Μαξίμου: Δεν απειλούνται 15.000 θέσεις στα κανάλια - Τι απαντά η ΕΙΤΗΣΕΕ

Μαξίμου: Δεν απειλούνται 15.000 θέσεις στα κανάλια - Τι απαντά η ΕΙΤΗΣΕΕ Facebook Twitter
1

«Πολυφορεμένο επιχείρημα» χαρακτηρίζουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου τον κίνδυνο απώλειας εκατοντάδων θέσεων εργασίας απασχολουμένων στα ιδιωτικά κανάλια, λόγω των μεταρρυθμίσεων του Παππά. Σε σημερινή άτυπη ενημέρωση κυβερνητικοί κύκλοι διαπίστωναν:

«Πώς γίνεται να απειλείται η δουλειά 15.000 ανθρώπων, όταν όλα μαζί τα κανάλια απασχολούν 2.639;», "απαντώντας" με αυτόν τον τρόπο σε φωνές, οι οποίες, κατά τους ίδιους κύκλους, λένε ότι «ο αριθμός των τεσσάρων αδειών θα έχει συνέπεια 15.000 εργαζόμενοι να χάσουν τη δουλειά τους».

Εν συνεχεία οι ίδιες πηγές προχώρησαν σε μία γενική αναφορά περί «πολύ συχνά προβληματικής» τήρησης των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας «από τα περισσότερα ιδιωτικά κανάλια», εξαντλητικών ωραρίων και ευέλικτων μορφών εργασίας.

Με άλλα λόγια το θέμα για το Μαξίμου δεν έγκειται στο ότι/αν από τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών θα χαθούν πράγματι θέσεις εργασίας, αλλά ότι "κάποιοι" ισχυρίζονται ότι αυτές θα είναι πολλαπλάσιες και όχι 1 - 2.000!

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο αριθμός αυτός καθ' αυτός (15.000) στον οποίον αναφέρονται, ουδείς γνωρίζει από ποιον / ποιους έχει διατυπωθεί.

Ειδικότερα, έλεγαν από το Μαξίμου:


«Ίσως το πιο "πολυφορεμένο" επιχείρημα όσων πολεμούν τη μεταρρύθμιση του τηλεοπτικού πεδίου που φέρνει η κυβέρνηση είναι ότι "ο αριθμός των τεσσάρων αδειών θα έχει συνέπεια 15.000 εργαζόμενοι να χάσουν τη δουλειά τους". Το ακούσαμε κατά κόρον, τις τελευταίες μέρες, από τα τηλε-παράθυρα».

«Η πραγματικότητα, όμως, τους διαψεύδει - συνεχίζουν. Διότι, για να χάσουν 15.000 άνθρωποι τη δουλειά τους, θα έπρεπε βέβαια -όλα μαζί- τα ιδιωτικά κανάλια να απασχολούν τουλάχιστον τόσους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», στα ιδιωτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας εργάζονται με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, ορισμένου ή αορίστου χρόνου, 2.639 άνθρωποι».

Παράλληλα παραθέτουν έναν «αναλυτικό πίνακα, ανά τηλεοπτικό σταθμό»:

MEGA 540
ALPHA 537
ΑΝΤ1 509
STAR 387
ΣΚΑΪ 340
Ε TV 206
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 61
ART 59
ΣΥΝΟΛΟ 2.639
πηγή: σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ»

«Πώς γίνεται, λοιπόν, να απειλείται η δουλειά 15.000 ανθρώπων, όταν όλα μαζί τα κανάλια απασχολούν 2.639; Προφανώς, με τον ίδιο τρόπο που μονίμως εκτοξεύονται στοιχεία χωρίς καμία τεκμηρίωση, καμία επίσημη πηγή και –εν τέλει- καμία σοβαρότητα» σημειώνουν.

«Μάλιστα από τους ελέγχους που έχει διενεργήσει τους τελευταίους μήνες το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας - καταλήγουν - προκύπτει ότι και η τήρηση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας από τα περισσότερα ιδιωτικά κανάλια είναι, πολύ συχνά, προβληματική. Διαπιστώνονται, συστηματικά, η μη καταβολή δεδουλευμένων, υπερωριών και επιδομάτων, εξαντλητικά ωράρια εργασίας, περιπτώσεις απασχόλησης ανασφάλιστων εργαζομένων, ενώ κυριαρχούν οι "ευέλικτες" μορφές εργασίας (συμβάσεις μερικής απασχόλησης, συμβάσεις δανεισμού, εργολαβίας και μπλοκάκια)».

Τι απαντά η ΕΙΤΗΣΕΕ;

Απάντηση στο non paper της κυβέρνησης έδωσε με ανακοίνωσή της η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, υπογραμμίζοντας ότι ποτέ δεν ισχυρίστηκε ότι οι εργαζόμενοι στα κανάλια είναι 15.000.

Η ΕΙΤΗΣΕΕ στην ανακοίνωσή της σημειώνει ότι με τον νέο νόμο που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες και τα 400 άτομα ανά κανάλι που αυτός υπαγορεύει, από τους τωρινούς 2.639 εργαζόμενους, με μαθηματική ακρίβεια θα χάσουν τη δουλειά τους 1.000 άνθρωποι.

Στην ανακοίνωση επίσης επισημαίνεται ότι τα κανάλια μέλη της τηρούν την εργατική νομοθεσία, και χρησιμοποιούν –όπως πολλές επιχειρήσεις και το Δημόσιο- ευέλικτες μορφές εργασίας όπου χρειάζεται, καθώς η ελληνική νομοθεσία δεν τις απαγορεύει. Η ΕΙΤΗΣΕΕ σημειώνει ότι εάν ο αριθμός των καναλιών μειωθεί σε τέσσερις σταθμούς, θα μειωθεί ανάλογα και το παραγόμενο περιεχόμενο και έτσι, το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι χρειάζονται 400 άτομα ανά κανάλι δεν στέκει, καθώς το συνολικό προσωπικό που χρειάζεται αντίστοιχα της δεδομένης παραγωγής, είναι σταθερό.

Τέλος, η ΕΙΤΗΣΕΕ καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει την προπαγάνδα την οποία χρησιμοποιεί, για να θολώσει, όπως σημειώνεται, τα νερά και να αποκρύψει την πραγματική διάσταση των σχεδιασμών της απειλώντας τη Δημοκρατία, καταργώντας τον πλουραλισμό και τους κανόνες λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Πατέλη: Όπως το 2023 έτσι και τώρα έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του λαού

Πολιτική / Μητσοτάκης στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Πατέλη: Όπως το 2023 έτσι και τώρα έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του λαού

Ο πρωθυπουργός έδωσε το παρών στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Πατέλη «Η Μεγάλη Επιστροφή: Ο δρόμος για την αξιοπιστία της Ελλάδας», στην Εθνική Πινακοθήκη
LIFO NEWSROOM
H χειραψία Μητσοτάκη-Καραμανλή και η απουσία Σαμαρά από την παρουσίαση του βιβλίου του Ευρυπίδη Στυλιανίδη

Πολιτική / H χειραψία Μητσοτάκη-Καραμανλή και η απουσία Σαμαρά από την παρουσίαση του βιβλίου του Ευρυπίδη Στυλιανίδη

Στο Ωδείο Αθηνών παρουσιάστηκε το βιβλίο «Τεχνητή Νοημοσύνη: Ανθρώπινα Δικαιώματα, Δημοκρατία & Κράτος Δικαίου» του Ευριπίδη Στυλιανίδη. Παρόντες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κώστας Καραμανλής, απών ο Αντώνης Σαμαράς
LIFO NEWSROOM
Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Πολιτική / Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Ο κ. Βάρρας, που παραμένει σύμβουλος του πρωθυπουργού για αγροτικά ζητήματα, υποστήριξε ότι έχει δεχθεί «δολοφονία χαρακτήρα» και έχει ήδη απευθυνθεί δύο φορές στους Ευρωπαίους Εισαγγελείς
LIFO NEWSROOM
Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Πολιτική / Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Οξύς υπήρξε και απέναντι στη σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως η παρουσία του Σωκράτη Φάμελλου «δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικά διαφορετικό» και πως το κόμμα παραμένει χωρίς σαφή πολιτική πρόταση
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

Πολιτική / Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

«Θυμίζω ότι ακολούθησαν τα capital controls, οι κλειστές τράπεζες, το διχαστικό δημοψήφισμα και χρεώθηκε η χώρα μας πάνω από 100 αχρείαστα δισεκατομμύρια», είπε ο Παύλος Μαρινάκης.
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Τι με κοιταζεις Μαξιμου μουδιασμενοσυγχωρα με που δεν καταλαβαινωτι λενε τα κομπιουτερς κι οι αριθμοιΠως η αναγκη γινεται δουλεία πως η δουλεία γινεται σιωπη..