Πλεύρης: Με self test θα μπαίνουν τα παιδιά έως 18 ετών στους μεικτούς χώρους

Κόσμος έξω από κατάστημα Facebook Twitter
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
0

Το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτική η τρίτη δόση δεν απέκλεισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος αποκάλυψε ότι υπάρχει σχετική συζήτηση στην ΕΕ.

«Στην πρώτη φάση μιλούσαμε για μια αναμνηστική δόση γιατί δεν ξέραμε εάν είναι απαραίτητη και αν έμπαινε σε όλες τις κατηγορίες και αν είναι απλώς ενισχυτική. Όλα τα στοιχεία δείχνουν σιγά-σιγά ότι πλέον αυτή η τρίτη δόση συνδέεται άμεσα με την ανοσία συνολικά του ανθρώπου. Δεν είναι τυχαίο ότι και το 13%, που είναι σημαντικό στοιχείο, που είναι στις ΜΕΘ των συμπολιτών μας που είναι εμβολιασμένοι,  που πεθαίνουν συνήθως είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί πριν τον Μάρτιο. Σε ποσοστό 70%-75% οι εμβολιασμένοι που κινδυνεύουν έχουν κλείσει το εξάμηνο», είπε ο κ. Πλεύρης, μιλώντας στον ANT1.

Ο υπουργός Υγείας αποκάλυψε ότι υπάρχει συζήτηση στην ΕΕ για το τι θα ισχύει για την τρίτη δόση και το πιστοποιητικό εμβολιασμού. «Στο επίπεδο της ΕΕ πιο είναι το πρόβλημα. Αντιλαμβάνεστε επειδή το πιστοποιητικό είναι ευρωπαϊκό δεν μπορεί καμία χώρα να πει μόνη της ότι θα αλλάξει το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό. Να σας δώσω, λοιπόν, μια είδηση, συζητήθηκε ήδη στο άτυπο συμβούλιο υπουργών υγείας που έγινε και αρχές Δεκεμβρίου έχουμε το τυπικό και πλέον θα μπει η κουβέντα κατά πόσο τα ευρωπαϊκά πιστοποιητικά, επειδή εκεί πέρα χρειάζεται συμφωνία, θα πρέπει να εκτιμήσουν και την τρίτη δόση. Πληθαίνουν αυτές οι φωνές», πρόσθεσε.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «η τρίτη δόση είναι απαραίτητη, είναι πολύ ευχάριστο ότι ο κόσμος προστρέχει και είναι λογικό γιατί είναι κόσμος που είχε κάνει τον εμβολιασμό, άρα κατά βάση έχει πειστεί για την αναγκαιότητα και έχει δει τα οφέλη. Και οπωσδήποτε κάποια στιγμή, θεωρώ άμεσα, θα συζητηθεί στα πλαίσια της ΕΕ γιατί είναι ευρωπαϊκό το πιστοποιητικό ότι αυτή η δόση δεν θα είναι απλώς αναμνηστική, αλλά θα συνδέεται και με την έκδοση πιστοποιητικού. Είναι, όμως, μια συνολική απόφαση».

Με self test τα παιδιά στους μεικτούς χώρους

Ο κ. Πλεύρης ανακοίνωσε ότι η είσοδος των παιδιών έως 18 ετών στους μεικτούς χώρους θα γίνεται με self test και όχι τελικά rapid test. Όπως είπε ότι στην ΚΥΑ που θα εκδοθεί σήμερα για τα νέα μέτρα, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ το Σάββατο, θα προβλέπεται ότι τα παιδιά μέχρι 18 ετών θα μπορούν να εισέρχονται στους μέχρι σήμερα μεικτούς χώρους, με self test και όχι με μοριακό ή rapid.

Αναφορικά με τα μονοκλωνικά αντισώματά, αναμένεται η πρώτη έγκριση από τον EMA να δοθεί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου και η χώρα μας έχει ήδη παραγγείλει 2.000 θεραπείες, ενώ όπως είπε για το χάπι που εγκρίθηκε χθες στη Βρετανία η χρήση του στα αρχικά στάδια της νόσου, έχουμε παραγγείλει 10.000 θεραπείες.

Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι η χορήγηση τους θα γίνεται κατόπιν εισήγησής από επιτροπή που θα συσταθεί και θα δίνονται κατά προτεραιότητα σε ανοσοκατασταλμένους και ευπαθείς ομάδες.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ