Πέτσας: Προτεραιότητα να ανοίξουν τα σχολεία - Δεν θα χαλαρώσουν τα μέτρα

Πέτσας: Προτεραιότητα να ανοίξουν τα σχολεία - Δεν θα χαλαρώσουν τα μέτρα Facebook Twitter
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
0

Προτεραιότητα της κυβέρνησης να ανοίξουν τα σχολεία, σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα, που ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα δεν πρόκειται να χαλαρώσουν την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια.

Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν μέχρι τις 7 Ιανουαρίου και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε για να έχουμε μείωση του ιϊκού φορτίου, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ειδικά για τα σχολεία τόνισε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν και πως εντός της εβδομάδας θα γίνει συνάντηση της υπουργού παιδείας με τους ειδικούς για να τεθεί το πλαίσιο για το άνοιγμα των σχολικών βαθμίδων.

Για άλλους τομείς όπως το λιανεμπόριο και η εστίαση είπε ότι «για τα υπόλοιπα θα δούμε τα επίπεδα των κρουσμάτων, την κατάσταση στο ΕΣΥ, στις ΜΕΘ και στους διασωληνωμένους, και τότε θα πάρουμε αποφάσεις». Για τα περιοριστικά μέτρα την Πρωτοχρονιά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να χαλαρώσουν.

«Οι πρώτες εικόνες τα Χριστούγεννα είναι πολύ καλύτερες σε σχέση με άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Τις συνέπειες θα τις δούμε μετά από μια εβδομάδα, δέκα ημέρες. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται να χαλαρώσουν τα μέτρα την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια. Θα πάμε με αυτά και θα κάνουμε συνολική αξιολόγηση. Προτεραιότητα μας είναι το άνοιγμα των σχολείων. Θα δούμε για τους άλλους κλάδους», επισήμανε ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «δεν εξετάζεται αυστηροποίηση των μέτρων» για τις γιορτές.

Ερωτηθείς για τους λόγους που μειώθηκαν τα τεστ τις τελευταίες ημέρες είπε ότι μέσα στα Χριστούγεννα είναι δύσκολο κάποιος να προσέλθει στις ιδιωτικές κλινικές για να κάνει τεστ και πως μετά τις γιορτές θα αυξηθούν ξανά στον μέσο όρο των 30.000 ημερησίως. 

429.000 δόσεις εμβολίου της Pfizer έως το τέλος Ιανουαρίου 

Για το πρόγραμμα του εμβολιασμού ο κ. Πέτσας είπε ότι τους πρώτους μήνες έχουμε ζήτημα υψηλότερης ζήτησης σε σχέση με την προσφορά. Ανέφερε ότι μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα πάρουμε 429.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer, στις 6 Ιανουαρίου αναμένεται να εγκριθεί αυτό της Moderna και θα ακολουθήσουν εγκρίσεις και άλλων εταιρειών. «Ελπίζουμε να έχουμε γρήγορα εγκρίσεις για ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια και να επιταχύνουμε το πρόγραμμα εμβολιασμού από το Φεβρουάριο και μετά. Θα πάμε σιγά σιγά μέσα στο Γενάρη και ελπίζουμε να έχουμε αύξηση των εμβολίων», πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι υπάρχει το σχέδιο με τις παραδόσεις και τα συμβόλαια προαγοράς με τις εταιρείες και μέχρι τον Ιούνιο προβλέπεται να έχουμε πάρει 25 εκ. δόσεις και ακόμα περισσότερες μέχρι τέλος του έτους. «Σκοπός είναι το Γενάρη να τεσταριστεί το σύστημα και από το Φεβρουάριο και μετά να έχουμε επιτάχυνση, κάτι που εξαρτάται από την ΕΕ, τα συμβόλαια προαγοράς και τη δυνατότητα παραγωγής των εταιρειών. Ό,τι ισχύει για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ισχύει και για την Ελλάδα», υπογράμμισε. Παράλληλα υποστήριξε πως η κυβέρνηση έχει μηχανισμό για πάνω από 2 εκ. εμβολιασμούς το μήνα. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΜΕΤΡΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πολιτική / Λειψυδρία: Αλλάζει ριζικά το μοντέλο διαχείρησης υδάτων στη χώρα - Οι 5 βασικοί άξονες

Στη 19η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα στον κίνδυνο λειψυδρίας - Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε ότι το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό
LIFO NEWSROOM
Πλεύρης από Κοπεγχάγη: «Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί, πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου»

Πολιτική / Πλεύρης από Κοπεγχάγη: «Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί, πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου»

«Οι επιστροφές των παράνομων μεταναστών πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα» δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Ο αγώνας για τη δικαίωση της Κύπρου είναι κοινός και θα είναι νικηφόρος»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Ο αγώνας για τη δικαίωση της Κύπρου είναι κοινός και θα είναι νικηφόρος»

Μήνυμα του πρωθυπουργού για τη συμπλήρωση 51 ετών από την τουρκική εισβολή – Σαφές κάλεσμα για πρόοδο στις διακοινοτικές συνομιλίες, στον απόηχο της επίσκεψης Ερντογάν στα Κατεχόμενα
LIFO NEWSROOM
Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

LiFO politics / Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σπύρος Βλαχόπουλος, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για την ανάγκη κατάργησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, εξηγώντας όμως γιατί πρέπει να τηρείται όσο παραμένει σε ισχύ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ