O Δρίτσας παραδέχεται για πρώτη φορά για ΟΛΠ: Συμβιβαστήκαμε αλλά φέραμε συμφωνία με κοινωνικό πρόσημο

O Δρίτσας παραδέχεται για πρώτη φορά για ΟΛΠ: Συμβιβαστήκαμε αλλά φέραμε συμφωνία με κοινωνικό πρόσημο Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
0

Με την παραδοχή εκ μέρους του υπουργού Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσα, ότι η κυβέρνηση συμβιβάστηκε μεν ως προς την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, ωστόσο, έφερε προς κύρωση μία σύμβαση βελτιωμένη και με κοινωνικό «πρόσημο», και την αντιπολίτευση- ιδίως τη ΝΔ- να στηλιτεύει ως ζημιογόνα, για την ίδια τη χώρα, τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για την επένδυση, συνεχίζεται στην Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση της συμφωνίας ΟΛΠ-COSCO.

 

Ο κ. Δρίτσας, κατά την τοποθέτησή του στην κατεπείγουσα συζήτηση της σύμβασης παραχώρησης του 67% του ΟΛΠ στην COSCO, ανέφερε πως αυτού του είδους η ιδιωτικοποίηση δεν ήταν στον προγραμματικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε στο κυβερνητικό πρόγραμμά του και προσέθεσε πως αυτό που πάντα ζητούσε ήταν να βασίζεται η παραγωγική ανάπτυξη της χώρας σε δημόσιο σχεδιασμό και όχι να αφεθεί στους κανόνες της αγοράς. «Αυτό, όμως, δεν επετεύχθη» παραδέχτηκε, επισημαίνοντας πως απέναντι στην «παραπολιτική κριτική», η πολιτική απάντηση είναι ότι αγνοείται σε αυτήν πως στη χώρα μεσολάβησαν συγκλονιστικά γεγονότα εκρηκτικών διαστάσεων, που επανακαθόρισαν πάρα πολλά ζητήματα, με τρόπο άκρως σοβαρό, που αφορούσε την προοπτική και το μέλλον της κοινωνίας.

 

«Αυτό που οραματιζόμασταν εμείς κι ακόμη οραματιζόμαστε να αλλάξουμε τα πράγματα στην χώρα, μας το στέρησαν η συμμαχία των δυνάμεων της Δεξιάς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» σημείωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, προσθέτοντας πως ο ελληνικός λαός, παρόλα αυτά, ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει στην κυβέρνηση για να «δίνουμε καθημερινά μάχες, με ρεαλισμό, με υποχωρήσεις και με αντεπιθέσεις όταν πρέπει».

 

Σχολιάζοντας την παρατήρηση του πρώην υπουργού, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ότι αυτή η κυβέρνηση, μετά από την πολεμική που άσκησε στην επένδυση και την προηγούμενη κυβέρνηση, «τη σύμβαση αυτή φέρνει σήμερα να ψηφίσει», ο κ. Δρίτσας, δέχθηκε πως «κινείται στον καμβά των πρώην υπουργών της ΝΔ Βαρβιτσιώτη-Χαρδούβελη», αλλά με σημαντικές βελτιώσεις και «πολύ μεγάλες διαφορές». Όπως είπε, αυτές αφορούν: Στην ακτογραμμή των λιπασμάτων, στο γεγονός ότι δεν αναλαμβάνει το Δημόσιο αλλά ο παραχωρησιούχος το κόστος του κώδικα ISPS για την ασφάλεια του λιμανιού, στο ότι το Λιμενικό Λιμενικό Σώμα θα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί προβλήτες του λιμανιού του Πειραιά που είχαν εξαιρεθεί αρχικά με αποτέλεσμα να έπρεπε να πληρώνει ενοίκιο, σε ακίνητα εκτός λιμενικής ζώνης που παραχωρούνταν αρχικά στον παραχωρησιούχο, αύξηση του ποσοστού παραγωγικού πλαφόν για την Προβλήτα 1, και στην κατοχύρωση του ισχύοντα κανονισμού εργασίας και στις μετατάξεις που αποτελούσαν αίτημα των εργαζομένων.

 

Εκ μέρους της ΝΔ, η εισηγήτρια Όλγα Κεφαλογιάννη, κατηγόρησε την κυβέρνηση, τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας για «πρωτοφανές απύθμενο θράσος» και παρουσίασε στην Επιτροπή τις δηλώσεις τους ως αντιπολίτευση και τις σημερινές ως κυβέρνηση, ενώ αναφέρθηκε στα όσα κατήγγειλαν σε βάρος της προηγούμενης κυβέρνησης για τη συμφωνία, σε αντιδιαστολή με τα όσα σήμερα ψηφίζουν.

 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Άλλο ο καταλογισμός ευθυνών και άλλο το κυνήγι μαγισσών

Πολιτική / Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Άλλο ο καταλογισμός ευθυνών και άλλο το κυνήγι μαγισσών

«Η ΝΔ προτείνει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη λειτουργία του Οργανισμού από την ίδρυσή του έως σήμερα ώστε να αντιμετωπιστούν οι βαθιά ριζωμένες παθογένειες και οι διακομματικές αστοχίες» ανέφερε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Αχιλλέας Μπέος: «Μας γέμισε κοντέϊνερ στον Βόλο» - Επίθεση κατά της Ζέττας Μακρή

Πολιτική / Αχιλλέας Μπέος: «Μας γέμισε κοντέινερ στον Βόλο» - Επίθεση κατά της Ζέττας Μακρή

Το περιστατικό σημειώθηκε κατά την επίσκεψη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών σε λύκειο της περιοχής - «Δίχτυα στις μπασκέτες θα βάλει από τα λεφτά που πήρε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ»
LIFO NEWSROOM
Δένδιας: Χρησιμοποιούσαν πολυκατοικία για να στεγάσουν έναν αξιωματικό - Τη μισθώσαμε για 800 χιλ. ευρώ

Πολιτική / Δένδιας: Χρησιμοποιούσαν πολυκατοικία για να στεγάσουν έναν αξιωματικό - Τη μισθώσαμε για 800.000 ευρώ τον μήνα

«Θα καταθέσουμε αύριο δήλωση συμμετοχής στο SAFE, με το 1,2 δισ. ευρώ δημοσιονομικό χώρο που μου έδωσε μετά από διαπραγμάτευση το υπουργείο Οικονομικών», είπε ο Νίκος Δένδιας
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: 25 μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους

Πολιτική / Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: 25 μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους

«Είναι πολύ σημαντικό σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου να έχουμε χαράξει έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένους στόχους και προοπτική, με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος αυτής της χρονιάς» τόνισε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΜΕΤΡΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πολιτική / Λειψυδρία: Αλλάζει ριζικά το μοντέλο διαχείρησης υδάτων στη χώρα - Οι 5 βασικοί άξονες

Στη 19η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα στον κίνδυνο λειψυδρίας - Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε ότι το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό
LIFO NEWSROOM
Πλεύρης από Κοπεγχάγη: «Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί, πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου»

Πολιτική / Πλεύρης από Κοπεγχάγη: «Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί, πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου»

«Οι επιστροφές των παράνομων μεταναστών πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα» δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
LIFO NEWSROOM