Η «νευρική συμπεριφορά» της Τουρκίας σε όλα τα μέτωπα, οφείλεται εν μέρει στις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αφού ακόμα και ο ίδιος «ο Ερντογάν συνέδεσε αυτά που γίνονται στο Αιγαίο με αυτά που γίνονται στην Κύπρο» εξήγησε ο αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

 

Ο κ. Κατρούγκαλος εκτιμά πως οι γεωτρήσεις στην Κύπρο θα συνεχιστούν κανονικά και αυτό εξηγεί την «νευρικότητα από την τουρκική πλευρά».

 

Ο αναπληρωτής υπουργός θεωρεί πως η κατάσταση εκτονώνεται αλλά αυτό δεν θα πρέπει να συνοδευτεί από έλλειψη εγρήγορσης της ελληνικής πλευράς. 


Σχολιάζοντας τον εμβολισμό ελληνικού σκάφους στα Ίμια, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως η στάση της Αθήνας θα πρέπει να είναι ένας συνδυασμός «αποφασιστικότητας και ψυχραιμίας».

 

«Το διεθνές δίκαιο στηρίζει απολύτως τα δικά μας εθνικά συμφέροντα και ακριβώς γι αυτό δεν έχουμε κανέναν λόγο να προχωρούμε σε τυχοδιωκτισμούς, όπως κάνουν πολλοί άλλοι στην περιοχή μας. Λογικό είναι να μας απασχολεί, δεν πρέπει να μας φοβίζει», πρόσθεσε.

 

«Novartis: Εξίσου προβληματική με τη μήνυση Σαμαρά η σιωπή της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων»

 

Αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis και χαρακτήρισε «μείζον θεσμικό ατόπημα» τη μήνυση που κατέθεσε ο Αντώνης Σαμαράς, κατά των Αλέξη Τσίπρα, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, Ελένης Τουλουπάκη -εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς, Χρήστου Nτζούρα- εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Αθηνών, Στυλιανού Μανώλη -αντεισαγγελέως Πλημμελειοδικών Αθηνών και κατά των δύο από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες.

 

«Η προσπάθεια να τρομοκρατηθούν δικαστικοί λειτουργοί», σημείωσε, «φέρνει μνήμες άλλες, κακές, την περίοδο που δικαστικοί σαν τον Σαρτζετάκη ή τον εισαγγελέα Δελαπόρτα, που διερευνούσαν την έρευνα για τη δολοφονία του Λαμπράκη, ήταν θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων - όχι τόσο από το παρακράτος, όσο από τους ανωτέρους τους, τον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου».


« «Αν υποθέσουμε ότι είχε δίκαιο ο κ. Σαμαράς θα έπρεπε να είναι βαρύς ο πέλεκυς της κριτικής των δικαστικών απέναντι στους φερόμενους ως παραβάτες του όρκου τους δικαστές. Αν, όμως, δεν συμβαίνει αυτό -όπως νομίζω ότι προφανές είναι ότι δεν συμβαίνει- πρέπει να τους υπερασπίσουν. Η σιγή από την πλευρά της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων είναι σχεδόν εξίσου προβληματική με την άσκηση της μήνυσης».