Λυκουρέζος: Δεν συνιστά εσχάτη προδοσία η συμπεριφορά του Βαρουφάκη

Λυκουρέζος: Δεν συνιστά εσχάτη προδοσία η συμπεριφορά του Βαρουφάκη Facebook Twitter
Nikos Libertas / SOOC
2

«Δεν είναι δυνατό να υποστηριχθεί νομικά ότι οι ενέργειές του αποσκοπούσαν να αποστερήσουν ή να παρακωλύσουν τη Βουλή, την Κυβέρνηση ή/και τον Πρωθυπουργό από την ενάσκηση της εξουσίας που τους παρέχει το Σύνταγμα», αναφέρει μεταξύ άλλων ο ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, για τη μηνυτήρια αναφορά δικηγόρου των Αθηνών κατά του κ. Βαρουφάκη.

Στη δήλωσή του για τη μηνυτήρια αναφορά κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος αναφέρει:

«Η προσπάθεια απόδοσης ποινικών ευθυνών στον κ. Γιάνη Βαρουφάκη, ιδίως κατόπιν όσων είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την παραίτησή του, ήταν σχεδόν αναμενόμενη.

Ο συνάδελφος κ. Π. Γιαννόπουλος έλαβε την πρωτοβουλία να συντάξει και να υποβάλει στην κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μηνυτήρια αναφορά εναντίον του τ. Υπουργού Οικονομικών, όπου με ενάργεια περιγράφονται οι πράξεις και παραλείψεις του που – κατά τον μηνυτή – τεκμηριώνουν τις ευθύνες του τ. Υπουργού για τον χειρισμό και την τραγική εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, οι οποίες οδήγησαν τη χώρα σε έναν επώδυνο συμβιβασμό, διασύροντάς τη διεθνώς.

Ας μου επιτραπεί, ωστόσο, να διατυπώσω τις σοβαρές επιφυλάξεις μου ως προς το εάν τα πραγματικά περιστατικά που παρατίθενται στην μηνυτήρια αναφορά που υποβλήθηκε, μπορούν να υπαχθούν στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων περί εσχάτης προδοσίας.

Και τούτο, γιατί, παρά την αφόρητη διγλωσσία του κ. Βαρουφάκη και την εν γένει στάση του από την ανάληψη των καθηκόντων του μέχρι και σήμερα, δεν είναι δυνατό να υποστηριχθεί νομικά ότι οι ενέργειές του αποσκοπούσαν να αποστερήσουν ή να παρακωλύσουν τη Βουλή, την Κυβέρνηση ή/και τον Πρωθυπουργό από την ενάσκηση της εξουσίας που τους παρέχει το Σύνταγμα, ή να τους εξαναγκάσει να εκτελέσουν ή να παραλείψουν πράξεις που απορρέουν από την εξουσία αυτή. Η διατύπωση των άρθρων 134 και 135 του Ποινικού Κώδικα δεν αφήνει τέτοια περιθώρια ερμηνείας, οσοδήποτε διασταλτικά και αν ήθελε προσεγγισθεί το πεδίο εφαρμογής τους.

Το γεγονός, ωστόσο, ότι η συμπεριφορά του κ. Βαρουφάκη δεν συνιστά εσχάτη προδοσία ή προπαρασκευή της, δεν σημαίνει ότι παραμένει ποινικά μη αξιόλογη. Η Βουλή, η οποία και θα κληθεί τελικώς να ασκήσει ή όχι ποινική δίωξη (εφόσον η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβιβάσει σε αυτήν την ως άνω μηνυτήρια αναφορά), έχει το δικαίωμα να δώσει στις πράξεις του τ. Υπουργού διαφορετικό νομικό χαρακτηρισμό, εκτιμώντας τις υπό το πρίσμα άλλων ποινικών διατάξεων.

«Σε κάθε περίπτωση, και πέρα από οποιαδήποτε καταγγελία, η πολιτική ευθύνη του κ. Βαρουφάκη, ακόμη και αν ποτέ δεν αποκτήσει ποινική υπόσταση, είναι πιστεύω δεδομένη, ακόμη και αν ίδιος πεισματικά αρνείται να την αναλάβει», καταλήγει, κλείνοντας, ο κ. Λυκουρέζος.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα Δημοκρατία: Καταθέτει υπόμνημα στον Άρειο Πάγο κατά της συμμετοχής των Σπαρτιατών στις Ευρωεκλογές

Πολιτική / Νέα Δημοκρατία: Καταθέτει υπόμνημα στον Άρειο Πάγο κατά της συμμετοχής των Σπαρτιατών στις Ευρωεκλογές

Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε χτες υπόμνημα στον Άρειο Πάγο με το οποίο ζητά με τη σειρά του να αποκλειστούν οι Σπαρτιάτες από τις ευρωεκλογές- Η επιστολή του Αλέξη Χαρίτση
NEWSROOM
Ο Κασσελάκης ρωτά τον Μητσοτάκη: Θα διαγραφεί ο ομοφοβικός βουλευτής Κυριαζίδης;

Πολιτική / Ο Κασσελάκης ρωτά τον Μητσοτάκη: Θα διαγραφεί ο ομοφοβικός βουλευτής Κυριαζίδης;

«Πρόεδρο; ο; η;» είπε ο βουλευτής Δράμας της ΝΔ για τον Στέφανο Κασσελάκη - Το βίντεο που ανάρτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι κατέβασε ένα «ανατριχιαστικό ακροδεξιό ψηφοδέλτιο» για τις ευρωεκλογές
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
/Αντιγράφω από Το Βήμα / [...] "μετά την πτώση της [χούντας] με τα τραγικά γεγονότα της Κύπρου, η χούντα έφτασε τελικά στα δικαστήρια: πόσοι θυμούνται σήμερα ότι όλη αυτή η διαδικασία που οδήγησε τους χουντικούς στο σκαμνί οφείλεται στην πράξη ενός ιδιώτη, ενός δικηγόρου, του Αλέξανδρου Λυκουρέζου, που κατέθεσε την πρώτη μήνυση κατά της χούντας και έτσι άνοιξε η οδός της Δικαιοσύνης που ως τότε δεν είχε όχι ανοίξει, αλλά ούτε καν αναφερθεί;Μέχρι τη μήνυση Λυκουρέζου, οι χουντικοί δεν αντιμετώπιζαν ποινικά ζητήματα, σε μία εποχή που μπορεί η χούντα να είχε πέσει στην κορυφή της, αλλά πιο κάτω είναι δύσκολο να πει κανείς ποιος είχε ακόμα την πραγματική δύναμη. Εκείνη η μήνυση έδειξε λοιπόν κάτι εξαιρετικά διδακτικό, το οποίο ουδείς πρέπει να ξεχνά: ό,τι σε οριακές στιγμές για τη δημοκρατία, αυτή είναι υπόθεση όλων μαζί και του καθενός χωριστά. Γιατί αυτό ακριβώς αποδείχθηκε τότε."Αυτά...