Προανακριτική: Συνεδρίαση για την απόφαση της αμερικανικής δικαιοσύνης για τη Novartis ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Προανακριτική: Συνεδρίαση για την απόφαση της αμερικανικής δικαιοσύνης για τη Novartis ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, με αντικείμενο την απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης για τη Novartis, ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, με κοινή δήλωσή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην προανακριτική κατηγορούν τη ΝΔ για επιχείρηση μετατροπής της επιτροπής σε παραθεσμικό και αντιδημοκρατικό εργαλείο συσκότισης της αλήθεια και παρεμπόδισης της Δικαιοσύνης.

«Σήμερα, ξεπέρασαν ακόμα και τον χειρότερο εαυτό τους. Δυστυχώς για την Δημοκρατία ο πολιτικός τους κατήφορος δεν έχει τέλος. Μετέτρεψαν την προανακριτική επιτροπή σε παιχνίδι στα χέρια ενός ιδιώτη που με τις παράνομες πρακτικές συμπαρασύρει τη ΝΔ και την κυβέρνηση σε έναν επικίνδυνο παρακρατικό βούρκο», αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την προανακριτική επιτροπή, στην οποία ο Σάμπυ Μιωνής προσκόμισε ιδιωτική πραγματογνωμοσύνη για τη συνομιλία του με τον Νίκο Παππά, σύμφωνα με την οποία το ηχητικό είναι γνήσιο.

«Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική έρευνα για το παράνομα κτηθέν υλικό που κατέθεσε στην προανακριτική επιτροπή ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής. Ενώ έχει ζητηθεί επίσημη πραγματογνωμοσύνη από την ΕΛΑΣ και ενώ μόλις χθες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου όρισε ως επόπτη στην έρευνα εισαγγελέα Εφετών, Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ ευτελίζουν για ακόμη μια φορά το Κοινοβούλιο επιχειρώντας να μετατρέψουν την προανακριτική σε παραθεσμικό και αντιδημοκρατικό εργαλείο συσκότισης της αλήθεια και παρεμπόδισης της Δικαιοσύνης», αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κόσμος βοά από την κυνική ομολογία Novartis ότι ακολουθούσε παράνομες και αθέμιτες πρακτικές στην Ελλάδα και διέφθειρε κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ωστόσο, ΝΔ και κ. Μητσοτάκης επιχειρούν τον ύστατο αντιπερισπασμό. Προσπαθούν να θάψουν το σκάνδαλο Novartis και τις ευθύνες της τότε κυβέρνησης Σαμαρά, όπως αυτές ξεκάθαρα περιγράφονται στο κείμενο συμβιβασμού της πολυεθνικής εταιρείας με το αμερικανικό Δημόσιο», αναφέρουν ακόμη οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Με το αίτημά τους ζητούν να συγκληθεί εκ νέου η προανακριτική επιτροπή «προκείμενου να συζητήσει την απόφαση της αμερικανικής Δικαιοσύνης για την Novartis καθώς το έγγραφο αυτό αποτελεί το πλέον αδιάσειστο αποδεικτικό στοιχείο. Προηγουμένως ζητάται η επίσημη μετάφραση του κειμένου προκειμένου να περιληφθεί στο πόρισμα της Επιτροπής».

Επίσης, οι βουλευτές υπέβαλαν με την αίτησή τους τα εξής ερωτήματα προς το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής:

α) εάν νομίμως και προσηκόντως η Επιτροπή δια του προέδρου της δέχεται υπομνήματα και έγγραφα από μάρτυρες που ήδη έχουν εξεταστεί ενόρκως ενώπιόν της, ιδίως δε έγγραφα και υπομνήματα μετά την αναστολή λειτουργίας και συνεδριάσεων της 25η Ιουνίου 2020

β) εάν μπορεί να παραδοθούν οι πορισματικές εκθέσεις των ομάδων των κομμάτων που συμμετέχουν στην Επιτροπή χωρίς να έχει προηγουμένως μεταφραστεί αρμοδίως και επισήμως, χωρίς να καταστεί νόμιμο αποδεικτικό στοιχείο και χωρίς να σχολιαστεί από αυτές (ομάδες κομμάτων) το έγγραφο του προαναφερόμενου Συμβιβασμού Υπουργείου Δικαιοσύνης και Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ΗΠΑ-Νovartis».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Πολιτική / Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Ο κ. Γεραπετρίτης διατύπωσε την επιδίωξη της Ελλάδας για ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Τρίπολη, με έμφαση στην οικονομία και τις επενδύσεις - Τι δήλωσε ο Λίβυος ΥΠΕΞ
LIFO NEWSROOM
Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Πολιτική / Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Το καλοκαίρι του 2024, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ενεπλάκη σε περιστατικό χειροδικίας κατά εργαζόμενου στο «Ελ. Βενιζέλος» με αποτέλεσμα τη διαγραφή του
LIFO NEWSROOM
ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

Πολιτική / ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

«Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι μόνο ένα οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς, αλλά μια δυσώδης υπόθεση διαπλοκής μετά το 2019 υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της ΝΔ και «γαλάζιων» παραγόντων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM
Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

Πολιτική / Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

«Τόσο ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ όσο και το παράγωγο ενωσιακό δίκαιο κατοχυρώνουν, εκτός από την κατ’ ουσίαν διεθνή προστασία σε περίπτωση βάσιμων λόγων δίωξης, και το δικαίωμα πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου»
LIFO NEWSROOM
Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Πολιτική / Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Ζητά την ανάκληση της νομικής αιτιολόγησης που στηρίζεται στο άρθρο 15 ΕΣΔΑ, δηλαδή το αντίστοιχο του άρθρου 48 Συντ. για την εφαρμογή του νόμου περί καταστάσεως πολιορκίας, όπως σημειώνει με έκπληξη
LIFO NEWSROOM
Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Πολιτική / Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να τεθεί σε αναστολή και ο ιατροδικαστής που υπέγραψε τις τρεις εκθέσεις για τα βρέφη που δολοφόνησε η Ειρήνη Μουρτζούκου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για την αναστολή λειτουργίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πάτρας
LIFO NEWSROOM
Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Πολιτική / Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Ο νέος υπουργός επιτίθεται στους μετανάστες με χυδαία ρητορική λέγοντας πως στις δομές «τρώνε 3 φορές κρέας και μία ψάρι» και πως «δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τον πληθυσμό της Ευρώπης»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

Πολιτική / Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

 Όταν απευθύνεστε σε αυτήν την παράταξη δεν θα χρησιμοποιείτε τον όρο «γαλάζια συμμορία», δεν τη δέχομαι από ένα κόμμα, που έχει στιγματίσει την πολιτική ζωή της χώρας, απάντησε σε υψηλούς τόνους στον Νίκο Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Σύλληψη και κράτηση για όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα – Νέα μέτρα υπό τον απόηχο της άρνησης Χάφταρ να δεχθεί την ευρωπαϊκή αποστολή
LIFO NEWSROOM