Για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, τα επόμενα βήματα στην άρση του lockdown και την πορεία των εμβολιασμών μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που εξαπέλυσε επίσης νέα επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.

 

«Η Ελλάδα τα έχει καταφέρει σχετικά καλύτερα σε ό,τι αφορά στη διαχείριση της πανδημίας. Αυτή τη στιγμή η πανδημία υποχωρεί στη χώρα μας», τόνισε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

 

Όπως εξήγησε, «η Ελλάδα έχει προαγοράσει 25 εκατομμύρια εμβόλια, το διπλάσιο των δόσεων εμβολίων, από αυτό που χρειαζόμαστε, αυτό μπορώ να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό», ενώ πρόσθεσε πως μέχρι τα τέλη Μαρτίου «θα έχουμε περί τα 4 εκατομμύρια δόσεις, άρα θα μπορέσουμε να εμβολιάσουμε περί τα 2 εκατομμύρια συμπολιτών μας» και σημείωσε ότι από τον Φεβρουάριο θα δημιουργηθούν τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. 

 

«Τον Μάρτιο θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Από Μάρτιο-Απρίλιο θα μπούμε στη διαδικασία μαζικών εμβολιασμών. Μέσα στο Φεβρουάριο θα δημιουργήσουμε πολύ μεγαλύτερα από τα ήδη υπάρχοντα κέντρα εμβολιασμών ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να εμβολιάζουμε 20.000 την ημέρα», σημείωσε.

 

Για το εμβόλιο του κορωνοϊού ο πρωθυπουργός είπε πως δεν είχε καμία παρενέργεια. «Αν υπήρχαν σοβαρές παρενέργειες θα τις είχαμε μάθει. Τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή και αποτελεσματικά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

 

«Μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό τμήμα του ελληνικού πληθυσμού», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα αλλά «σε καμία περίπτωση δεν θα παραβιάσουμε την ευρωπαϊκή συμφωνία για την αγορά εμβολίων». «Δεν μπορεί να έχουμε μία Ευρώπη ala carte», τόνισε

 

Σχετικά με τη σημερινή του πρωτοβουλία περί πιστοποιητικού εμβολιασμού, που θα συζητηθεί σε επίπεδο ΕΕ, ανέφερε πως δεν πρέπει να έχουμε «αυταπάτες πως κάποιες χώρες ή εταιρείες θα ζητούν έγγραφα σχετικά με τον εμβολιασμό», ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για τον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι. «Γνωρίζουμε ότι ο ιός είναι εποχικός και από τον Μάιο αναμένεται να υπάρξει υποχώρηση» είπε.

 

Αναφορικά με την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, σημείωσε ότι «προφανώς και με ενδιαφέρει πάρα πολύ στο καθεστώς που ήμασταν τα Χριστούγεννα, να λειτουργήσει το click away, ή να επιτραπεί σε πολίτες να εισέλθουν στα καταστήματα. Αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ καλύτερα», υπογραμμίζοντας πως με δική του απόφαση έκλεισε τις δύο πρώτες εβδομάδες την οικονομική δραστηριότητα, «προκειμένου να προλάβω ραγδαία αύξηση κρουσμάτων».

 


Για το άνοιγμα των εκκλησιών τα Θεοφάνεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε πως υπήρξε διαφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Εκκλησία, «ύστερα όμως η Εκκλησία επέδειξε συμμόρφωση στα μέτρα», ενώ επισήμανε πως «ουδέποτε η επιτροπή μας εισηγήθηκε κλείσιμο της Θεσσαλονίκης προ των εορτών της 26ης και 28ης Οκτωβρίου. Έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για τη στήριξη του ΕΣΥ στη Βόρειο Ελλάδα». 

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίσης επίθεση ενάντια στο ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, σχολιάζοντας πως «στερείται οποιαδήποτε σοβαρότητα η πρόταση Τσίπρα να πάρουμε τις πατέντες και να παρασκευάζουμε στην Ελλάδα τα εμβόλια», ενώ αναφορικά με την σύγκριση της πανδημίας με την καταστροφή στο Μάτι, είπε πως χαίρεται που δεν έχει ακούσει κάτι τέτοιο από τα χείλη του Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας για άστοχη σύγκριση. «Αυτό που βλέπω δεν είναι αντιπολίτευση, αλλά απογοήτευση», ανέφερε. 

 

«Γιατί να συζητήσουμε πίσω από τις κλειστές πόρτες του Προεδρικού Μεγάρου και όχι ενώπιον των πολιτών στη Βουλή», διερωτήθηκε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, απαντώντας στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύγκληση Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

 


Στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός απέρριψε επίσης ότι ο ανασχηματισμός ήταν εκλογικός και διέψευσε ότι το 2021 θα είναι έτος εκλογών.

 

«Η πρόθεσή μου είναι να εξαντλήσω την τετραετία. Όχι δεν θα είναι το 2021 εκλογική χρονιά. Για να διεκδικήσω ακριβώς τι; Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση απολαμβάνει μιας ευρείας πλειοψηφίας 158 βουλευτών και πιστεύω ότι έχουμε απόθεμα εμπιστοσύνης. Το μεγάλο πρόταγμα είναι οι μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν μετά την πανδημία για να ξαναμπούμε σε τριχιά ανάκαμψης και ανάπτυξης».

 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στον Πολιτισμό, σημειώνοντας: «Να γνωρίζουν όλοι οι συμπολίτες μας και οι ειδικές κατηγορίες εργαζομένων ότι θα σταθούμε δίπλα στον καθένα και στην κάθε μία που έχουν ανάγκη. Μάλιστα η κυβέρνηση απέκτησε υφυπουργό αρμόδιο για τα θέματα του Σύγχρονου Πολιτισμού, νομίζω ότι ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει για να υποστηριχτεί το εξαιρετικό έργο το οποίο κάνει η Υπουργός Πολιτισμού,η Λινα Μενδωνη».

 

«Και γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά το πόσο δύσκολα περνάνε ειδικά οι άνθρωποι του πολιτισμού, το πόσο ''πλάτη'' έχουν βάλει και το πόσο είναι παρήγορο ότι και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, μέσω άλλων καναλιών, μέσω online παραστάσεων, κρατούν ζωντανή τη δημιουργικότητά τους και δίνουν μία διέξοδο σε μία κοινωνία η οποία πάντα αναζητεί και θα πρέπει να αναζητεί τον πολιτισμό ως διέξοδο. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που επέλεξα να κρατήσω ανοιχτά τα βιβλιοπωλεία τις ημέρες των εορτών και πιστεύω ότι κάναμε καλά, στείλαμε ένα μήνυμα ότι σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, που είμαστε πολύ περισσότερο χρόνο στο σπίτι, το να διαβάσουμε, ως κοινωνία, λίγο περισσότερο μόνο καλό θα μας κάνει».

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr