Οι 27 θα πιέσουν σήμερα τη Βρετανία να ξεκινήσει το "διαζύγιο"

Οι 27 θα πιέσουν σήμερα τη Βρετανία να ξεκινήσει το "διαζύγιο" Facebook Twitter
0

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πιέσουν σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο να ξεκινήσει τη διαδικασία του διαζυγίου χωρίς χρονοτριβές εξαιτίας των κινδύνων που απειλούν τις αγορές, ενώ παράλληλα θα προσπαθήσουν να αντλήσουν τα διδάγματα του Brexit και να βρουν τρόπους για να αποφύγουν τη μετάδοση.

Τη στιγμή που το Ηνωμένο Βασίλειο προσπάθησε χθες να καθησυχάσει τις αγορές για την ικανότητά του να ξεπεράσει την κρίση που γεννήθηκε από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, δύο οίκοι αξιολόγησης υποβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, ενώ η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να δώσουν «νέα ώθηση στο ευρωπαϊκό σχέδιο».

Ταυτόχρονα, οι τρεις χώρες, που αντιστοιχούν στις τρεις σημαντικότερες οικονομίες της ευρωζώνης, απέκλεισαν το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης με το Λονδίνο, όσο δεν διατυπώνεται επισήμως η αίτηση εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση με την επίκληση του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης.

«Επ΄αυτού είμαστε βέβαιοι, δεν θα υπάρξουν επίσημες ή ανεπίσημες συνομιλίες για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, όσο δεν θα υπάρχει αίτηση εξόδου σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», προειδοποίησε χθες η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο στο πλευρό του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και του πρωθυπουργού της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι την παραμονή της διήμερης συνόδου κορυφής των Βρυξελλών.

Παράλληλα, με στόχο τη αποφυγή της εξάπλωσης των «κεντρόφυγων δυνάμεων» στην Ευρώπη «θα παρουσιάσουμε μία πρόταση στους εταίρους μας» των άλλων χωρών της ΕΕ «για να δώσουμε νέα ώθηση» στο ευρωπαϊκό σχέδιο «κατά τη διάρκεια των προσεχών μηνών», ανήγγειλε η γερμανίδα καγκελάριος, τονίζοντας ότι αυτή η ώθηση θα αφορά τους τομείς της άμυνας, της ανάπτυξης της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας.

Το σημερινό δείπνο των ηγετών της ΕΕ θα αφορά το Brexit με τις «εξηγήσεις» που θα δώσει ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

«Από αυτήν την συζήτηση θα βγουν ορισμένες αρχές: η γνωστοποίηση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, η επίσημη τοποθέτηση ότι στο πλαίσιο της κατάστασης αυτής, η Συνθήκη της Λισαβόνας ορίζει ένα συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο», δηλαδή της ρήτρα αποχώρησης (άρθρο 50), δήλωσε υψηλόβαθμος διπλωμάτης στις Βρυξέλλες.

Αύριο κατά τη διάρκεια του προγεύματος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα συγκαλέσει ατύπως του 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων , χωρίς τον Ντέιβιντ Κάμερον, για να συζητήσουν τις συνέπειες του διαζυγίου και το μέλλον των σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Προσωπικά λυπάμαι που το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όταν θα υπάρχει ο διάλογος ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε από την πλευρά του ο αμερικός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, επισκεπτόμενος το Λονδίνο, έχοντας καλέσει προηγουμένως τους Ευρωπαίους «να μην χάσουν τη ψυχραιμία τους».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, υπογραμμίζοντας πως: «Ο ελληνικός λαός υπέμεινε σοβαρές δυσκολίες και έκανε θυσίες, όμως επέδειξε θάρρος, αγκάλιασε την αλλαγή και απέδειξε την ανθεκτικότητά του»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Πολιτική / Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Τι αναφερει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του - Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων
LIFO NEWSROOM
Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

LiFO politics / Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλά στη Βασιλική Σιούτη και αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σε διαπραγματεύσεις με την ιταλική διοίκηση της Hellenic Train και την ιταλική κυβέρνηση, με στόχο σοβαρές επενδύσεις. Επίσης, απαντά στα θέματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα, όπως η αναδιάρθρωση του ελληνικού σιδηροδρόμου, τα Τέμπη και οι ανώνυμες επιθέσεις στους συγγενείς των θυμάτων, τις οποίες δηλώνει ότι καταδικάζει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ