Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο, που πραγματοποιείται Βουλή, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να αναφέρει ότι θα είναι ο πρώτος που θα κριθεί από τους πολίτες. 

 

«Μας περιμένει πολύ σκληρή δουλειά έχω όμως απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας να αλλάξουμε την Ελλάδα», διαμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που παρουσίασε στους υπουργούς του το πλάνο διακυβέρνησης. Η εισήγησή του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους υπουργούς μεταδόθηκε ζωντανά αλλά αυτή ήταν η τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο. Τα επόμενα υπουργικά θα είναι κλειστά, με παρόντες μόνο τους υπουργούς και τους υφυπουργούς και θα πραγματοποιούνται στο Μέγαρο Μαξίμου και όχι στην βουλή. 

 

«Η εποχή του διχασμού, της ανούσιας πόλωσης τελείωσε στις 7 Ιουλίου. Θέλω να σας συγχαρώ με τον τρόπο που χειριστήκατε τις τελετές παράδοσης - παραλαβής», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους υπουργούς. «Την επόμενη ημέρα μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης θα κατατεθεί το πρώτο μας νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος και μία εβδομάδα μετά, το πρώτο φορολογικό με τις πρώτες μειώσεις φόρου. Θα αποκατασταθεί το κύρος της Δικαιοσύνης», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

 

«Η κυβέρνηση και κάθε υπουργείο αποκτούν το ετήσιο στρατηγικό τους σχέδιο. Πρώτη η ισχυρή ανάπτυξη με πολλές επενδύσεις και νέες καλύτερες δουλειές», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι «ξέρουμε τι θέλουμε, ξέρουμε πως θα το πετύχουμε και θα το πετύχουμε». Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι την επόμενη ημέρα μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης θα κατατεθεί το πρώτο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος και μία εβδομάδα μετά, το πρώτο φορολογικό με τις πρώτες μειώσεις φόρου.

 

 

 

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στους υπουργούς ότι «δεν αρκούν οι καλές προθέσεις και τα λόγια. Ο κόσμος περιμένει έργα και πράξεις. Δουλεύουμε για το εμείς και όχι για το εγώ. Μειώνουμε κατά το 1/3 τις γραμματείες και τους συνεργάτες των μελών της κυβέρνησης». Παράλληλα υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει ούτε μία ημέρα για χάσιμο. Αλλάζουμε το τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουμε και υλοποιούμε τις πολιτικές μας. Δεν σταματάμε στην ψήφιση ενός νόμου, παρακολουθούμε την εφαρμογή του. Πρόσθετο όπλο το πληροφοριακό σύστημα "Μαζί"».

 

Οι 12 προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης

 

Στην ομιλία του στο υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και τις δώδεκα προτεραιότητες της κυβέρνησής του που είναι:

1. Ισχυρή ανάπτυξη με πολλές επενδύσεις και καλύτερες δουλειές

2. Αξία στην ακίνητη περιουσία

3. Ασφάλεια στο σπίτι, στην πόλη και στη χώρα

4. Κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη στον πιο αδύναμο

5. Εκπαίδευση που απελευθερώνει το δυναμικό των Ελλήνων θα επισκεφθώ αύριο το υπουργείο Παιδείας για να συζητήσουμε για το τολμηρό μας σχέδιο για την εκπαίδευση του μέλλοντος.

6. Ποιοτική δημόσια υγεία για όλους

7. Νέο κοινωνικό συμβόλαιο κράτους-εργαζομένων και επιχειρήσεων

8. Υψηλό διαθέσιμο εισόδημα και αναγέννηση της μεσαίας τάξης

9. Προστασία του περιβάλλοντος και βιώσιμη ανάπτυξη

10. Ένα σύγχρονο ψηφιακό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη

11. Ένα νέο μοντέλο πολιτισμού αλλά και ενημέρωσης με διαφορετική αισθητική

12. Μια ισχυρή Ελλάδα σε έναν κόσμο που αλλάζει

 

Στο πλαίσιο υλοποίησης αυτών ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι «αύριο θα επισκεφθεί το υπουργείο Παιδείας για να συζητήσει με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, για το τολμηρό, όπως τόνισε, σχέδιο της κυβέρνησης για την εκπαίδευση του μέλλοντος, στο οποίο κεντρικό ρόλο έχουν οι άξιοι εκπαιδευτικοί μας».

 

«Ασκούμε πολιτική με το έργο και τη συμπεριφορά μας»

 

«Δεν ασκούμε πολιτική μόνο με το έργο, αλλά και με τη συμπεριφορά μας. Κρινόμαστε όχι μόνο για όσα λέμε, αλλά και για όσα εκπέμπουμε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Πριν από λίγες ημέρες ο λαός μάς εμπιστεύτηκε με τόλμη και ωριμότητα. Με την ίδια τόλμη και ωριμότητα καλούμαστε να κυβερνήσουμε. Μακάρι να συναντήσουμε την ίδια και από την αντιπολίτευση. Αντιπαλοί μας οι δυσκολίες. Να σηκώσουμε τα μανίκια ψηλά. Αγαπάμε αυτούς που μας επέλεξαν να τους υπηρετούμε. Να αποδείξουμε ότι δεν θα γίνουμε άλλη μια κυβέρνηση, αλλά μια άλλη κυβέρνηση. Καλή δουλειά και καλή επιτυχία σε όλες και όλους» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, τελειώνοντας την ομιλία του.

 

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ