Μητσοτάκης: Η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία- Μέρκελ: Δύσκολο να βρίσκουμε λύσεις

Μητσοτάκης: Η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία- Μέρκελ: Δύσκολο να βρίσκουμε λύσεις Facebook Twitter
0

Τα ελληνοτουρκικά βρέθηκαν στο επίκεντρο των δηλώσεων που έκαναν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Άνγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένταση που διαρκεί, με στόχο πλέον την Ευρώπη και ολόκληρη τη Δύση. Σημείωσε ότι γνωρίζει τη θέση της καγκελαρίου υπέρ του διαλόγου και της εκτόνωσης των εντάσεων και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να μένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. 


 
«Φοβάμαι ότι συχνά η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία. Είναι καιρός οι ευρωπαϊκές αρχές να μετουσιωθούν σε ευρωπαϊκή πολιτική και πρακτική απέναντι σε όσους τις προσβάλλουν, γιατί οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. 

Μητσοτάκης: Η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία- Μέρκελ: Δύσκολο να βρίσκουμε λύσεις Facebook Twitter

Η Ελλάδα «δεν ανέχεται ούτε απειλές, ούτε αμφισβητήσεις των δικαιωμάτων της», τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Η συμφωνία της ΕΕ με την Άγκυρα είναι ένα παράδειγμα που μας δείχνει «ότι μπορούμε να συνεργαστούμε και με την Τουρκία», δήλωσε από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ. «Γνωρίζω τον μεγάλο αριθμό προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στη συνεργασία με την Τουρκία. Συζητήσαμε ότι πρέπει να ισχύουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, το διεθνές δίκαιο», συμπλήρωσε και παραδέχθηκε: «Διαπιστώνουμε ότι πάντα είναι σημαντικό αλλά πολύ δύσκολο να βρίσκουμε απαντήσεις και λύσεις μέσω του διαλόγου».

Δημοσιογράφος επεσήμανε στην Άνγκελα Μέρκελ ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την ΕΕ είναι χειρότερες από ότι το 2005, όταν ανέλαβε η ίδια και κλήθηκε να απαντήσει τι θα συμβούλευε τον διάδοχό της. 

Η καγκελάριος απάντησε πως όταν ανέλαβε, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε έπειτα από μακρές συζητήσεις να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. «Ήμουν ανάμεσα στους πολύ σκεπτικούς για αυτό. Είχα μία επικριτική στάση για τη δυνατότητα της Τουρκίας για να είναι πλήρες μέλος. Ήμουν μόνη μου τότε», συνέχισε. 

Τώρα, σημείωσε, πολλοί συμμερίζονται την άποψή της, καθώς άλλαξαν πολλά πράγματα που δεν μπορούσαν να προβλεφθούν. Τόνισε παράλληλα ότι στη σχέση με την Τουρκία θα πρέπει να υπάρχει αλληλοσεβασμός, αλλά και να τηρούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

«Είναι απαραίτητος ο διάλογος. Η Τουρκία και η Ευρώπη θα μπορέσουν να ισχυροποιήσουν τη θέση τους όταν λύσουμε όλα τα προβλήματα. Δεν έχουν λυθεί όλα, προστίθενται και άλλα», πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι δεν δίνει δημοσίως συμβουλές στον διάδοχό της. 

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα ζητήσει από τον διάδοχο της Άνγκελα Μέρκελ να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία. 

«Τα συμπεράσματα προσφέρουν δύο επιλογές. Η μία, αυτή που προσβλέπουμε, είναι της αμοιβαία ωφέλιμης συνεργασίας, που προϋποθέτει μείωση εντάσεων, σεβασμό της καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου. Ο δεύτερος είναι να αντιληφθεί η Τουρκία ότι αν συνεχίσει θα υπάρχουν κυρώσεις από ευρωπαϊκής πλευράς και ότι υπάρχουν όρια, που δεν μπορούν να ξεπεραστούν χωρίς συνέπειες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. 

Ο διάλογος, σε πρώτη φάση προϋποθέτει τη μείωση των αχρείαστων εντάσεων, τόνισε. «Δεν γίνεται η Τουρκία να στέλνει στον ΟΗΕ επιστολή με την οποία αμφισβητεί ουσιαστικά την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, επικαλούμενη μία εντελώς στρεβλή ερμηνεία της Συνθήκης της Λωζάνης και να ισχυριζόμαστε ότι δεν έχει γίνει τίποτα», υπογράμμισε και έκανε λόγο για διαρκή προκλητικότητα, που εκδηλώνεται με ακόμη πιο έντονο τρόπο στο ζήτημα της Κύπρου. 

Κανείς δεν επιδιώκει την οριστική σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία, επεσήμανε, καθώς κάτι τέτοιο δεν θα ήταν ωφέλιμο ούτε για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε για την Ελλάδα ή τη γειτονική χώρα. «Είναι κατανοητό και προς την τουρκική ηγεσία ότι η Ελλάδα τείνει χέρι φιλίας, αλλά πρώτη θα υπερασπιστεί κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα, σε περίπτωση που αισθάνεται ότι αυτά παραβιάζονται», πρόσθεσε. 

Τα περισσότερα προβλήματα στα ελληνοτουρκικά είναι προβλήματα ΕΕ-Τουρκίας, είπε η Άνγκελα Μέρκελ, συμφωνώντας με την άποψη που εξέφρασε ο πρωθυπουργός. «Έχουμε αλληλεξάρτηση», σημείωσε. «Θεωρώ θετικό για την Τουρκία- παρά τα πολλά που έχω να την κριτικάρω- ότι φιλοξενεί 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, που είναι μεγάλη υπόθεση», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος. 

«Το πρόβλημα που έχουμε σήμερα ότι έχουμε τόσους παράτυπους μετανάστες, που μεταφέρονται από διακινητές, που δεν έχουμε τη δυνατότητα- ή είναι πολύ μικρή- να προσεγγίσουμε τις ομάδες που χρειάζονται κατά κύριο λόγο τη βοήθειά μας», είπε απαντώντας σε ερώτηση για το μεταναστευτικό. 

Η Ελλάδα, συνέχισε «είχε εξαιρετικά αποτελέσματα όταν ασκήθηκε τεράστια πίεση στα εξωτερικά σύνορα και είπε ότι ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται τους ανθρώπους για να πετύχει πολιτικούς στόχους.  Καταφέραμε κάπως να το μειώσουμε αυτό. Το ίδιο κάνει και ο Λουκασένκο. Χρησιμοποιεί τους ανθρώπους ως μοχλό πίεσης. Και αυτό δεν το δεχόμαστε», τόνισε. 

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Πολιτική / Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος υπήρξε μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «Σπαρτιατών» μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2023, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ποια κόμματα θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Τα 31 κόμματα που θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου - Μπλόκο στους Σπαρτιάτες

Από τα 46 κόμματα που ζήτησαν να λάβουν μέρος, ο Άρειος Πάγος ενέκρινε τη συμμετοχή για 31 κόμματα και συνασπισμούς κoμμάτων που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές του 2024
NEWSROOM
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος- Αντιδράσεις από τα κόμματα για τις γροθιές εντός Βουλήε

Πολιτική / Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος- Αντιδράσεις από τα κόμματα για τις γροθιές εντός Βουλής

Οι πρώτες αντιδράσεις Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και Βελόπουλου μετά τον ξυλοδαρμό του Βασίλη Γραμμένου από τον Κωνσταντίνο Φλώρο, αλλά και την άμεση σύλληψή του
NEWSROOM