Novartis: Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τους προστατευόμενους μάρτυρες

Novartis: Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τους προστατευόμενους μάρτυρες Facebook Twitter
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τους προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis (EUROKINISSI)
0

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε υπόμνημα προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τους προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση Novartis. 

Χθες ο μάρτυρας με το κωδικό όνομα «Μάξιμος Σαράφης» αρνήθηκε να καταθέσει στην επιτροπή της Βουλής, χωρίς ψηφιακή αλλοίωση των χαρακτηριστικών του.  Τελικά εκδόθηκε ένταλμα για την βίαιη προσαγωγή του που ωστόσο δεν κατέστη εφικτό να εκτελεστεί. Σήμερα το ίδιο αναμένεται να πράξει και η μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών», το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί τον κ. Πλιώτα να ζητήσει τη μη εκτέλεση των «παράνομων και καταχρηστικών ενταλμάτων βίαιας προσαγωγής των προστατευόμενων μαρτύρων».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως η απόφαση περί βίαιης προσαγωγής οδηγεί σε άρση του καθεστώτος προστασίας «που έχει αναγνωριστεί σε αυτούς από όργανο της εισαγγελικής αρχής στην οποία προΐσταται ο κ. Πλιώτας, κατά προφανή καταστρατήγηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης (άρθρο 26 Συντ.) αρχής της διάκρισης των εξουσιών». Ζητούν από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ασκήσει κάθε αρμοδιότητα εποπτείας που έχει έναντι των υφιστάμενών του εισαγγελικών οργάνων και των αστυνομικών αρχών.

Η άρνηση του μάρτυρα «Σαράφη» να παρουσιαστεί στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Novartis προκάλεσε εντονότατη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο προστατευόμενος μάρτυρας είχε κληθεί για να εξεταστεί την Τρίτη από κλιμάκιο της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, στη ΓΑΔΑ. Όμως, ενημέρωσε ότι δεν επιθυμεί να εξεταστεί και διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή του, ωστόσο το ένταλμα δεν κατέστη εφικτό να εκτελεστεί. Το κλιμάκιο της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής περίμενε πάνω από τρεις ώρες τον «Μάξιμο Σαράφη» στη ΓΑΔΑ και τελικά η επιτροπή διέκοψε τις εργασίες της.

Ο «Μάξιμος Σαράφης» αρνήθηκε να προσέλθει επικαλούμενος την απόφαση της προανακριτικής να απορρίψει το αίτημά του για κατάθεση με ηλεκτρονικά μέσα αλλοίωσης των χαρακτηριστικών του. Από τα μέλη της επιτροπής, μόνο αυτά του ΣΥΡΙΖΑ επέμειναν στην προστασία των χαρακτηριστικών του και τελικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφάσισε να μην παραστούν οι βουλευτές του στην εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων. ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής ζήτησαν την βίαιη προσαγωγή του ενώ το ΚΚΕ δεν συμφώνησε με την βίαιη προσαγωγή, αλλά ζήτησε να αρθεί το καθεστώς προστασίας. Η Ελληνική Λύση συμφώνησε με την βίαιη προσαγωγή αλλά απείχε από την ψηφοφορία.

Παρόμοια διαδικασία με την χθεσινή, αναμένεται να ακολουθηθεί και για την μάρτυρα «Αικατερίνη Κελέση» στην περίπτωση που ούτε αυτή προσέλθει σήμερα στην ΓΑΔΑ, στις 4μ.μ όπως είναι προγραμματισμένο. Πηγές της προανακριτικής υποστηρίζουν ότι η άρνηση συνεργασίας από τους μάρτυρες εγείρει ζήτημα αποβολής τους από το καθεστώς προστασίας μαρτύρων - θέμα που θα συζητηθεί την ερχόμενη Πέμπτη.

Απενεργοποιημένα κινητά τηλέφωνα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκε από τους βουλευτές να αφήσουν εκτός αίθουσας τα κινητά τους τηλέφωνα, καθώς τους δεσμεύει η ρήτρα μυστικότητας - όπως κάθε ανακριτικό λειτουργό. Οι βουλευτές ήθελαν να εξετάσουν τους μάρτυρες προκειμένου να ελέγξουν αν υπήρξε «εργαλειοποίηση» του θεσμού των προστατευόμενων μαρτύρων για την στοχοποίηση πολιτικών προσώπων.

Τον Ιανουάριο, ο διαφημιστής Εμμανουήλ Βουλκίδης είπε πως είχε δώσει περίπου 400.000 ευρώ στον Δεσταμπασίδη μέσα σε μία πενταετία και η επιτροπή θέλει να διαπιστώσει αν οι προστατευόμενοι μάρτυρες - όποιοι κι αν είναι αυτοί - τέθηκαν παρανόμως σε καθεστώς προστασίας, συνεργάστηκαν έναντι οικονομικού οφέλους με τις αμερικανικές αρχές ή εμπλέκονται ως ύποπτοι στην ίδια υπόθεση.

Ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε χθες υπέρ του «Μάξιμου Σαράφη», κάνοντας λόγο για ωμή παραβίαση των δικαιωμάτων προστατευόμενων μαρτύρων και των ορίων ανάμεσα στην εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία. Χαρακτηρίζοντας υπεύθυνο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «στόχος τους είναι, όχι μόνο να κουκουλωθεί το σκάνδαλο Novartis, αλλά και να μην τολμήσει ποτέ ξανά κανένας μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος στη χώρα μας, να καταγγείλει και να αναδείξει υποθέσεις διαφθοράς, στις οποίες ενδεχομένως να εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα».

Καταλόγισε μάλιστα ευθύνες και στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, «καθώς αυτή η πρωτοφανής παρέμβαση μιας επιτροπής της Βουλής στη θεσμική λειτουργία της δικαστικής εξουσίας, γίνεται με τη δική του κάλυψη και ανοχή», διαμηνύοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγγείλει την «θεσμική εκτροπή» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στα όργανα της ΕΕ και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Τασούλας: Η επιτροπή έχει όλες τις αρμοδιότητες του Εισαγγελέα Πρωτοδικών

Άμεση ήταν η απάντηση του κ. Τασούλα αλλά και του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα. Ο πρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε πως «σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 156 παρ.4) η Επιτροπή αυτή έχει όλες τις αρμοδιότητες του Εισαγγελέα Πρωτοδικών όταν αυτός ενεργεί προκαταρκτική εξέταση και μπορεί να αναθέτει σε Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών ή Εφετών την ενέργεια ειδικότερων πράξεων σχετικών με το αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης. Κατόπιν των ανωτέρω είναι πρόδηλο ότι όταν η Επιτροπή αυτή εξετάζει μάρτυρες δεν παρεμβαίνει στη θεσμική λειτουργία της δικαιοσύνης, γιατί απλούστατα ασκεί η ίδια δικαστική λειτουργία που της έχει ανατεθεί από το Σύνταγμα, τον Κανονισμό της Βουλής και την απόφαση της Ολομέλειας».

Πέτσας: «Ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία της προανακριτικής»

«Βυθισμένος στα εσωκομματικά του προβλήματα, ο κ. Τσίπρας καταφεύγει, όχι μόνο σε ύβρεις, αλλά και σε ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής», δήλωσε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που υπογράμμισε ότι «η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί εδώ και μέρες να μην επιτρέψει την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων, όπως ακριβώς εξετάστηκαν και από τον εισαγγελέα, καθώς και ο πανικός του κ. Τσίπρα, επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ενός παρακρατικού-παραδικαστικού κυκλώματος που εξύφανε μια πρωτοφανή πολιτική σκευωρία», πρόσθεσε. «Με την ανάρτησή του, ο κ. Τσίπρας επιβεβαιώνει επίσης ότι όσα είπε περί ελέγχου των 'αρμών της εξουσίας', είχε ήδη επιχειρήσει να τα εφαρμόσει όταν ήταν πρωθυπουργός. Οι κουκούλες βγαίνουν και αποκαλύπτεται το δικό του πρόσωπο».

Στον Άρειο Πάγο καταθέτει η Ξένη Δημητρίου
Σήμερα, καταθέτει στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευάγγελο Ζαχαρή, η πρώην εισαγγελέας του Ανώτατου Ποινικού Δικαστηρίου Ξένη Δημητρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες από εισαγγελικές Αρχές, η εξέταση της τέως ανώτατης εισαγγελικής λειτουργού κρίθηκε αναγκαία μετά την τελευταία κατάθεση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, ο οποίος είχε καταγγείλει ότι η κα Δημητρίου γνώριζε τόσο την ταυτότητα του αποκαλούμενου «Ρασπούτιν», όσο και το οργανωμένο σχέδιο που φέρεται να υπήρχε για την προφυλάκιση τριών πολιτικών.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ