Νέα μέτρα για τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

 

Σε πρώτη φάση κλείνουν τα χερσαία σύνορα στο τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής με την Αλβανία και εκτός από μοριακό έλεγχο θα γίνονται rapid test σε όσους μπαίνουν στη χώρα. Τα σημεία ελέγχων στην Κρυσταλλοπηγή θα κλείσουν στις 6πμ της Παρασκευής.

 

Στα βόρεια σύνορά, θα παραμείνουν ανοιχτές οι πύλες εισόδου της Κακαβιάς, των Ευζώνων και του Προμαχώνα ενώ από την Νυμφαία θα διέρχονται μόνο φορτηγά αυτοκίνητα.

 

Ειδικοί έλεγχοι προβλέπονται στους χώρους δουλειάς, αλλά και στις μετακινήσεις sth b;oreia Ell;ada, όπως είπε ο κ. Πέτσας, που ανακοίνωσε πως θα ενισχυθούν οι δυνάμεις των ελεγκτικών κλιμακίων.

 

Όσοι εισέρχονται στη χώρα εκτός από υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ PCR 72 ωρών θα υποβάλλονται και σε rapid test από κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ. Όσοι ανιχνεύονται ως αρνητικοί θα μπορούν να εισέρχονται στη χώρα και να κατευθύνονται στον προορισμό τους φυσικά με βάση το PLF που θα έχει υποβληθεί.

 

 «Στο μεταξύ ολόκληρη η Ευρώπη κι όχι μόνο βρίσκεται αντιμέτωπη με το νέο πιο ισχυρό και πιο επικίνδυνο κύμα κορονοϊού. Σε πολλά κράτη παρά τα περιοριστικά μέτρα οι καμπύλες κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων αποδεικνύονται άκαμπτες. Σε κάποια κράτη τα συστήματα υγείας φθάνουν στα όριά τους και σε άλλα δηλώνουν το τέλος της αντοχής τους», πρόσθεσε ο κ. Πέτσας. 

Τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ έδειξαν ότι οι δείκτες θετικότητας σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα παρότι έχει τεθεί σε καθεστώς lockdown εδώ και εβδομάδες.

 

Κατά τον κ. Πέτσα, «αυτό αποδεικνύει ότι οι πολίτες σε πολλές περιοχές επιδεικνύουν πολύ πιο χαλαρά συμπεριφορά απ' ό,τι επιβάλλουν οι συνθήκες. Η χαλαρή συμπεριφορά όλων μας θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε καθυστέρηση της οριζόντιας άρσης του lockdown.» 

 

Κλείνοντας έκανε λόγο για «συνθήκες πολέμου» και επανέλαβε ότι η χώρα αντιμετωπίζεται πλέον ως μία (σ.σ ενιαία) υγειονομική περιφέρεια. Επισήμανε δε ότι το χρονοδιάγραμμα της άρσης του lockdown θα το κρίνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε ότι τα έως τώρα δεδομένα δεν οδηγούν στην ανάγκη να κλείσουν τα αεροδρόμια.