Η νομοθετική ρύθμιση για τους «αιώνιους φοιτητές» σχετικά με την ολοκλήρωση σπουδών αλλά και την εκκαθάριση των ανενεργών μητρώων συζητήθηκε σε σε σύσκεψη του πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκαν οι επόμενες παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου πανεπιστημίου. Κεντρικός άξονας της συζήτησης ήταν η εκκαθάριση των μητρώων από φοιτητές που δεν φοιτούν ενεργά επί δεκαετίες, αλλά και η θεσμοθέτηση μιας τελευταίας ευκαιρίας για όσους έχουν αποδεδειγμένα προσπαθήσει να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, στη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκε νέα νομοθετική ρύθμιση, βάσει της οποίας παλιοί φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον το 75% των απαιτούμενων μονάδων σπουδών και έχουν συμμετάσχει επιτυχώς σε τουλάχιστον δύο εξεταστικές των τελευταίων δύο ετών, θα μπορούν να συνεχίσουν για έως δύο επιπλέον εξάμηνα. Σε περιπτώσεις που απαιτείται πτυχιακή εργασία ή πρακτική άσκηση, η παράταση θα μπορεί να φτάσει τα τρία εξάμηνα.
Η ρύθμιση αναμένεται να καλύψει περισσότερους από 35.000 παλιούς φοιτητές που παραμένουν ενεργοί, αλλά δεν έχουν καταφέρει να αποφοιτήσουν.
Πέρα από τους ενεργούς φοιτητές που θα ωφεληθούν από την παράταση, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι από τον Σεπτέμβριο θα τεθεί σε εφαρμογή η διαγραφή των ανενεργών φοιτητών τετραετών προγραμμάτων, οι οποίοι από το ακαδημαϊκό έτος 2021-22 έχουν ήδη υπερβεί τη νόμιμη διάρκεια σπουδών. Η σχετική περίοδος χάριτος τεσσάρων ετών εκπνέει το επόμενο διάστημα.
Ενδεικτικά, στους καταλόγους φοιτητών των ΑΕΙ εξακολουθούν να εμφανίζονται εγγεγραμμένοι από τη δεκαετία του 1930, ενώ οι εγγραφές από τις δεκαετίες του 1960, 1970 και 1980 αριθμούν δεκάδες χιλιάδες.
Η απομάκρυνση ανενεργών φοιτητών, σύμφωνα με το κυβερνητικό επιτελείο, αναμένεται να βελτιώσει τη θέση των ελληνικών πανεπιστημίων σε διεθνείς αξιολογήσεις και ποιοτικούς δείκτες, αφαιρώντας φοιτητές που δεν έχουν πρόθεση ή δυνατότητα αποφοίτησης. Παράλληλα, θα εξοικονομηθούν χιλιάδες εργατοώρες διοικητικού προσωπικού.
Στη σύσκεψη εξετάστηκαν και οι τελικές ρυθμίσεις που θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση για την ενίσχυση της ασφάλειας στους πανεπιστημιακούς χώρους. Προβλέπεται η θέσπιση μηχανισμού άμεσης επιβολής πειθαρχικών και ποινικών κυρώσεων εντός σαφών χρονικών πλαισίων, η αυξημένη λογοδοσία και η αξιοποίηση τεχνολογικών μέσων για την πρόληψη παραβατικών συμπεριφορών.
Μητσοτάκης: «Πρώτη φορά θα ξέρουμε ποιοι πραγματικά φοιτούν»
Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη ρύθμιση «ουσιαστική μεταρρύθμιση» που θα επιτρέψει για πρώτη φορά στα δημόσια πανεπιστήμια να γνωρίζουν με ακρίβεια ποιοι φοιτούν.
«Αυτή η εκκαθάριση των καταλόγων των πανεπιστημίων θα έχει πολύ σημαντικά οφέλη ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τους δείκτες αξιολόγησης. Αλλά θέλω να σταθώ, επίσης, και στην πολύ σημαντική πρόβλεψη για μία τελευταία ευκαιρία σε εκείνους που αποδεδειγμένα ενδιαφέρονται να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι πρόκειται για μια ισορροπημένη μεταρρύθμιση που διαχωρίζει με σαφήνεια τους ενεργούς από τους ανενεργούς φοιτητές, επιτρέποντας στα πανεπιστήμια να προγραμματίζουν με ακρίβεια το έργο τους.
Απευθυνόμενος στα παιδιά που βρίσκονται τώρα στη φάση της επιλογής σχολής, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Λέω στους νέους να διαλέξουν τη σχολή που τους ταιριάζει, αλλά να τελειώσουν εγκαίρως. Δεν είναι τιμωρητικό μέτρο, είναι παρότρυνση να αξιοποιήσουν τον χρόνο τους σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον. Το κράτος προσφέρει δωρεάν δημόσια παιδεία, άρα και οι φοιτητές έχουν ευθύνη απέναντι στον εαυτό τους να είναι συνεπείς».
Ζαχαράκη: «Δίκαιη και θεσμική λύση για ενεργούς φοιτητές»
Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη χαρακτήρισε τη ρύθμιση ως «απαραίτητο βήμα» για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του δημόσιου πανεπιστημίου, σημειώνοντας: «Με αυτή τη βελτιωμένη διάταξη, δίνουμε τη δυνατότητα σε ανθρώπους που το αξίζουν και το δικαιούνται να αποκτήσουν πτυχίο. Παράλληλα, υλοποιούμε έναν διττό πολιτικό στόχο: την εκκαθάριση των μητρώων από φοιτητές δεκαετιών και τη θεσμική κατοχύρωση μιας τελευταίας ευκαιρίας για όσους έχουν πραγματικά προσπαθήσει».
Η κ. Ζαχαράκη επεσήμανε ακόμη ότι με την αρχική μεταρρύθμιση του 2021, η οποία τώρα ενισχύεται, τα ελληνικά πανεπιστήμια μπορούν να αποκτήσουν σαφή εικόνα για τους ενεργούς φοιτητές τους και να οργανώσουν καλύτερα τη λειτουργία τους, με έμφαση στη διεθνοποίηση, τη χρηματοδότηση και τη φοιτητική μέριμνα.
Η ρύθμιση αναμένεται να τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση, προτού οδεύσει προς ψήφιση στη Βουλή.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ