετά από 13 χρόνια. Εσείς πόσες αυξήσεις κάνατε στους δημόσιους υπαλλήλους επί δικών σας ημερών, κ. Φάμελλε; Καμία» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυξήσεις 3% επιπλέον σε συνταξιούχους και στο εξής όσοι θέλουν να εργαστούν, θα μπορούν να αυξάνουν το εισόδημά τους, χωρίς να παρακρατείται το 30% της σύνταξής τους, επισήμανε. «Και αν θέλουν να δουλεύουν εσάς τι σας ενοχλείς» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι συνταξιούχοι έχουν πικρές αναμνήσεις από την πολιτική σας, είπε απευθυνόμενος στον Σωκράτη Φάμελλο.

«Ξαπαγώνουμε τις τριετίες έναν χρόνο νωρίτερα από 1/1/2024 και ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί την 1η Απριλίου και θα έχει αυξηθεί παραπάνω από ό,τι είχαμε δεσμευθεί, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κάναμε μεγαλύτερη αύξηση και την άντεξε η αγορά, όπως είπε ενώ ανακοίνωσε αύξηση 20% στην αποζημίωση όλων των εφημεριών στο ΕΣΥ.

«Ήρθε η ώρα να εισάγουμε στην Ελλάδα μη κρατικών ανώτατων ιδρυμάτων, είπε ο Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας. Θα έχει γίνει νόμος του κράτους εντός του πρώτου μήνα του 2024», είπε.

 
 
Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, υπογραμμίζοντας πως: «Ο ελληνικός λαός υπέμεινε σοβαρές δυσκολίες και έκανε θυσίες, όμως επέδειξε θάρρος, αγκάλιασε την αλλαγή και απέδειξε την ανθεκτικότητά του»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Πολιτική / Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Τι αναφερει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του - Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων
LIFO NEWSROOM
Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

LiFO politics / Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλά στη Βασιλική Σιούτη και αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σε διαπραγματεύσεις με την ιταλική διοίκηση της Hellenic Train και την ιταλική κυβέρνηση, με στόχο σοβαρές επενδύσεις. Επίσης, απαντά στα θέματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα, όπως η αναδιάρθρωση του ελληνικού σιδηροδρόμου, τα Τέμπη και οι ανώνυμες επιθέσεις στους συγγενείς των θυμάτων, τις οποίες δηλώνει ότι καταδικάζει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ