Μαρινάκης για μη κρατικά πανεπιστήμια: «Ο νόμος θα περάσει γιατί τον θέλει η κοινωνία και οι φοιτητές»

Παύλος Μαρινάκης: Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI
0

Για τo νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα, μίλησε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Αντ1, ο Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα αλλά και στην απόφαση της κυβέρνησης να εναντιωθεί στην πρακτική των καταλήψεων σε πανεπιστημιακές σχολές, τις οποίες χαρακτήρισε μία από τις τελευταίες παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδος. Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο σχετικά με το γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, που όπως τόνισε θα τεθεί προς ψήφιση τις επόμενες εβδομάδες.

«Σε λιγότερο από ένα μήνα, μέσα στον Φεβρουάριο, θα ψηφιστεί μία από τις πιο εμβληματικές μεταρρυθμίσεις στην ιστορία της χώρας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση και για τα δημόσια πανεπιστήμια, γιατί θα δοθούν συνολικά, περίπου, ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Θα δίνεται η δυνατότητα σε πολύ μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού να παρέχουν προγράμματα σε συνεργασία με τα δημόσια πανεπιστήμια και βέβαια η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ως παραρτήματα ξένων ΑΕΙ στη χώρα μας, κάτι το οποίο για μένα είναι η πιο θλιβερή εκκρεμότητα, η μεγαλύτερη αδικία και για τους Έλληνες μαθητές στη μεταπολιτευτική Ελλάδα», ανέφερε αρχικά για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Παύλος Μαρινάκης: «Καμία υποβάθμιση των πτυχίων»

Σχετικά με την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων ο κ. Μαρινάκης τόνισε πως δεν προβλέπεται καμία υποβάθμιση των πτυχίων. Αναφέρθηκε παράλληλα στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, σε Ευρώπη και εκτός, όπου λειτουργούν τέτοιου είδους πανεπιστήμια και πολλοί Έλληνες αντί να σπουδάζουν στη χώρα τους πάνε εκεί. «Η ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων είναι προς το συμφέρον κυρίως των δημοσίων πανεπιστημίων, της συντριπτικής πλειοψηφίας των νέων ανθρώπων στη χώρα, ακόμα και για εκείνους που, είτε είναι φοιτητές, είτε έχουν φθάσει 30 - 40 ετών και κάνουν πορείες και καταλήψεις -καμία σχέση δηλαδή με τη φοιτητική κοινότητα- είναι υπέρ τους.

»Σε μία χώρα που έχει 40.000 Έλληνες, οι οποίοι σπουδάζουν στο εξωτερικό και είναι αυτός ο αριθμός μεγαλύτερος σε απόλυτο νούμερο, όχι μόνο αναλογικά με τον πληθυσμό, από τις υπόλοιπες χώρες στην Ευρώπη. Στην Ισπανία, με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό, ο αριθμός αυτός είναι 36.000, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία, ο αριθμός αυτός, οι 40.000 δηλαδή στη χώρα μας, είναι 33.000. Εμείς λέμε το εξής: Πάμε να κάνουμε κάτι, καμία υποβάθμιση των πτυχίων, σας καλώ να πάμε στην Κύπρο, να δείτε τι συμβαίνει. Η Κύπρος, η οποία σε αυτό το θέμα είναι μπροστά από εμάς. Έχω πάει και επισκεφτεί τη βιβλιοθήκη δημόσιου πανεπιστημίου της Κύπρου», τόνισε μεταξύ άλλων.

»Πηγαίνετε να δείτε τη βιβλιοθήκη σ' ένα πανεπιστήμιο δημόσιο και ιδιωτικό στην Κύπρο. Πηγαίνετε μία βόλτα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ή στην ΑΣΟΕΕ και στα κτίρια αυτά και κάντε τις συγκρίσεις σας. Ένα το κρατούμενο. Και δεύτερον, τα κριτήρια τα οποία θεσπίζει το υπουργείο Παιδείας για τα μη κρατικά πανεπιστήμια τα οποία θα ιδρυθούν, είναι τα πιο αυστηρά κριτήρια από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη. Τρίτο δεδομένο, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα, όχι μόνο στην Ευρώπη, παγκοσμίως ―μέχρι και στη Βόρεια Κορέα λειτουργεί μη κρατικό πανεπιστήμιο, δεν μπορεί να τρελάθηκαν όλοι σε όλο τον κόσμο και να είμαστε εμείς οι έξυπνοι- που εμποδίζουμε τα παιδιά τα οποία μπορούν να πάνε στην Κύπρο, να πάνε στην Ιταλία, να πάνε σε ολόκληρο τον κόσμο, να μην τ' αφήνουμε να σπουδάσουν στη χώρα τους», κατέληξε.

Μιλώντας στη συνέχεια της συνέντευξής του για τις αντιδράσεις απέναντι στο νέο νομοσχέδιο, ο κ. Μαρινάκης χαρακτήρισε πως προέρχονται από  «θλιβερές μειοψηφίες». «Το «θλιβερές» το λέω εν πλήρη επίγνωση, γιατί είναι άνθρωποι οι οποίοι με το έτσι θέλω, θέλουν να εναντιωθούν στο να μπορεί ένας μαθητής, ένας νέος άνθρωπος, που μπορεί να πάει ενδεχομένως στην Κύπρο, σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του εξωτερικού, να σπουδάσει σ' ένα μη κρατικό πανεπιστήμιο, θέλουν να μην μπορεί να το κάνει αυτό, στη χώρα του. Μάλιστα, πολλοί εκπροσωπούν πολιτικούς χώρους, που πολλοί εξ αυτών ενώ έχουν σπουδάσει είτε οι ίδιοι, είτε τα παιδιά τους στο εξωτερικό, δεν θέλουν αυτό να το κάνουν τα Ελληνόπουλα.

»Η Κυβέρνηση, λοιπόν, αυτή έχει αλλάξει την αντιμετώπιση σε τέτοια ζητήματα. Αν εμείς εδώ και έχουμε ένα νόμιμο όργανο για να πάρουμε μία απόφαση, δεν νομίζω ότι μπορούμε να πάρουμε μία απόφαση, να πάμε να κάνουμε μία ληστεία. Δεν μπορεί, δηλαδή, ακόμα και αν είναι νόμιμος ο τρόπος που λαμβάνεται μία απόφαση -εγώ να πω ότι αυτές οι συνελεύσεις είναι όλες νόμιμες, που δεν είναι όλες, ούτε με απαρτία, αλλά δεν είμαι αυτός που θα το κρίνει, οι πρυτανικές αρχές θα κρίνουν γι΄ αυτά. Αλλά και με νόμιμο τρόπο να λαμβάνονται, η κατάληψη είναι μια παράνομη πράξη. Τελεία και παύλα. Από κει και πέρα, λοιπόν, όλοι μπορούν ν' αναλάβουν τις ευθύνες τους. Επειδή διάβασα καταγγελία φοιτήτριας, στη Νομική Αθηνών μπαίνουν κάθε χρόνο τουλάχιστον 350 φοιτητές και με τις μετεγγραφές φτάνουν και 500 εισακτέοι. Αν αυτό το πολλαπλασιάσετε επί τέσσερα έτη συν τους επί πτυχίω φοιτητές βλέπετε πόσος είναι ο αριθμός των φοιτητών της Νομικής. Σε αυτές, λοιπόν, τις συνελεύσεις δεν συμμετέχει ούτε το 10% των φοιτητών», σημείωσε εξίσου.

«Στην Ελλάδα εδώ και 50 χρόνια έχουμε Δημοκρατία. Υπάρχει μια Κυβέρνηση, η οποία εξελέγη με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και μάλιστα η Νέα Δημοκρατία έχει στο πρόγραμμά της διαχρονικά την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων. Ψηφίστηκε με αυτό στο πρόγραμμά της. Η κοινωνία είναι υπέρ. Η Κυβέρνηση αυτή εξελέγη νόμιμα. Ο νόμος αυτός θα περάσει γιατί είναι νόμος που ψηφίζεται από μια εκλεγμένη Κυβέρνηση, τον θέλει η κοινωνία και τον θέλουν οι φοιτητές. Αν κάποιοι νομίζουν ως μειοψηφίες στα δημόσια πανεπιστήμια, που πολλοί εξ αυτών δεν είναι φοιτητές, ότι θα εμποδίσουν τους Έλληνες πολίτες, τους νέους ανθρώπους αν θέλουν να σπουδάσουν σε ένα μη κρατικό πανεπιστήμιο, είναι γελασμένοι. Ο νόμος θα περάσει, οι εξεταστικές θα εξασφαλιστούν. Έχουν καθήκον οι πρυτανικές αρχές να εφαρμόσουν το νομικό οπλοστάσιο- μεταξύ αυτών και την ψηφιακή εξεταστική- που δίνει ο υπουργός Παιδείας. Εμείς δεν θέλουμε να ρίξουμε νερό στον μύλο της προβοκάτσιας συγκεκριμένων πολιτικών χώρων. Αλλά, επαναλαμβάνω, όπου κληθούν οι αρχές θα επέμβουν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παύλος Μαρινάκης για γάμο ομόφυλων ζευγαριών: «Το νομοσχέδιο θα έρθει προς ψήφιση τις επόμενες εβδομάδες»

«Καταρχάς μιλάμε για ένα νομοθέτημα που έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια ως προς την ισότητα στον γάμο σε πάνω από 30 χώρες σε όλον τον κόσμο και ως προς την υιοθεσία/τεκνοθεσία -είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα- σε ακόμη περισσότερες. Μέχρι τη στιγμή που θα φέρει ένα συγκεκριμένο νομοσχέδιο η Κυβέρνηση αυτή, αρχικά στο υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια στη Βουλή προς ψήφιση, αυτό περνάει από όλα τα στάδια ελέγχου για να είναι πλήρως συνταγματικό. 'Αρα, το νομοσχέδιο αυτό είναι πλήρως συνταγματικό.

»Και μάλιστα ενεκρίθη από το υπουργικό συμβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ και συνυπογράφηκε από όλα τα συναρμόδια υπουργεία και όλες τις αντίστοιχες νομικές υπηρεσίες και της Προεδρίας της Κυβέρνησης και των υπουργείων. Αυτό που μπορώ να σας απαντήσω είναι ότι το νομοσχέδιο είναι συνταγματικό πλήρως. Και αυτό είναι κάτι που δεν το λέει μόνο η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός αλλά το λέει και η συντριπτική πλειοψηφία του νομικού κόσμου», τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης.

«Το νομοσχέδιο θα έρθει προς ψήφιση τις επόμενες εβδομάδες. Είναι σε δημόσια διαβούλευση. Θεωρώ ότι έχουμε εξαντλήσει τη συζήτηση, έχουμε εκθέσει τα επιχειρήματά μας. Νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος διχασμού και μάλιστα η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. έχει βγει πιο ενωμένη, σε ένα θέμα, που διαχρονικά σε όλα τα αντίστοιχα νομοσχέδια περί δικαιωμάτων, δεν τίθεται θέμα -κατά παράδοση της παράταξής μας- κομματικής πειθαρχίας. Και το λέω, γιατί το διαπίστωσα και κατά τη συζήτηση που έγινε με τους βουλευτές, όπως γίνεται και σε κάθε άλλο νομοσχέδιο, αλλά και στη δημόσια συζήτηση: Αυτή η Κ.Ο. σε χρόνια εισαγόμενων κρίσεων, έχει σταθεί ενωμένη, έχει βάλει πλάτη, έχει βγει μπροστά, έχει μιλήσει και για δυσάρεστα πράγματα, τα οποία μετά φάνηκαν αναγκαία για τον τόπο και έτσι θα συνεχίσει να κάνει», κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «Γαλάζια Πατρίδα» στα τουρκικά σχολικά βιβλία και η απάντηση Δένδια από το Καστελλόριζο

Πολιτική / Η «Γαλάζια Πατρίδα» στα τουρκικά σχολικά βιβλία και η απάντηση Δένδια από Καστελόριζο

«Η ελευθερία απειλείται από τον αναθεωρητισμό και δεν είναι δεδομένη» είπε ο υπουργός Άμυνας την ίδια ημέρα που στα τουρκικά σχολεία εμφανίστηκε η θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας» στα βιβλία
LIFO NEWSROOM
Financial Times: Επιστολή Μητσοτάκη στη φον ντερ Λάιεν- Ζητά ευρωπαϊκή λύση στις στρεβλώσεις της αγοράς ενέργειας

Πολιτική / Financial Times: Επιστολή Μητσοτάκη στη φον ντερ Λάιεν- Ζητά ευρωπαϊκή λύση στις στρεβλώσεις της αγοράς ενέργειας

Ο πρωθυπουργός καλεί την πρόεδρο της Κομισιόν να χρησιμοποιήσει τη δεύτερη θητεία της για να προωθήσει την ενίσχυση της διασυνοριακής δυναμικότητας της Ευρώπης, ώστε να αποτραπούν παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον
LIFO NEWSROOM
Πολάκης για Κασσελάκη: «Έκανα λάθος μαζί του, κάνει μόνο κακό στον ΣΥΡΙΖΑ»

Πολιτική / Πολάκης για αποπομπή Κασσελάκη: «Αποδέχθηκε ότι υπερψήφιση της μομφής σήμαινε έκπτωση από το αξίωμα του προέδρου»

«Η διαδικασία είχε λήξει με αποδοχή απ' όλες τις πλευρές, πυροδοτήθηκε από το άρθρο Κοντιάδη» είπε ο βουλευτής Χανίων για την άρση εμπιστοσύνης από το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη
LIFO NEWSROOM
Ο δύσκολος γρίφος της αξιωματικής αντιπολίτευσης

LiFO politics / Ο δύσκολος γρίφος της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Το καλοκαίρι που πέρασε ήταν γεμάτο από πολιτικά γεγονότα. Η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον δημοσιογράφο, συγγραφέα και αρθρογράφο της LiFO Γιάννη Παντελάκη για τις σημαντικότερες πολιτικές εξελίξεις των ημερών.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ

Πολιτική / «Αυγή» και «Στο Κόκκινο»: Υποσχέσεις για πληρωμή της μισθοδοσίας Ιουλίου και Αυγούστου μέχρι 20 Σεπτεμβρίου

Προσπάθειες να κυκλοφορήσει η κυριακάτικη «Αυγή» - Εξελίξεις στα Μέσα Ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής κατά κασσελάκη - Τι γίνεται με το δάνειο
LIFO NEWSROOM