Κυριάκος Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: «Να μην φοβόμαστε τη λέξη ενσωμάτωση»

Κυριάκος Μητσοτάκης Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Διαβεβαιώσεις για την πολιτική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, αλλά και αιχμές κατά συγκεκριμένων κύκλων περιελάμβανε η σημερινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Μιλώντας σήμερα το μεσημέρι σε εκδήλωση με θέμα «Ευρωπαϊκές Λύσεις στην Κοινή Πρόκληση της Μετανάστευσης» ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε μεταξύ άλλων πως «δίκαιη μεταναστευτική πολιτική δεν σημαίνει ανοιχτά ή ανύπαρκτα σύνορα, αλλά κανόνες. Και αυτούς τους κανόνες τηρήσαμε το 2020 απέναντι στην εργαλειοποίηση της προσφυγικής κρίσης». Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στο μεταναστευτικό ζήτημα παρουσία μεταξύ άλλων του αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαρ. Σχοινά, της Ευρωπαίας Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον και των πρέσβεων των χωρών της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος νωρίτερα συναντήθηκε με την Ευρωπαία Επίτροπο επισήμανε ότι απαιτείται ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα της μετανάστευσης, και σύνδεση των αρχών του ευρωπαϊκού κεκτημένου με την προάσπιση των αρχών της Ευρώπης. Έθεσε την Ευρώπη προ των ευθυνών της τονίζοντας ότι η διαχείριση του προβλήματος θα κρίνει και την αξιοπιστία της. Πρόσθεσε δε ότι πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη το εάν η ΕΕ ξέρει να μεταφράζει τις διακηρύξεις της σε μια αποτελεσματική πολιτική.

Αιχμές Μητσοτάκη για το μεταναστευτικό και τα περί ξενοφοβίας 

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την Ελλάδα είναι αδιαπραγμάτευτη η φύλαξη των συνόρων της, ενώ καταφέρθηκε εναντίον όσων -όπως είπε- επιχείρησαν να συκοφαντήσουν την Ελλάδα, «χωρίς να διστάσουν να κατασκευάσουν ακόμη και τραγωδίες». Συγκεκριμένα άφησε αιχμές λέγοντας ότι αυτοί εξυπηρετούσαν τα σχέδια των λαθροδιακινητών, και είπε ότι τους κανόνες που τήρησε η Ελλάδα το 2020 απέναντι στην εργαλειοποίηση του προσφυγικού, τους τηρεί και σήμερα απέναντι σε όσους καλλιεργούν στην Ελλάδα την εχθροπάθεια και ξενοφοβία, με μια μορφή λαϊκισμού που με ευκολία φορτώνει κάθε πρόβλημα στον ανώνυμο ξένο.

«Αντίπαλος της πολιτείας είναι κάθε παράνομος και παραβάτης, και όχι ξένος ή δικός μας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι οι παράνομες ροές μεταναστών το 2023 ήταν πολύ μικρότερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και η κυβέρνηση διαχειρίστηκε το πρόβλημα πολύ καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επισήμανε ότι η χώρα μας συχνά είναι ενδιάμεσος σταθμός και ο τελικός στόχος των μεταναστών είναι να μεταβούν στις χώρες της βόρειας Ευρώπης, τονίζοντας με έμφαση τον ρόλο της χώρας μας στη φύλαξη των ανατολικών χερσαίων και θαλάσσιων ευρωπαϊκών συνόρων.

Μεταναστευτικό: Η λειτουργία των δομών 

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσοι φτάνουν πλέον στα ελληνικά νησιά καταγράφονται και ταυτοποιούνται στις σύγχρονες και οργανωμένες δομές, σε αντίθεση με την κατάσταση που επικρατούσε το 2019. Τόνισε ακόμα ότι «μιλάμε για μια άλλη εικόνα στα νησιά του Αν. Αιγαίου» την οποία όπως είπε την πιστώνεται η κυβέρνηση «και η ΕΕ που μας στήριξε». Έκανε λόγο για ανάγκη γρήγορων διαδικασιών παροχής ασύλου εκεί που πρέπει με τυποποιημένες διαδικασίες και προσέθεσε ότι η Ελλάδα πέτυχε να αναγνωριστεί από την Ευρώπη ότι προτεραιότητα είναι η εξάρθρωση των δικτύων των παράνομων διακινητών.

Εξήρε την είσοδο της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν ώστε πια η Ελλάδα δεν θα είναι η μόνη χώρα της περιοχής που ανήκει στη Σένγκεν και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα στέκεται δίπλα στα νησιά που σήκωσαν το βάρος της μετανάστευσης, με περισσότερους πόρους.

Επισήμανε τη συμφωνία με την Τουρκία για ταχεία παροχή βίζας που επιτρέπει την επίσκεψη σε δέκα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και ευχαρίστησε την Ευρωπαία Επίτροπο για την στήριξη της σε αυτό. Προσέθεσε ότι βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση για την αναθεώρηση δημοσιονομικού πλαισίου εκφράζοντας την ελπίδα ότι «θα εγκριθεί την 1η Φεβρουαρίου, καθιστώντας όμως σαφές ότι θα δεχθούμε τη διαπραγμάτευση αρκεί να αυξήσουμε τα κονδύλια για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης».

Κυριάκος Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι στα ζητήματα επιστροφών «πρέπει να δούμε περισσότερα» και υπογράμμισε ότι το μεταναστευτικό δεν είναι πεδίο διχασμού αλλά η σωστή αντιμετώπιση του μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη του τόπου «αρκεί από τη μια πλευρά να έχουμε πολιτική που στηρίζεται στην καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και από την άλλη τη διαμόρφωση νόμιμων εναλλακτικών λελογισμένης μετανάστευσης που θα αντιμετωπίσει τα κενά εργασίας που υπάρχουν την πατρίδα μας». Όπως είπε, μπορεί η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει στην διαμόρφωση αυτής της ισορροπίας στην Ευρώπη και σημείωσε ότι ο συντονισμός της νόμιμης μετανάστευσης έχει να δείξει ακόμη δείγματα γραφής, σε ένα διαρκές ισοζύγιο με τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας μας.

Μήνυμα Μητσοτάκη για την ενσωμάτωση 

«Να μην φοβόμαστε τη λέξη ενσωμάτωση στην Ελλάδα, είμαστε μια ανοιχτή κοινωνία, το αποδείξαμε στο παρελθόν ότι δεν έχουμε να φοβηθούμε από ανθρώπους που θέλουν να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία. Έχουμε παραδείγματα δεύτερης γενιάς οικονομικών μεταναστών με μεγάλη επιτυχία» είπε ο πρωθυπουργός.

Κατέληξε επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα τάχθηκε από τη συγκυρία να υπηρετήσει μια ευρωπαϊκή αποστολή, να αποδείξει ότι ο κυματισμός της ιστορίας δεν πρέπει να απειλήσει το σκάφος που ταξιδεύουμε στο χρόνο. «Στις ευρωεκλογές καλούμαστε να αποδείξουμε όσοι αγαπούμε την Ευρώπη ότι μπορούμε να διαχειριστούμε αυτή τη μεγάλη πρόκληση, ανοίγοντας παράθυρο στη συνεργασία με βάση την πραγματικότητα, και πυξίδα το μέτρο» ανέφερε τέλος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Lifo Videos / «Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με τον συγγραφέα, δημοσιογράφο και διευθυντή του SLpress.gr, Σταύρο Λυγερό, για τις βαθύτερες διαστάσεις της σύγκρουσης Ρωσίας - Ουκρανίας, το ενεργειακό σκάκι και την προπαγάνδα, τη θέση της Ευρώπης, τη στάση της Ελλάδας, τον ρόλο της Κίνας και την επιστροφή του Τραμπ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Πολιτική / Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για συγκάλυψη, φέρνοντας ως παράδειγμα την καταψήφιση της πρότασης διερεύνησης υπουργικής ευθύνης στην υπόθεση της σύμβασης 717, παρά την αναφορά σχετικής δικογραφίας από την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη
LIFO NEWSROOM
«Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

LiFO politics / «Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

Η νέα εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξάνδρα Σδούκου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και εξηγεί γιατί «οι γυναίκες πολλές φορές χρειάζεται να καταβάλουν παραπάνω προσπάθεια για να αποδείξουν την αξία τους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Βασιλική Σιούτη για Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Lifo Videos / Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Από τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, μέχρι τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ και την παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή – Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με την υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ της LIFO Βασιλική Σιούτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, υπογραμμίζοντας πως: «Ο ελληνικός λαός υπέμεινε σοβαρές δυσκολίες και έκανε θυσίες, όμως επέδειξε θάρρος, αγκάλιασε την αλλαγή και απέδειξε την ανθεκτικότητά του»
LIFO NEWSROOM