Οι δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» παρουσιάστηκαν σήμερα παρόντος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία ιστορική στιγμή, μιλώντας για «την τελευταία πράξη των δύσκολων στιγμών της πανδημίας».

 

«Η Ένωση προχωρεί σε μία κοινή έκδοση χρέους προς όφελος των κρατών – μελών της, μία πρόταση που υποστήριξα από την αρχή (...) Η Ελλάδα θεωρείται από τις ωφελημένες χώρες από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς δικαιούται κεφάλαια ύψους 31 δισ. ευρώ, ωστόσο και η χώρα μας με τη σειρά της ήταν από τις πρώτες που κατέθεσαν Σχέδιο που περιλαμβάνει 175 επενδύσεις, έργα και μεταρρυθμίσεις» σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

 

Η κυβέρνηση εκτιμά πως σε ορίζοντα 7ετίας θα δημιουργηθούν 200.000 νέες θέσεις εργασίας, με τους περισσότερους πόρους να κατευθύνονται στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία. Σχεδόν 8 δισ. θα εκταμιευτούν το 2021.

 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους τέσσερις πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας: στην πράσινη μετάβαση, στην ψηφιακή μετάβαση, στην απασχόληση, τις δεξιότητες και την κοινωνική συνοχή και τέλος στις ιδιωτικές επενδύσεις και τον θεσμικό μετασχηματισμό.

 

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» ανήκει στον ελληνικό λαό

 

Από την πλευρά της η επικεφαλής της Κομισιόν ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για τη θερμή υποδοχή στο «λίκνο της δημοκρατίας και της φιλοσοφίας». «Δεν ξεχάσω το πώς οι Έλληνες αναταποκρίθηκαν σε αυτές τις “μαύρες στιγμές” την περίοδο της πανδημίας. Επέδειξαν αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη», ανέφερε η κ. φον ντερ Λάιεν, αναφέροντας πως δίνεται το «πράσινο φως» στο σχέδιο «Ελλάδα 2.0».

 

«Ψηφιοποιούμε τις οικονομίες μας. Η πράσινη συμφωνία γίνεται πραγματικότητα και ετοιμάζουμε τις κοινωνίες μας να γίνουν πιο ανθεκτικές. Το πρόγραμμα μας ύψους 800 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο από την εποχή του σχεδίου Μάρσαλ», επισήμανε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Σήμερα γράφουμε ιστορία, η επιτυχία της Ελλάδας είναι και ευρωπαϊκή επιτυχία», επεσήμανε.